Suudi Arabistan'dan yeni açıklama

Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi, İran'la yaşanan gerginlik nedeniyle Suriye müzakerelerini boykot etmeyeceklerini söyledi.

Suudi Arabistan'dan yeni açıklama
Suudi Arabistan'dan yeni açıklama
GİRİŞ 05.01.2016 05:04 GÜNCELLEME 05.01.2016 05:04

BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi, BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesinin Suriye ve Yemen müzakerelerini etkilemeyeceğini kaydederek, "Bizim açımızdan bir etkisi olmayacak çünkü biz Suriye ve Yemen'de barış çabalarını güçlü biçimde desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

İran'ın gerginlik öncesinde de barış çabalarına fazla destek vermediğini savunan Muallimi, "Biz Suriye görüşmelerine katılacağız. İran ya da başka nedenle müzakereleri boykot etmeyeceğiz" diye konuştu.

Muallimi, bir soru üzerine, İran'ın Suudi Arabistan da dahil diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmeyi bırakması durumunda diplomatik ilişkilerin yeniden başlayabileceğini de ifade etti.

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, aralık ayında varılan anlaşma uyarınca 25 Ocak'ta Suriye siyasi müzakerelerini başlatmayı hedefliyordu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da İran ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları ile telefonda görüşerek, taraflardan gerginliğin düşürülmesini istemişti.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN BMGK'YA MEKTUP

Öte yandan, hem Suudi Arabistan hem de İran, BM Güvenlik Konseyi'ne kendi pozisyonlarına ilişkin mektup gönderdi.

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Gulamali Huşru tarafından gönderilen mektupta, İran'ın Suudi misyonlarına yönelik saldırı nedeniyle üzüntü duyduğu ve saldırganların yargılanması için tüm çabanın sarf edileceği kaydedildi.

İran'ın, diplomatik konulardaki Viyana Sözleşmesi'ne bağlı olduğu ve böyle bir olayın tekrarlanmaması için tüm önlemleri alacağını belirten Huşru, olayla ilgili 40'tan fazla eylemcinin gözaltına alınıp yargıya teslim edildiğini ifade etti.

Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Muallimi tarafından BMGK'ya gönderilen mektupta ise İran'ın Suudi misyonlarını korumayı başaramadığı vurgulanarak, Konsey'den, İran'daki diplomatik misyonlar ve Suudi diplomatların güvenliği için gerekli önlemlerin alınmasının temin edilmesi istendi.

Diğer taraftan, BM Güvenlik Konseyi'nin de İran'daki Suudi misyonlarına yönelik saldırılara ilişkin açıklama hazırladığı ancak metnin dili üzerindeki müzakerelerin hala sürdüğü öğrenildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TCG Anadolu sahaya iniyor... 100 savaş gemisiyle gövde gösterisi
ABD Deniz Kuvvetleri yetkilisi: İsrail ordusu kendi İHA'larını vuruyor