Abdülmecid, J. Strauss ve Türk marşı

Mûsikî Mecmuası 59. yılında Sultan Abdülmecid ve J. Strauss özel sayısı ile okurlarının karşısına çıktı. Etem Ruhi Üngör’ün “Sultan Abdülmecid ve J. Strauss’un TÜRK MARŞI' yazısı takdire şayan:

Abdülmecid, J. Strauss ve Türk marşı
Abdülmecid, J. Strauss ve Türk marşı
GİRİŞ 07.04.2006 13:12 GÜNCELLEME 25.08.2020 15:02

Johann Strauss’un Sultan Abdülmecid’e gönderdiği 1849 yılındaki mektubun yayımlandığı 474. sayısında dergi Etem Ruhi Üngör’ün “Sultan Abdülmecid ve J. Strauss’un TÜRK MARŞI” yazısı ile başlıyor. Prof. Dr. Ömer Eğecioğlu’nun yazısıyla devam ediyor.

 

 

 

Mûsikî Mecmuası, Türk basın tarihinde önemli bir yeri bulunan Şehbal dergisinin de kurucusu olan; gazetecilikten ve asıl mesleği olan hukukçuluktan daha çok, Türk mûsikîsi nazarî sisteminin kurucularından biri olmakla tanınan Hüseyin Sadettin Arel tarafından 1948 yılında kuruldu. Dergi, yayın hayatının hemen hemen yarısına kadar yine Arel'in kurmuş bulunduğu İleri Türk Mûsikîsi Konservatuvarı'nın yayın organı olarak hizmet gördü.

 

 

İlk sayısından başlayarak 1955 yılı Mayıs ayındaki vefatına kadar Arel, 87 sayılık yayın süresince derginin başında bulundu. Dergi yayın hayatının başlarında, Bâbıâli'nin emektarlarından Akşam gazetesi mensubu Ali İhsan Tayışlı'nın yönetiminde hazırlanıp yayınlandı. 3-176 sayılar arasında ise bu görevi Lâika Karabey üstlendi.

 

 

Bugünlerde 474. sayısına ulaşmış bulunan ve Turk Müzik tarafından yayımlanan Mûsikî Mecmuası'nı, 177. sayısından başlayarak günümüze kadar, etnomüzikolog, koleksiyoner ve araştırmacı-yazar kimliğiyle de tanınan Etem Ruhi Üngör getirdi.

 

 

Mûsikî Mecmuası -The Music Magazine- Aylık Müzikoloji Dergisi...

 

 

Dergi Türkiye'de, 'kesintisiz' olarak, 59 yıldır yayınını devam ettiren çok az sayıdaki birkaç dergiden biridir.

 

 

 

 

 

 

 

 




 
 

 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Okan Buruk, Hakim Ziyech'i duyurdu!
Kassam Tugaylarından İsrail'e 'Rajum' sürprizi! İsrail karargahına peş peşe fırlatıldı