"Yapay pankreas 1 yıl sonra hazır olacak"

ABD’deki Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları diyabete çare olacak bir proje üzerinde çalışıyor.

"Yapay pankreas 1 yıl sonra hazır olacak"
"Yapay pankreas 1 yıl sonra hazır olacak"
GİRİŞ 30.05.2016 11:47 GÜNCELLEME 30.05.2016 11:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Amerika Yale Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Eda Cengiz, bir yıl sonra kol saati şeklindeki yapay pankreasların hazır olacağı müjdesini verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de 17 bin 175 Tip-1 diyabet hastası çocuk var. Dünyada da her yıl 5 milyonun üzerinde insan bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. ABD’deki Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları diyabete çare olacak bir proje üzerinde çalışıyor.

O projenin başındaki isimlerden biri de Doç. Dr. Eda Cengiz. Habertürk'ten Öznur Karslı'nın aktardığına göre, Koç Üniversitesi Hastanesi’nin düzenlediği, Tip-1 diyabet hastalığı ile ilgili yeni tedavi ve araştırmaların masaya yatırıldığı toplantı için Türkiye’ye gelen Doç. Dr. Cengiz, şeker hastalarının vücutlarına yerleştirilen yapay pankreas çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. 

TAM OTOMATİK PANKREAS 10 YIL SONRA 

Proje kapsamında yapay pankreas ABD’li diyabet hastaları üzerinde 3 gün boyunca denendi. Doktorlar otelde kalan hastaların ölçümlerini 24 saat boyunca ekrandan takip etti. Hastaların yapay pankreastan çok memnun kaldığını belirten Cengiz, fotoğraflarını çekerek Amerikan Gıda ve İlaç Cemiyeti’ne (FDA) gönderdiklerini ve “FDA lütfen yapay pankreası onayla” mesajları ilettiklerini söyledi.

Teknoloji şirketlerinin de yapay pankreas üretmeye başladıklarını açıklayan Cengiz, cihazın önümüzdeki yılın sonlarına doğru piyasaya çıkmasını beklediklerini belirtti. Tam otomatik yapay pankreas sistemlerinin üretimi ise 10 yıl sonra gerçekleşecek. 

YAPAY PANKREAS NASIL ÇALIŞIYOR?

Hastalara takılan yapay pankreaslar telefon ya da kol saati şeklinde. Sistem üç ana bölümden oluşuyor. Bu bölümler, glikoz sensörü, insülin dozunu hesaplayan elektronik hesaplayıcı ve insülin dozunu artırıp azaltan akıllı pompa. Alıcıdaki algoritma ne kadar insülin gerektiğini hesaplıyor ve insülin pompasına gerekli dozu vermesi için sinyal veriyor.

Bu sistem gerekli insülini otomatik olarak hastaya verdiği için şeker hastası istediği şeyleri yiyebiliyor. Şu anda deri üstünde denenen yapay pankreasla 10 yıla kadar deri altına da inilecek, bu sistemler yara bandı ya da kol saati şeklinde olacak.

YORUMLAR 1
  • cevdet 7 yıl önce Şikayet Et
    hep cak cek 10 yıl öncede aynı seyler söyleniyordu:) ilaç sirketlerinin insafına kaldık
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 bir rekoru daha kırdı!
Son Dakika... Erdoğan ile Özel görüşmesi sona erdi!