Sevgi dilinden çizgiler / fotogaleri

İstanbul Sanayi Odası Odakule Sanat Galerisi Prof. İlhan Özkeçeci’nin “Sevgi Dilinden Çizgiler“ adlı Klasik Türk Sanatları sergisine ev sahipliği yapıyor. 30 Haziran'a kadar açık kalacak sergiden bazı örnekler:

Sevgi dilinden çizgiler / fotogaleri
Sevgi dilinden çizgiler / fotogaleri
GİRİŞ 30.05.2007 17:38 GÜNCELLEME 25.08.2020 14:37

V / Ve / VAV Tek Bir Harf, ama ne harf !  Arapça dahil eski dillerin çoğunda var olan, hakkında roman yazılabilecek: “Ve” anlamındaki “VAV harfi” .

Ve; Birleştirici; Koordinatör; Bağlayıcı; Çengel; Farklı elemanların birleşmesinden doğan ahenkli birliği yaratma sanatının sembolü. Ruh ve cisim. Yer ve Gök. Kadın ve erkek. Anne ve çocuk…

İnsanlar çivi yazısından bu yana sadece yazmak (Hat) değil güzel yazmak (Hüsn-i Hat, Kaligrafi) istediler.

İnsanlar güzel yazı yazmayı, güzel resim yapmak ve heykel yapmak gibi ciddi bir kültür ve sanat eylemi olarak kabul etti. Bu durum insanlar sanayi devrimi, teknoloji devrimi geçirip, zamanla yarışmaya başlayana dek, asırlarca Çin’de, Japonya’da, Ortadoğu’da, Anadolu’da, Batı’da sürdü.
Globalleşiyoruz, birleşiyoruz derken giderek bunalan insanlar ulusal, kültürel ve manevî değerlerine daha çok önem vermeye başladı, köklerini araştırmaya, diğer insanlardan kendini ayıracak atalarından gelen kültürel, sanatsal zenginliğin, mirasın arayışına girdi.

Hat sanatı genel kanının özellikle batılıların inancının tersine sadece bir dua yazısı değil aynı zamanda iletişim ve plastik sanat dalıdır. Bunu da en iyi göreceğimiz örnekler İlhan Özkeçeci Klasik Türk Sanatları – Hat-Tezhip sergisindeydi

Prof. Özkeçeci Odakule’deki sergisinin açılışında “Türk Sanatında Tezhip” adlı yeni kitabını imzaladı.

SERGİDE YER ALAN ESERLERİ GÖRMEK İÇİN BU LİNKİ TIKLAYABİLİRSİNİZ

 

Sergi 30 Haziran tarihine kadar açık kalacak.

İSO - ODAKULE SANAT GALERİSİ

İstiklal Cad.286/1 Odakule BEYOĞLU

Tel : +90 (212) 2514631    

www.iso.org.tr

 

 

 

 




SANATÇI HAKKINDA BİLGİ :

Hattat-Müzehheb-Profesör İlhan Özkeçeci 1955 Kayseri doğumludur. Lisans ve Yüksek Lisansını İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümünden 1980 yılında almış, Sanatta Yeterlik Sınavını 1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tezhip-Süsleme ana sanat dalında vermiş, 1974-1979 yılları arasında Hattat Kemal Batanay’dan Rik’a yazısı, klâsik Türk Müziği ve tanbur meşki; müzehhipler Rikkat Kunt, Muhsin Demironat ve Tahsin Aykutalp’ten tezhip dersleri almış, 1975-1997 arasında Hattat Hasan Çelebi’den hat meşkederek, “Sülüs-Nesih” dallarında İcazetname almıştır.

1986/1995 Öğretim Görevlisi – Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü
1995/2005 Öğretim Üyesi-Bölüm Başkanı, Süleyman Demirel Üniversitesi GSF
1995 Yardımcı Doçent
1996 Doçent
2003 Profesör
2006 Öğretim üyesi-Fatih Üniversitesi Fen-Ed. Fakültesi

İlhan Özkeçeci 1998 yılından itibaren çalışmalarını seçkin mekânlarda sergilemektedir. 1998 Latisana-Udine İtalya; 1999 Antalya Müzesi; 2000 Türkiye Kalkınma Bankası; Büyükşehir Belediyesi Taksim Sanat Galerisi; 2001 (IRCICA) Yıldız sarayı Çit Kasrı-Bayrampaşa Belediyesi Sanat Galerisi-Denizli Devlet Güzel Sanatlar Galerisi; Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezi; 2002 -III. Altın Safran Belgesel Film Festivali Safranbolu; 2003 Ankara, Türk Dünyası Kültür Merkez Sanat Galerisi; 2004 Hollanda Deventer gibi çok sayıda sergiden başka 2005 Sharjah Women and Art – A Global Perspective sergisine gözlemci olarak katılmıştır.

İlhan Özkeçeci 1993 yılında “Türk Tezhib Sanatı ve Tezyini Motifler” ve yine aynı yıl “Kayseri Camii Mimarisinde Minber ve Minareler” kitaplarını yazdı. Bu iki kitabı 1995 yılında yazdığı “Kayseri’de Kültürel Mirasın Geleceği”, 1997 yılında yazdığı “Tarihi Kayseri Camii ve Mescidleri” izledi.

Prof. Özkeçeci 2004 yılında kapsamlı bir araştırma dizisinin ilk kitabı olan “Zamanı Aşanlar (IX. Yüzyıla Kadar Türk Sanatı)” nı yayınladı. Tamamı altı kitap olarak planlanan bu külliyatın ilk eseri olan kitapta Türk sanatı; tarihi boyutu ve estetik, üslup, felsefi arka plan, motif-kompozisyon, uygulama tarzları, çağdaş yorumlar gibi önemli boyutları ile ele alınmıştır.

Prof. Özkeçeci Türk Sanatını bütünsel bir bakış açısıyla ve her yönüyle ele alarak yayın hayatımıza kitaplar kazandırmayı sürdürmektedir. Dizinin ikinci kitabı “Doğu Işığı VII. – XII. Yüzyıllarda İslâm Sanatı” 2006 yılında kitapçılara dağıtılmıştır. Dizi, İslam`dan sonra Türk sanatının gelişimiyle devam edecektir.

Yurt içi ve yurt dışında sempozyumlarda bildiriler sunan, konferanslar ve konserler veren sanatçının, çeşitli dergilerde çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

 

 



 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor
Üsküdar’da feci olay: Beton pompası apartmanın üzerine devrildi! 2 balkon çöktü