Çin uzay istasyonu inşasında sona yaklaşıyor

Geçtiğimiz hafta yapımı devam eden uzay istasyonuna eklemek üzere Wentian adında bir laboratuvar modülünü tartışmalı bir şekilde uzaya gönderen Çin, şimdi de ikinci laboratuvarını fırlatmaya hazırlanıyor.

Çin uzay istasyonu inşasında sona yaklaşıyor
Çin uzay istasyonu inşasında sona yaklaşıyor
GİRİŞ 09.08.2022 17:52 GÜNCELLEME 09.08.2022 17:52

Çin'in devlete ait haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, yapımı devam eden uzay istasyonunun ikinci laboratuvar modülü olan Mengtian'ın güney ada eyaleti Hainan'daki fırlatma alanına transfer edildiği söylendi.

Ajans, laboratuvar modülünün Wenchang uzay aracı fırlatma sistemine planlandığı gibi monte edilip test edileceğini söyledi.

Çin, yeni uzay istasyonunun ilk modülü olan Tianhe'ye yeni bir modül eklemek için geçtiğimiz hafta Long March 5B adını verdiği dev bir roket ile Wentian adındaki bilimsel araştırmaların yapılacağı bir modülü başarıyla fırlatmıştı.

Ancak Çin'in uzay istasyonu inşası için kullandığı Long March 5B roketi tartışmaların odağında yer alıyor. 

1,8 milyon pounddan (yaklaşık 25 ton) daha ağır olan Long March 5B roketinin parçaları Dünya'ya atmosferine girmiş ancak büyüklüğünden dolayı büyük bir kısmı yanmayarak Hint Okyanusu'na zararsız bir şekilde düşmüştü. 

Çin'e tepki büyüyor! Çin'in uzay enkazı Dünya'da yere çakıldıÇin'e tepki büyüyor! Çin'in uzay enkazı Dünya'da yere çakıldı

Daha önce uzay istasyonunun çekirdek modülü Tianhe fırlatıldığında aynı şekilde roket enkazının büyüklüğünden dolayı atmosferde tamamen yanmayarak Hint Okyanusu'na çakılmıştı. Çin'in yeni modülü fırlatırken yine Long March 5B roketini kullanıp kullanmayacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez
İsrail lobileri engellemeye çalışıyor: Erdoğan'ın ABD ziyaretinde son durum ne?