Türkiye'de kadın hakim ve savcı sayısı kaç oldu? İşte son rakamlar

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un dün TBMM Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda yaptığı sunum, kadınların hukuk alanındaki varlığını tekrar gündeme getirdi. Haber7, Türkiye genelinde görevli hakim ve savcı sayılarını derledi.

Türkiye'de kadın hakim ve savcı sayısı kaç oldu? İşte son rakamlar
Türkiye'de kadın hakim ve savcı sayısı kaç oldu? İşte son rakamlar
GİRİŞ 09.05.2024 12:21 GÜNCELLEME 09.05.2024 12:44
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

  HABER7

Kadınların iş hayatında yıldan yıla artan varlığı her alanda kendisini gösteriyor. Üretim, yönetim, siyaset ve birçok iş kolunda artan kadın oranı hukuk alanında da etkisini gösteriyor.

HAKİM VE SAVCILARIN YÜZDE 38'İ KADIN

Hukuk alanındaki kadın varlığı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un dün TBMM Kadın, Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda yaptığı sunumla tekrar gündeme geldi. Bakan Tunç, kadınların hukuktaki varlığının arttığını belirterek günümüzde Hâkim ve savcılarımızın yüzde 38’inin kadınlardan oluştuğunu söyledi. 

Bakan Tunç, adaletin tecellisinde kadın vicdanının önemli olduğunu ifade ederek "Bu sayının daha da üzerine çıkacağız. 24 bin hâkim ve savcımızın bu anlamdaki eğitimlerini tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

Bakan Tunç'un açıklamalarının ardından hukuk alanındaki kadın-erkek sayısı merak konusu oldu. Haber7, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun kamuya açık kaynaklarından mevcuttaki Türkiye geneli hakim ve savcı kadroları ile kadın hakim, savcı sayılarını derledi.

TÜRKİYE'DEKİ GÜNCEL RAKAMLAR

Hâkimler ve Savcılar Kurulu'ndan elde edilen bilgilere göre Türkiye genelinde şu anda toplam 15.304 hâkim ve savcı bulunuyor. Bu rakamın yüzde 66,91'lik oranıyla 10 bin 240'ı hakim olurken yüzde 33'lük oranıyla 5 bin 64'ü savcılardan oluşuyor. 

Türkiye geneli toplam erkek hakim-savcı oranı ise 11 bin 158 olarak kayıtlarda görülüyor. Bu rakamın 6 bin 458'i hakimlik görevini yürütürken, 4 bin 700'ü ise savcılık görevini icra ediyor. 

Türkiye genelindeki kadın hakim-savcı rakamlarına bakıldığında ise Adalet Bakanlığı'na mensup kadınların çok büyük bir kısmının hakimlik yaptığı görülüyor. Türkiye genelinde toplam 4 bin 146 kadın hakim-savcının olduğu, bunlardan yüzde 91,22 gibi çok büyük bir oranla 3 bin 782'sinin hakimlik yaparken, yüzde 8,78 oranıyla 364'ünün ise savcılık yaptığı belirlendi. 

 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 2
  • Duyarlı 1 hafta önce Şikayet Et
    Bakan Bey Hakim ve Savcı olabilme, karar verebilme, adaletli davranabilme, işlerin üzerine gidebilme açısından yaşta çok önemlidir. Sınavları kazananlar ; sıtaj, hakim veya savcı yardımcısı gibi aşamalardan sonra 30 yaşında hakim veya savcı olarak atanmalıdır. Yaş olgunluğunun saygınlığı artıracağına inanıyorum. Çünkü çok hassas görevler. Adalet en önemli değerdir.
    Cevapla
  • misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    adalet cinsiyetle gelmez .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Reisi'nin helikopterinde karanlık kaza - Gazete manşetleri
Hamaney'den Reisi açıklaması: Aksama olmayacak