Irak Eski Başbakanı Allavi: ''Irak'ta devlet yok''

Irak eski Başbakanı Eyad Allavi, katıldığı bir televizyon programında ülkedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak Eski Başbakanı Allavi: ''Irak'ta devlet yok''
Irak Eski Başbakanı Allavi: ''Irak'ta devlet yok''
GİRİŞ 08.01.2016 12:10 GÜNCELLEME 08.01.2016 12:10

IRAK DIŞ GÜÇLERİN İRADESİNDE

Dış güçlerin Irak’ın içişlerine karışmasının Başbakan El İbadi’nin Cumhurbaşkanlığı görevi ile ilgili aldığı kararda etkili olduğunu ifade eden Allavi, ancak anayasal olarak hala kendisinin Cumhurbaşkanı yardımcısı olduğunu sadece pratikte bu görevin lağvedildiğini söyledi. Eyad Allavi Irak’ın artık dış güçlerin idaresi doğrultusunda hareket ettiğini belirtti. 2010 yılındaki seçimlerde Nuri Maliki’nin İran ve Amerika’nın müdahalesi sonucu zafer kazandığını ifade eden eski başbakan Allavi ancak sandıktan çıkan iradenin tam tersi olduğunu kaydetti.

MEZHEPSEL SAVAŞ VAR

Ulusal Uzlaşı projesine de değinen Allavi ne hükümet ne de Birleşmiş Milletler ’de böyle bir iradenin bulunmadığını, ülkede mezhepsel anlamda siyasi bir savaş ortamının hakim olduğunu ifade etti. Allavi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a seslenerek ulusal birlik üzerinden siyasi zafer ve eşitlik olmadan terör karşısında zafer kazanılmasının mümkün olmayacağını belirterek, Irak’ta Arap, Türkmen, Kürt, Müslüman Hristiyan, Sünni ve Şii arasında ayrım gözetilmemesi gerektiğini vurguladı.

IŞİD BÖLGE HALKININ BAŞINA BELA

Anbar’daki gelişmelere de değinen Eyad Allavi, IŞİD’in bölge halkının başına bela olduğunu ifade ederek, siyasi zafer kazanılması için bölge halkını da siyasi sürece dahil edilmeleri gerektiğini ifade etti. Başbakanlığı döneminde ordunun yeniden yapılandırılmasını ve yetenekli subayların yeniden iş başına gelmelerini istediğini bildiren Allavi, bu dönemde mezhepçilik ve ırkçılığın tüm olumsuzlukları beraberinde getirdiğini belirtti. Eski Başbakan Eyad Allavi, ülkedeki yolsuzluklara işaret ederek Irak’ın bu konuda kimseden hesap sorma gibi bir düşüncesi olmadığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gelecek Partisi'nde restleşmeler! Davutoğlu'ndan ilginç çıkış: Şimdiden ilan etti
Vatandaşa satmayıp stokluyorlardı! Sektörde 2024-2025 için kötü haber geldi!