Hamile kalırsa kanser hastalarına umut olacak!

Londra'da 23 yaşındaki bir kadın; 8 yaşındayken dondurulan yumurtalığının vücuduna nakledilmesiyle hamile kalmak için denemelere başladı.

Hamile kalırsa kanser hastalarına umut olacak!
Hamile kalırsa kanser hastalarına umut olacak!
GİRİŞ 20.03.2016 13:42 GÜNCELLEME 20.03.2016 13:42

Dubaili Moaza Alnatrooshi, Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi’nde taşıdığı beta-talasem isimli kalıtsal kan hastalığı nedeniyle kemoterapi görmüştü.

Tedavinin başlamasından önce doktorlar kemoterapinin küçük kızın gelecekte anne olma şansını yitirmesine neden olmasını engellemek adına Alnatrooshi’nin yumurtalıklarından birini alıp dondurmuştu. 

Alnatrooshi gördüğü kemoterapi tedavisi ve geçirdiği kemik iliği naklinden sonra sağlığına kavuşmuş ancak bu süreç gerçekten de vücudunda kalan yumurtalığın büyük zarar görmesine neden olmuştu.

Vücudundaki yumurtalığın tam olarak çalışmaması nedeniyle genç kadın henüz sadece 21 yaşındayken menopoza girmiş ve bunun üzerine doktoru Sara Matthews, yıllar önce dondurulan yumurtalığın da Alnatrooshi’nin vücuduna nakledilmesine karar vermişti.

Tarihi operasyon geçen yıl  Ağustos ayında Danimarka’da gerçekleştirilmiş ve nakledilen yumurtalık sayesinde Alnatrooshi menopozdan çıkmıştı.

ŞİMDİ TÜP BEBEK TEDAVİSİ GÖRÜYOR

Genç kadın, geçirdiği operasyonun ardından kocası Ahmed ile çocuk sahibi olma yönündeki planlarını daha fazla ertelememe kararı aldıklarını söyledi.

Times gazetesine konuşan Alnatrooshi; tüp bebek tedavisi gördüğünü ve doktorların kocasının spermlerini onun yumurtaları ile birleştirerek laboratuvar ortamında üç embriyo yaratmayı başardığını açıkladı.

Genç kadın, embriyolardan birinin gelecek ay rahmine yerleştirileceğini ve tüm doktorların bu işlemin başarılı olacağı yönünde umutlu olduğunu söyledi.

Alnatrooshi’nin doktoru Sara Matthews; hastasının başarıyla hamile kalmasının çocuk yaşta kemoterapi görmek zorunda kalan bir çok kanser hastasını yumurtalıklarını dondurmaya teşvik edebileceğini ve bu sayede, gelecekte bir çok kadının anne olma şansını elde edebileceğini söyledi.

Uzmanlar, Alnatrooshi’nin vücudundan henüz ergenliğe girmesinden önce alınmış olan yumurtalığın döllenebilir yumurtalar üretebilmiş olmasının kanser hastalığına yakalanan kız çocuklarının gelecekte anne olabilmelerinin mümkün olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!
Milyarderlerin en fazla bulundu şehirler! İlk 10'da dikkat çeken ayrıntı..