Destici'den başıboş köpek sorununa çözüm önerisi

BBP lideri Destici, başıboş köpek sorunuyla ilgili çözüm önerisi açıkladı. Köpeklerin sahiplendirilmesiyle ilgili yeni düzenleme olması gerektiğini ifade eden Destici, "Mama lobilerinin faaliyetlerine" de dikkat çekti.

GİRİŞ 16.12.2023 12:49 GÜNCELLEME 16.12.2023 16:23
Bu Habere 175 Yorum Yapılmış

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, gündemde olan başıboş köpek sorunuyla ilgili çözüm önerilerini açıkladı. Destici, çözüm önerisini madde madde şöyle sıraladı: 

  • Başıboş köpekler toplanılacak. Toplanan köpekler 14 gün barınaklarda tutulacak. Bir ay içerisinde bu köpekler sahiplenilmezse itlaf edilecek.
     
  • Mama lobilerinin faaliyetlerine karşı sert tedbirler alınacak.
     
  • Başıboş köpeklerin sahiplendirilmesi sıkı denetime tabi olacak.
     
  • Sahiplendirilen köpeklere çip takılarak bu köpeklerin sokak ortamına tekrar bırakılması durumunda ciddi yaptırımlar söz konusu olacak. Bu şekilde başıboş köpeklerin sahiplendirilmesinin istismar edilmesi önlenecek.
     

3 bakanlık köpek sorunuyla ilgili harekete geçti3 bakanlık köpek sorunuyla ilgili harekete geçti

Önce Kocaeli şimdi Göztepe Devlet Hastanesi! Köpek fotoğrafları tepki çektiÖnce Kocaeli şimdi Göztepe Devlet Hastanesi! Köpek fotoğrafları tepki çekti

73 yaşındaki kadına başıboş köpek sürüsü saldırdı! Kuduz teşhisi konuldu73 yaşındaki kadına başıboş köpek sürüsü saldırdı! Kuduz teşhisi konuldu

"KÖKÜNDEN ÇÖZÜLÜR"

Başıboş köpek sorunuyla ilgili daha önce de TBMM'de açıklama yapan Destici, dört maddelik önerinin konuyu kökünden çözülebileceğini ifade etmişti: 

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün konuyla ilgili karar ve uygulamasının örnek alınmasını teklif ediyoruz. 1932'de Atatürk'ün onayı ile bir tamim yayınlanıyor. Tamimin birinci maddesi şu; 'Sahipsiz bütün köpekler itlaf edilecektir.'

İkinci maddede 'Şehirlerde sahipli gezen ya da gezdirilen köpeklerde maske ya da tasma olacaktır.' deniyor.

Tamimin üçüncü maddesi, 'Maskesiz köpekler de sahipli olsalar bile itlaf edilecektir.' şeklinde.

Dördüncü madde, 'Köylerde bulunan ve sahipli olan köpekler gündüz kesinlikle salınmayacak, bir yerde bağlı bulundurulacaklar, gece ise bekçilik görevi için serbest bırakılacaktır.' diyor."

1932 YILINDA YAYIMLANAN KARAR

İşte 1932 yılında yayımlanan 2123 sayılı Resmi Gazete'deki kararlar;

Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâletinden :

No 359 > Köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler hakkında;

Muhtelif vilâyetlerimiz dahilinde kuduz şüpheli köpekler tarafından ısırılarak tedavihanelere sevk edilen eşhas adedinin çoğalmakta olduğu anlaşılmıştır. Sık sık tekerrür eden ve hemen bir çok mıntakalarımızda eksik olmıyan ısırık vak'alarının bu suretle tevalisi; köpeklere karşı umumî bir mücadele yapılmasını istilzam edecek bir derecede ehemmiyet kesbeylemiş olduğundan keyfiyet hakkında bütün alâkadarların nazarı dikkatlerinin celbine lüzum hissedilmiştir. Muhtelif mıntakalarj dan alınan malûmata göre tedavihanelere sevk edilen eşhasın bir kısmı sahipsiz köpekler tarafından ısıtılmış olmakla beraI ber bu şahısların en mühim kısmını sahipli köpekler tarafından ısıalanlar teşkil etmektedir. Binaenaleyh yapılacak mücadelenin sahipli sahipsiz bütün köpeklere teşmili lâzımgelmektedir.

"SAHİPSİZ KÖPEKLER İTLAF EDİLECEK"

Yapılacak mücadelede şu esaslar takip edilecektir.

1 — Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.

2 — Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipli köpekler; hiç bir suretle başı boş olarak mahalle aralarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmıyacaktır. Dolaştırmak istiyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzre ağız ve burnuna birer maske takmıya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilânı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icabeder.

3 — Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.

SAHİPLİ KÖPEKLER GÜNDÜZ BİR YERE BAĞLI GECE SERBEST

4 — Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet koy ihtiyar heyeti vasıtasile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmiyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.

ZEHİR MASRAFLARI BELEDİYEYE AİT

Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir. Banunla beraber zaruret his edilecek olursa ve makamı vilâyetçe lüzum gösterilirse Vekâletımizce sari hastalıklar tahsisatından muavenette bulunulacaktır. Mahallince münasip görülen yerlerde başı boş köpeklerin kurşunla itlafı daha amelî olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takıp ve tatbiki esbabının temini ve vilâyet dahilinde bu huhususta yapılan icraat hakkında Vekâlete peyderpey malûmat verilmesi ehemmiyetle rica olunur. 

13 Haziran 1932 tarihli sahipsiz olan bütün köpeklerin itlaf edileceğine ilişkin resmi gazete kararı için tıklayınız

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 175
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Hayvanlar açlıktan çöplerin içine girmeye çalışıyor hergün saatlerce aynı yerleri dolaşıp bir lokma bulamıyorlar icebilecekleri su bile yok ben hergün bunlara şahit oluyorum İstanbulda
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Takmışlar mama lobisiymiş? Hayvanların bir çoğu su bile bulamazken sanki mama buluyorlar. Hayvanların saldırganlık durumlarının oluşma sebepleri açlık ve insanlar tarafından zarar görmeleri. İnsanca davranılan ve karnı tok hayvanlar zaten saldırmıyor. Bulunduğum çevrede kediside köpeğide kuşuda var. Onlarsız olması gerekseydi dünyanın Allah öyle yaratırdı.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    ülkemizde köpek terörü var
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizde ne yazık ki sadece insan terörü var. Allah ( C.C. ) insanlarıda hayvanlarıda aklı ve kalbi güzel olan insanlarla karşlaştırsın.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    sinekler böcekler farelerde hayvan onları da Allah yarattı peki köpekler için ayağa kalkanlar onlar için niye ayağa kalkmıyor
    Cevapla
  • Acar 4 ay önce Şikayet Et
    Onlar saldırıp adam yemiyorlar senin zeka na
    Cevapla
  • Dikkat ! 4 ay önce Şikayet Et
    Kopek sorunu icin en iyi fikir sayin destecinin ortaya koydugu fikirdir,toplumsal alanlarin korunmasi gerek,kopek korkusuyla yasamak istemiyorum,parklarda kosmak spor yapmak istiyorum.
    Cevapla
  • Halil İbrahim 4 ay önce Şikayet Et
    Hayvanları telef etmek olmaz. Barınaklarda kısırlaştırılıp beslenir. Müslümana bir canlıyı öldürmek yakışmaz. Koskoca devlet birkaç bin hayvanı besleyemez mi? Bu sözler size hiç yakışmadı.
    Cevapla
  • Okur 4 ay önce Şikayet Et
    Saltanat zamanında şeri hükümler varken cellatlar vardı ve yakışıyorlardı. Batıda halen var.
    Cevapla
  • Okur 4 ay önce Şikayet Et
    Bir kaç bin???? Sen bu ülkede yaşamıyorsun sanırım. Tahmini 20 milyon sahipsiz köpek var. 5 seneye ülke nüfusunu geçecek.köpekleri kısırlaştırmak için 50k veteriner ve 4ay lazım.Tüm köpekler kayıt altına alınmalı alman yasaları çıkarılıp almanlar gibi uygulanmalı. Sokağa hayvan bırakana 3000€ bassın, evine alacak karnesiyle tüm aşılarını yaptırsın. 6 ay sahiplenilmeyen ihraç edilsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’