Tiroid kanseri her geçen gün artıyor

Çağımızın sinsi hastalıklarından olan Tiroid kanseri hiç belirti vermeden artıyor.

Tiroid kanseri her geçen gün artıyor
Tiroid kanseri her geçen gün artıyor
GİRİŞ 07.03.2016 12:00 GÜNCELLEME 07.03.2016 12:00

Tiroid kanseri, tiroid bezindeki hücrelerin farklılaşmasıyla (kansere dönüşmesiyle) oluşur. Sıklığı yaşa ve cinsiyete göre değişmekle birlikte, tedavisi mümkün ve olumlu yanıt alınma şansı yüksek bir kanser türüdür. En sık 30-70 yaşları arasında, kadınlarda daha fazla görülür.

Radyasyona Maruz Kalanlar Dikkat!

Tiroid kanseri, radyasyona maruz kalanlarda ve genetik faktörlere (ailede var olması) bağlı olarak daha sık görülür. İyot yetersizliği olan bölgelerde yaşayan insanlarda, tiroid nodülleri daha sık saptanmıştır. Tiroid kanseri kadınlarda erkeklere oranla 2-4 kat daha fazla görülür.

Tiroid Kanseri Hangi Şikayetler İle Kendini Gösterir ?

Hastalarda genellikle şikayet ve belirti olmaz. Ancak muayene ve tetkikler sonucu teşhis edilir. Elle muayenede, boyunda ele gelen şişlik veya lenf bezesi olabilir. Yapılan tiroid ultrasonografisinde tespit edilen nodüllerin sayısı ve büyüklüğüne göre yapılmasına karar verilen tiroid ince iğne aspirasyon biyopsi sonucuna göre kanserli hücre varsa ortaya çıkar. Nadiren de olsa, bazı hastalarda boyunda ağrı, ses kısıklığı, yemek yerken zorluk ve ağrıyla da kendini gösterebilir.

Her Tiroid Nodülü Kansere Yol Açar mı ?

Tiroid nodüllerinin kansere dönüşmesi %5-10 oranındadır. Tiroid nodülü çok genç (14 yaş altı) ve çok yaşlılarda (65 yaş üstü) kanser olasılığı artar. Erkek hastalarda tek nodul varlığında kanser ihtimali yükselir. Nodülün sintigrafide hipoaktif olması, ultrasonografide kenar düzensizliği, mikrokalsifikasyon varlığı, kanlanma artışı, nodulun etrafındaki halonun olmaması kanser riskini artırır. Ultrasonografide kistik nodul, makrokalsifikasyon varlığında yüksek olasılıkla iyi huylu nodüle işaret eder. Sintigrafide sıcak nodül varsa kanser ihtimali çok düşüktür.

Her Nodüle İnce İğne Biyopsisi Yapılmalı mıdır?

Mevcut bilgilerimize göre Tiroid nodulunun iyi- kötü huylu ayırımı tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ile yapılmaktadır. >1 cm üzerindeki tüm nodüllere biyopsi önerilir. 5-10 mm arası şüpheli nodüllerede biyopsi yapılması uygun olur. Birden fazla nodul varlığında her nodüle ayrı ayrı biyopsi yapılması gerekmektedir.

Nodülün Boyutu Kanser İçin Önemli

3’cmden büyük nodüllerde kanser riski fazladır. Bu nodüllerde biyopsi temiz gelse bile ameliyat önerilmelidir. Bunun sebebi nodul büyüklüğü nedeni ile biyopsi alınan yerin dışında kanser ihtimalinin olmasındandır.

Tiroid Kanseri Nasıl Tedavi Edilir ?

Öncelikli tedavi şekli cerrahidir. Ameliyatla tiroid bezinin tamamı alınır gerekirse boyunda ki lenf bezelerinin de temizlenmesi iyi olur. Tamamlayıcı tedavi olarak, ameliyat sonrası, radyoaktif iyot tedavisi ve tiroid hormonunun dışarıdan ömür boyu yerine konulması tedavisi uygulanır. Ameliyat sonrası, %3 ses tellerine giden sinirlerin felci, %3 oranında da paratiroid bezinin alınması sebebiyle ömür boyu kalsiyum eksikliği gelişebilir.

Patolojide tümör büyüklüğü küçükse (mikrokarsinom- 1 cm den küçük ), damar ve çevre dokulara yayılım yoksa verilmeyebilir.

Tiroid Kanseri Takibi Nasıl Yapılır?

Hastalar ömür boyu tiroid hormonunun dışarıdan yerine konulması tedavisi görmelidir. 6 ayda bir Tiroid ultrasonografisi ve TG (Tiroglobulin ) tetkiki yaptırmaları gerekir. Süreler hastadan hastaya değişebilir. Bazı hastalarda 2. kez operasyon gerekebilir. Birkaç kez Radyoaktif iyot tedavisi alan hastalarda mevcuttur.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kenya’da baraj çöktü: 42 ölü
Sakarya Gaz Sahası'yla 1,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanabilecek