15 yaşında NASA yarışmasında finalist oldu

Eskişehirli 15 yaşındaki Ahmet Ege Çarıkçıoğlu, NASA tarafından dünya genelinde düzenlenen yarışmada 2 finalistten biri oldu.

15 yaşında NASA yarışmasında finalist oldu
15 yaşında NASA yarışmasında finalist oldu
GİRİŞ 07.07.2021 12:48 GÜNCELLEME 07.07.2021 12:52
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Eskişehir’de bulunan Borsa İstanbul Fen Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Ahmet Ege Çarıkçıoğlu, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın düzenlediği yarışmada ilk Türk finalist oldu. Yarışma için ABD'nin 50 eyaletinden seçilen 50 öğrenci yarı finale kalırken, dünya genelinde ise 2 öğrenciye potansiyel finalist olma hakkı tanındı.

NASA'dan açıklama: Mars'ta bilinenden çok daha fazla!NASA'dan açıklama: Mars'ta bilinenden çok daha fazla!

NASA'nın gözü mürekkep balıklarında!NASA'nın gözü mürekkep balıklarında!

Yarışmaya farklı ülkelerden yüzlerce başvuru yapılırken, belirlenen 2 potansiyel finalistten biri Eskişehirli Ahmet Ege Çarıkçıoğlu oldu. Amerikan Çok küçük yaşlardan beri astronomiye meraklı olan Çarıkçıoğlu, bu alanda onlarca kitap okurken, ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen yarışmalara katılıyor. Özellikle bilim dalında özel tasarımlar yapan Çarıkçıoğlu, gelecekte Türkiye’yi gökbiliminde ileriye taşımayı hedefliyor.

PROJESİYLE FİNALE YÜKSELDİ

15 yaşında uzay bilimine olan merakı nedeniyle arkadaş çevresinde de ilgi odağı olan Ahmet Ege Çarıkçıoğlu, NASA’da elde ettiği başarıyı anlattı. Çarıkçıoğlu, “İlk olarak ben gökbilimine çok meraklı bir insanım. Araştırmalarım sırasında bir habere denk geldim. Bu haberle geleceğin mühendisleri aracılığıyla NASA’nın sponsorluğunda gerçekleştirilen projeden bahsediyordu. Bu proje yarışmasında en son gönderilen NASA’nın Mars gezgini hakkında bir kompozisyon yazıp onu isimlendirmemiz isteniyordu. Ben ilk olarak yarışmaya katıldım ve verdiğim isim seçildi. Sonrasında aynı ismi 3 kişi verdi fakat isim verenlerden ilki bendim. O yüzden isim hakkı da doğal olarak bana ait oldu. Fakat finale maalesef kalamadım. Sonrasında gelişen olaylar beni daha çok tecrübelendirdi ve geliştirdi. Daha çok bilim-teknoloji üzerine araştırmalarda ve tasarım yarışmalarda bulundum. Bu tasarım yarışmalarında güzel dereceler elde ettim. Birinde Amerika’nın eyaletlerden seçilen toplam 50 kişilik bir birlik yarı finale kalacaktı. İki kişi de potansiyel finalist olarak seçilecekti. Ben bu 52 kişi arasında 2 potansiyel finalist olarak yer almaya başardım. 2 finalistten biri oldum yani. Toplamda 8 projem mevcut. Bu projelerimle hepsine başvurdum. Bu projelerimle halkımı temsil etmeyi başardım. Hepsi de kabul edildi. Seçilen ilk Türk olma başarısına eriştim. En başta gerçekten bu çok güzel bir başarı” şeklinde anlattı.

ÜLKEMİN BİLİMİNİ YÜKSEK YERLERE GETİRMEK İSTİYORUM

Okulda gördüğü dersler kapsamında yaptığı çalışmalarda da tasarım işini kendi üsteleyen genç Çarıkçıoğlu, hem okul hem okul dışı yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verirken, gelecekle ilgili planını şöyle anlattı:

“Yaptıklarımız arasında drone İHA’mız var. Sabit kanatlı İHA’mız var. Sonrasında NASA’daki yarışmalarda tasarlamış olduğum, Mars gezgenin tekerlek ve iskelet tasarımı var. Gelecekte ülkemin gökbilimini gerçekten yüksek yerlere getirmek istiyorum. Özellikle havacılık ve uzay alanında yaptığımız bu tasarım yarışmaları ve uçurma, sonrasında her safhasında gerçekleşen olaylarla okulumuza da destekledik. Hedef olarak havacılık ve uzayı alanında ülkemizi daha iyi yerlere getirmek ve uluslararası camiada da daha iyi yerlerde temsil etmek istiyorum.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    chp duymasın. uzay bilimi ile ne işimiz olur diye azarlar seni.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    efferim len kerata seni
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD kapar..bilim ve İslam neden zirve oldu fatih Sultan Mehmet han tüm bilim adamlarını ülkeye davet etti kimseye karşıladı ve Osmanlı büyüdü cihan devleti oldu ne zman bilimde ilimde geri durdu o zman düştü yıkıldı her insanın 10 yılda bir yenilenmeki zihniyetini İslam'ın kurllari çerçevesinde çağa ayak uydurmali...at esekk kılıçla savaş vardı şimdi top tüfek füze vb Siha var şimdi kiliclami gidelim demekii çağa göre kendimizi surekki yenilemeniz lazım ama İslam'ın sartlari üzerinden çıkmamak kaydıyla zaten İslam her türlü kolaylığı sağlamıştır
    Cevapla
  • Desekmi 2 yıl önce Şikayet Et
    Olum gerçekçi olabd adami hayelpires yapar sen tekno fese katil orada haluk bayraktar ağabeyin var geleceğin bilimadamlarini yetiştiriyor dunyanin enzeki en guzel bilim adamlari bizde sen abdye veya başkayerlere turis olarak git ama turkiyede kal turkiyede yetiş akilli bi çocuksun kendini gurbetlerde bitirme abd kocaman kişiliksiz çapsizlarin olduğu 100milyonunun okuma yazmasi 50 milyonunun sokaklarda açbi aç yattiği insan haklarinin olmadiği çapsiz bir ulke
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'den Batı Şeria'da kanlı baskın! Evi buldozerle yıktı, şehitlerin naaşlarını çaldı
New York Times: Kar eden Türkiye'ydi; İsrail yalnızlaşıyor