ABD'den ortalığı karıştıracak İdlib sinyali!

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Votel, Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı hakkında 'dikkatimizi dağıtıyor' derken, İdlib konusunda da, bölgeye müdahale sinyali şeklinde algılanacak ve çok tartışılacak ifadeler kullandı.

ABD'den ortalığı karıştıracak İdlib sinyali!
ABD'den ortalığı karıştıracak İdlib sinyali!
GİRİŞ 27.02.2018 19:42 GÜNCELLEME 28.02.2018 00:50
Bu Habere 160 Yorum Yapılmış

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde "Terörizm ve İran: Ortadoğu'da Savunma Sınamaları" başlıklı oturumda konuştu.

SERT SORU: TÜRKİYE İLE İTTİFAKIMIZI DEVAM ETTİREBİLMEK İÇİN NELER YAPIYORSUNUZ?

 

Oturum sırasında Güney Carolina eyaletinden Cumhuriyetçi Vekil Joe Wilson, Orgeneral Votel'e, "Türkiye yaklaşık yüz yıldır ABD’nin değerli bir müttefiki, bir NATO üyesidir. Kore Savaşı’ndan başlamak üzere özgürlük için Amerikalılarla yan yana savaştı. Bu önemli ittifakımızı devam ettirmek için neler yapılıyor?" sorusunu yöneltti.

CEVAP VERMEKTE ZORLANDI, EZBERLEDİĞİ ŞEYLERİ SÖYLEDİ

Soruya cevap verirken zorlanan Votel, Türkiye'nin DEAŞ ile mücadelede son derece önemli rol oynadığını belirterek, "Türkiye'nin PKK terörizmi konusunda ciddi kaygıları var. Tabii bu sahada birlikte çalıştığımız bazı ortaklarımız ile gerginliğe neden oldu. Afrin harekatı DAEŞ'le mücadelede dikkatleri dağıtıyor. Prensip olarak buna günlük olarak ortaklarımızla yaptıklarımız konusunda Türkiye’ye karşı şeffaf, açık ve samimi şekilde yaklaşıyoruz." dedi.

Votel bu sabah Türk mevkidaşıyla görüştüğünü ve Türkiye ile bilgi paylaşımı noktasında iletişim kanallarının olabildiğince profesyonel ve açık olduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE PKK İLE YPG ARASINDA AYRIM YAPMADIĞI İÇİN SIKINTI YAŞIYORUZ"

ABD'li komutan, ABD ile Türkiye arasındaki tansiyonun PKK ile YPG arasındaki ayrımı yapmamasından kaynaklandığını da iddia etti.

"YPG'YE VERDİĞİMİZ DESTEĞİ TÜRKİYE'YE NASIL AÇIKLIYORSUNUZ?"

Votel, ABD'nin YPG'ye verdiği desteği Türkiye'ye nasıl açıkladığına ilişkin soruya da "Bizim yaklaşık eşit ölçüde Arap ve Kürtlerden oluşan, hatta Arapların çoğunlukta olduğu SDG (PYD/PKK) çatısı altında savaşan Kürt müttefiklerimiz DEAŞ karşısında en etkili güç oldular. Bu savaşı bitirmek için onlara ihtiyacımız var. Bu, kabul etmemiz gereken başlıca prensiplerden biri." yanıtını verdi.

Votel, Türkiye’nin bu konudaki kaygılarını ise "şeffaflıkla" karşıladıklarını savundu.

"TÜRKİYE İLE ARAMIZI RUSYA BOZUYOR"

Votel'in hem oturumdaki konuşmasında hem de yazılı açıklamasında Suriye konusunda Rusya'yı suçlaması dikkati çekti.

Komiteye sunduğu yazılı açıklamada Votel, "Rusya ve İran, Suriye’de zalim bir rejimi güçlendiriyor, Irak ve Afganistan’da ABD’nin askeri etkisini sınırlandırmaya ve Türkiye ile ABD arasında uzun yıllara dayanan stratejik ortaklığı sarsmaya çalışıyor." ifadelerine yer verdi.

İDLİB'E MÜDAHALE SİNYALİ

İran destekli güçlerin İsrail sınırına yakın bölgelerde toplandığına ve özellikle de Golan bölgesinde İsrail'e yönelik tehdit teşkil ettiklerine dair yorumlara katıldığını belirten Votel, Suriye'nin güney batısında söz konusu olan olaylara Rusya’nın da taraf olduğunu ve Moskova'nın buradan sorumlu tutulması gerektiğini savundu.

Votel, bu alanların dışında İdlib gibi bölgelerde "radikal grupların toplanması" konusunda kaygılarının bulunduğunu da belirtti.

"İDLİB'TEKİ KÖTÜ ÖRGÜTLERLE EN NİHAYETİNDE İLGİLENMEK GEREKECEK"

ABD'li komutan, "Özellikle de İdlib gibi yerler, birçok kötü örgütün toplanma alanları haline geliyor ve en nihayetinde bunlarla ilgilenmek gerekecek. İlgilenilmezse daha büyük sorun olacakları konusunda kaygılıyım." yorumunu yaptı.

YORUMLAR 160
  • süleyman şah 6 yıl önce Şikayet Et
    amerika,suriye de kendi askerlerini feda edemez,rusya bile feda edemez...amerika nın bölgeyi derhal terketmesi gereklidir...bölge ülkeleri türkiye rusya ve iran azlaşarak suriye savaşını sona erdirirler....
    Cevapla
  • Fikret 6 yıl önce Şikayet Et
    Bugün sadece dikkatinizi dağıtıyoruz. Ancak yarın başka şeylerinizi de dağıtacağız. Hiç şüpheniz olmasın.
    Cevapla
  • ATILLA TURK 6 yıl önce Şikayet Et
    ey amerikali subay bozuntusu bosuna yirtinmayin suclariniz okdar cokki aslinda o birlesmis milletler toplulugu amerikada olmasi bile yanlis bir terör devletinde birlesmis milletler toplulugunun ne isi var yanlis o merkez tamda ankaraya yakisiyor ankaraya yeni dünyada kurulmasi artik farz oldu ha size gelince unutma subay bozuntusu siz orada para icin varsiniz bizde vatanimiz icin variz biz vatanimza kanimizi zaten helal ettik geri dönmeyiz ama para icin ölneler in cani kiymetlidir UNUTMA
    Cevapla
  • reziller 6 yıl önce Şikayet Et
    erdoğan idlibe işaret etti ya, bizden önce davranmak istiyorlar.
    Cevapla
  • kafir abd 6 yıl önce Şikayet Et
    abd li sığır çobanı pkk ya ihtiyacımız var buyurmuş. eğer abd denen HIRSIZ ve İŞGALCİ devletin işi pkk ya kalmış ise abd YIKILMIŞ demektir. bir ülke insanı kendi ülkesini bu kadar alçatabilirmi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Din adamlarının toplumdaki algısı belli oldu! Diyanet'in o faaliyetine büyük destek
Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri açıklandı