Uygur lider Rabia Kadir Türkiye'ye geliyor

Uygur Türklerinin Lideri Rabia Kadir, "Türkiye gözümde tütüyor. Türkiye'ye gider gitmez ilk önce Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edeceğim." dedi.

Uygur lider Rabia Kadir Türkiye'ye geliyor
Uygur lider Rabia Kadir Türkiye'ye geliyor
GİRİŞ 04.12.2009 00:43 GÜNCELLEME 04.12.2009 00:43
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

2005 yılından beri ABD'de yaşayan Uygur Türklerinin lideri Rabia Kadir, Uygur halkının yaşadığı baskı ve uğradığı katliamları anlatmak ve Avrupa Birliği'nin (AB) tavır almasını sağlamak amacıyla Avrupa turunun ikinci durağı olan İsveç'e geldi.

Kadir daha önce İtalya'ya giderek parlamenterler ve demokratik kitle örgütlerinin yöneticileri ile görüşmeler yapmıştı. Üç gündür Stockholm'de bulunan Kadir yarın Stockholm'den ayrılarak Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika gibi ülkelerde temaslarda
bulunacak.

İsveç Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekili Annelie Enchoson'un davetlisi olarak Stockholm'e gelen Kadir, İsveç Parlamentosu'nda düzenlenen toplantıda, yaz aylarında yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylardan Çin hükümetini sorumlu tuttu ve Çin'i Uygur Türklerine asimilasyon ve soykırım uygulamakla suçladı. Kadir, AB'den yaz aylarında Sincan'da çıkan olayları soruşturmaları ve katliamın sorumlularını açığa çıkartmaları için tarafsız bir komisyon kurmalarını talep etti. Kadir, "Hükümet, Doğu Türkistan'da yaşayanların mutlu olduklarını iddia ediyor. O zaman neden ayaklanıyorlar" şeklinde konuştu.
Çin'deki olayların tek sorumlusunun Uygurları asimile etmeye çalışan Çin hükümeti olduğunu vurgulayan Kadir, Uygur Türklerinin davası için elinden geleni yapacağını söyledi.

Rabia Kadir, Avrupa ülkelerinden sonra Müslüman ülkelerini de gezeceğini, davalarına destek isteyeceğini belirtti. Kadir dün Türkiye Başkonsolosluğu'na giderek vize talebinde bulundu. Kadir, savaşların olmadığı, halkların; barış ve kardeşlik içinde bir dünya hayaliyle yaşadığını bildirdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 6
  • fatih 14 yıl önce Şikayet Et
    hadis. peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyurmuş": ......kadınlarınız da yönetici olduğunda yerin altı üstünden daha hayırlıdır." bence daha iyi bir lider bulmalılar
    Cevapla
  • ANTİ KEMALİST 14 yıl önce Şikayet Et
    HOŞGELDİN. şuan dünyada laik zulme karşı mücadele eden en önemli kadın kahraman . rabia hanımı ülkemizde görmekten mutluluk duyarız. uyguristan ne kadar bizim ise ankarada bir o kadar rabia hanımın.
    Cevapla
  • tuna han 14 yıl önce Şikayet Et
    Turk olmak zor,yasamak dahada zor. "Dilde Fikirde İşte Birlik" şiarı ile bütün Türk Dünyasını kaplayan bir fikir mücadelesine tanıklık ediliyor. ... İsmail Bey Gaspıralı .Ayni yolda devam edelim.Cok kazancli olacagiz.
    Cevapla
  • livefromchina 14 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadin Turkiyeye gelmesi dogru degil... Bu kadin Cinin en zengin insanlarindan biriydi. Oyle boyle zenginlik degil. Turkiyenin en zengin bir kac ailesi kadar zengin bir insandi. Simdi sormazlar mi adama,sen bu paralari kazanirken Cin iyiydi, guzeldi,hostu,o paralari kazanacak kadar tesebbus ozgurlugu vardiyda, simdi neden kotu oldu? Turkiyede bile devlet destegi olmadan senin kadar olan zengin aile yok? Sen Cinde nasil zengin oldun? Bu kadinda Cinin Cem Uzani,Aydin Dogani, Cavit Caglaridir. O paralari kazanirken zulum yoktu, simdi mi var?
    Cevapla
  • tahir mutlu 14 yıl önce Şikayet Et
    isveç kimdir... ne faydası olur...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sokak köpekleri Ardeşen'de vatandaşların hayvanlarını telef etti
Fahiş fiyat ve stokçuluğa ağır yaptırım! Gözler Meclis'e çevrildi