Tutuksuz yargılanma için kanun teklifi

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, gazetecilerin tutuksuz yargılanması için kanun teklifi verdi.

Tutuksuz yargılanma için kanun teklifi
Tutuksuz yargılanma için kanun teklifi
GİRİŞ 07.12.2015 13:49 GÜNCELLEME 07.12.2015 13:49
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, basılmış eserler yoluyla işlenen veya Basın Kanunu'nda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının tutuksuz görülmesi için kanun teklifi verdi.

Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi, Basın Kanunu'nda değişiklik yapıyor.

Teklif, basılmış eserler yoluyla işlenen veya Basın Kanunu'nda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının tutuksuz görülmesini öngörüyor.

Teklif, yargı makamlarına, bu tür suçlarda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili hükümlerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına uyma zorunluluğu getiriyor.

Teklifin gerekçesinde, Basın Kanununda "dava süreleri" başlıklı maddede, "Basılmış eserler yoluyla işlenen veya bu kanunda öngörülen diğer suçlarla ilgili ceza davalarının bir muhakeme şartı olarak, günlük süreli yayınlar yönünden 4 ay, diğer basılmış eserler yönünden 6 ay içinde açılması zorunludur" ibaresinin yer aldığı anımsatıldı.

Bu maddeye rağmen Can Dündar ve Erdem Gül'ün, 6 ay önce yayımlanan bir haber nedeniyle, siyasal ve askeri casusluk, silahlı örgüte üye olmak gibi suçlamalarla tutuklandığı belirtildi.

Tutuklama kararının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "adil yargılanma hakkını" düzenleyen maddesine de aykırı olduğu ileri sürüldü.

Gerekçede, maddeye rağmen verilen tutuklama kararının, basın üzerindeki baskıyı net şekilde gösterdiği, 29 gazetecinin tutuklu veya hükümlü olarak hapishanede olduğu ifade edildi.

Basının bu şekilde baskı ve tehdit altında tutulmasının, demokratik hukuk devletinin tehdit edilmesi anlamına geldiği öne sürülen gerekçede, "Ülkemiz dünyada basın özgürlüğü açısından 180 ülke arasında 149. sıraya gerilemiştir. Bu demokrasi ve özgürlükler açısından bir felakete doğru sürüklendiğimizin göstergesidir" görüşü savunuldu.

YORUMLAR 15
  • birol erol 8 yıl önce Şikayet Et
    Gazetecilerin dokunulmazlığımı var...yoksa imtiyaz sahibi kişilermi...? Ülkemizde nerdeyse siyasetçiden çok siyasetçi gazeteciler türedi...çoğu onun bunun militanlığını kalemleriyle yapıyor...algı oluşturma.. iftira... yalan...gerçek dışı haber hep bunlarda. Gazetecilik ahlakı onuru şerefi haysiyeti diye birşey kalmadı.Sezgin TANRIKULU denilen CHP li VEKİL in HDP vekillerinden hiç farkı yok zaten.NEMALANIYOR.
    Cevapla
  • gariban 8 yıl önce Şikayet Et
    oldu baska [!] bu adam kendını ne zannedıyor devletın saygılı uyesımı. Adam sırf pararlelcı gazetelerı korumak ıcın bunu soyleyıp bıde bunu utanmadan belırtıyor bunun gıbılerı yuzunden devletın durumu kotu. haın herıf. dalga gecen saygısız senı.
    Cevapla
  • DEMİRHAN 8 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH akıl versin.nerede olay var oradalar.bunun adı da muhalefet yapıyor millet için çalışmak sanan zavallılar.bir kere de milletin adamı olmayı deneseniz ya.
    Cevapla
  • asabi adam 8 yıl önce Şikayet Et
    teröristlerin avukatı ...
    Cevapla
  • bağlı...bağlı 8 yıl önce Şikayet Et
    niye gazeteci melek mi...işle şuçu tutuksuz yargılan...hani adalet...atatürkün partisine bak..ah ulan atatürk sağ olsa ...bu adamlar konuşabilirmiydi...partiyi rezil ettiler koltuk sevdasına menfatçiler....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den müttefiklere mesaj: Aklımızla dalga geçmesinler!
Mehmet Şimşek ve kredi iddiaları sonrası IMF'den Türkiye açıklaması