Ahmet Türk özerklik konusunda net konuştu

Barış ve Demokrasi Partisi, yerel seçimlerden sonra özerklik ilan edecekleri iddialarını reddediyor.

Ahmet Türk özerklik konusunda net konuştu
Ahmet Türk özerklik konusunda net konuştu
GİRİŞ 06.03.2014 14:28 GÜNCELLEME 07.03.2014 23:31
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Ömer Süt ve Ökkeş Koska'nın haberi

Türkiye uzun süredir bir tartışmanın içerisinde: Kürtler, "Demokratik Özerklik" ilan edecek mi? Kürtler, Türkiye'nin sınırlarının yeniden çizilmesini mi istiyor? Bu iki sorunla ilgili olarak Kürt siyasetinin iki önemli ismi kafalardaki soru işaretlerine açıklık getirdi.

Önce BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuştu sonra yılların siyasetçisi Ahmet Türk… Dün Vatan'dan Hüseyin Yayman'a konuşan Demirtaş, demokratik özerklik ilan etme gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi ve ekledi:

"KİMSEDEN KORKMUYORUZ"

"Ayrılmayı, bölünmeyi savunsak bunu açıkça söyleriz. Kimseden korkmayız. Bunu herkes böyle bilsin. Ayrılmanın kalıcı çözüm olacağına inansak bunu söylemekten korkacak insanlar değiliz. Takiye yaptığımız veya korktuğumuz için bunları söylemiyoruz. Gerçek düşüncemiz bu olduğu için söylüyoruz."

DEMOKRATİK ÖZERKLİK KÜRTLERİN HAKKIDIR ANCAK...

Haber7.com'un konuyla ilgili sorularına cevap veren Mardin Büyükşehir Bağımsız Belediye başkan adayı Ahmet Türk ise demokratik özerlik Kürtlerin hakkıdır, dedi ancak bu sözleriyle ne demek istediğine de açıklık getirdi.

AHMET TÜRK'ÜN DERT YANDIĞI KONU

Kürtler ne zaman demokratik özerklikten bahsetse, ‘bunlar vatan haini, Türkiye'yi bölmek istiyorlar' gibi etiketlerin kendilerine yapıştırıldığından dert yanan Türk, biz bunu dillendirdiğimizde sanki sınırların ayrıştırıp, sınırları yeniden çiziyormuşuz gibi yapılan yorumların yanlış olduğunu savundu.

"EGE VE KARADENİZLİLER DE YÖNETİME KATILMALI"

Türk, konuyla ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti:

"Biz halkların birlik ve beraberliğinden yanayız. Halkların yönetime katılacağı, sosyal, kültürel ve ekonomik kararlarını kendileri verebileceği bir özerkliği savunuyoruz. Bunu sadece Kürtler için istemiyoruz. Hem Karadeniz'de hem Ege'de hem Marmara'da hem de İç Anadolu'da yaşayan halklar da yönetime katılmalı. Türkiye demokratik özerk bir yapıya kavuştuğu zaman ne derin devlet kalır ne de kontrgerilla. Çünkü yönetimde halk olacağı için bu tür yapılanmalara ihtiyaç olmayacak. Bunun bir sistem ve dönüşüm olduğunu belirten Türk, Türkiye'nin yenilenmesi gerektiğinin tezini ortaya koydu. Ulus devlet mantığı geçti, demokratik devlet mantığını savunduğumuz için 80 milyon nüfuslu Türkiye artık tek merkezden yönetilmemeli. Bizim bütün derdimiz adalet, özgürlük ve eşitliktir. "

"HER SEÇİM KÜRTLER İÇİN BİR REFERANDUMDUR"

30 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlere de değinen Ahmet Türk, bu seçimlerin iki anlamının olduğunun altını çizdi. Seçimlerin, halka hizmet anlamına geldiğini ifade den Türk, seçimler için ‘Kürt halkı duygu ve düşüncelerini ortaya çıkartacak kimliğinin mücadelesini sahiplenecek bir duruşun ifadesi olacak. Türkiye'de yapılan her seçimi bir referandum olarak görüyoruz. Halkımız, hem hizmet konusunda beklentileri var hem de siyasi duruşuyla kendi talebi ve kimliğini ifade eden bir duruşu sergiliyor, dedi.

TÜRK: AK PARTİ'NİN AÇIK ARA ÖNÜNDEYİZ

Mardin'de kamuoyu yoklamaları da önemli ancak 40 yıllık bir siyasi tecrübeye sahip isim olarak şehrimizin denge ve hassasiyetlerini biliyoruz, diye açıklama yapan Türk'ün, yerel seçimler öncesi Mardin'de bir sıkıntı yaşadığımızı düşünmüyorum, sözleri Mardin'de ne kadar iddialı olduklarını göstergesi oldu.

Türk, AK Parti'nin açık farkla önündeyiz. Mardin halkının hem partimize hem de şahsıma karşı bir saygısı ve güveni var. Halkların kardeşliğine inanan bir siyaset anlayışı güttüğümüz için hem eş başkanlıklarda hem de meclis üye adaylarımızda sadece Kürtler yok, dedi.

okkes.koska@haber7.com

omer.sut@haber7.com

Haber7

YORUMLAR 17
  • athen slayer 10 yıl önce Şikayet Et
    Heeee . Dünyanın merkezinde yaşayıp ta tek bir merkezden yönetilmeyelim artık demek işgale sömürüye kapıları tamamen açmak demektir. Allah aşkına herkes dünya haritasını eline alıp baksın en kritik bölgede biz varız. Ne kadar merkezi olursak bizim için iyidir. Ne kadar çok aynı görüşte olursak bizim için iyidir. Ne kadar çok tek başına iktidar olrsa bizim için iyidir. Biz bu dünyada ne zaman ayrıldık zarar gördük. 2 bin senedir Türkler birleştiği zaman dünyayı yönetti. Şu an bunun davası var memlekette. Türkler tekrar dünyayı yönetmeye kalkışmasın diye yılanın başını küçükken ezelim diyorlar. ABD ve Avrupa şu an korkuyorlar. Ellerindeki bilgi ve teknoloji onları sonsuza dek lider yapmaz çünkü insan yönetir makineler değil. Türk insanından korkuyorlar. İnançlı ve kararlı Türk insanı düşmanlarımızın en son isteyeceği şeydir.
    Cevapla
  • kartal atasever 10 yıl önce Şikayet Et
    Bir gün geri geleçeğiz.. "Ya sabır çekmekten yorulan dizin ferini düşünün Hak'tan şaşmayın
    Cevapla
  • namı diğer PUKAY 10 yıl önce Şikayet Et
    Güç birlikten gelir.Bunu en iyi bizler biliriz.. Geçmişten edindiğimiz tecrübelere dayanarak özerklik verilen yerlerin hep bağamsızlık ilan edip bize karşı savaştıklarını görüyoruz.Ülkelerin parçalanması güçlü devletler yerine küçük etkisiz devletler kurmak
    Cevapla
  • Ferudun Can Kalaycı 10 yıl önce Şikayet Et
    Selamlar. Bu ne biçim iş böyle, ne günlere kaldık önüne gelen abdestsiz gusulsuz karadenizi ağzına alıyor
    Cevapla
  • mehmet ay 10 yıl önce Şikayet Et
    Hasan şahin. ne güzel demişsin kardeşim bir daha paylaşmak istiyorum yazdıklarını sayın türk ; türkiye için son derece önemli olan konulara parmak basmış.eşitlik,adalet,özgürlük,demokrasi için halkın yönetime katıldığı birilerinin kontgerilla,derin devlet ve paralele devlet kurarak ankaranın karanlık odalarında halkı yönetmesin!? diyor.ve bunu sadece doğu ve güneydoğu için istemiyor tüm türkiye için istiyor.bir köyde yapılacak bir köprü veya bir şehirde halkın kültürel yaşantısı için ankaradaki kişiler değil bölge halkı karar verisin diyor.sınırlar,bayrak vb üniter devlet yapısını bozmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını söylüyor.mevcut yapının bizi bölünmeye,yoksullaştırmaya götürdüğünü hala anlamadınızmı.sayın türk bölünmeyi engellemeye çalışıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Brezilya'da felaket! Hükümet korkunç bilançoyu açıkladı
Silivri'de doğalgaz çıkarma çalışmaları: İlk ateş yandı, dağıtıma hazır