Kuyruklu yıldız felaketi yalanmış

Dünyamıza bundan 35 milyon yıl önce bombardıman eden gök cisimlerinin uzun süredir sanıldığı gibi kuyruklu yıldızlar değil, asteroid parçaları olduğu ortaya çıktı.

Kuyruklu yıldız felaketi yalanmış
Kuyruklu yıldız felaketi yalanmış
GİRİŞ 05.08.2004 14:44 GÜNCELLEME 05.08.2004 14:44

Dünyamıza bundan 35 milyon yıl önce bombardıman eden gökcisimlerinin uzun süredir sanıldığı gibi kuyruklu yıldızlar değil, asteroid parçaları olduğu ortaya çıktı.



1990'larda yapılan araştırmaları yürüten bilimadamlarına göre 'Kuyruklu yıldız yağmuru' geride iki büyük kanıt bırakmıştı. Bunlarda biri, Kuzey Sibirya'daki Popigai krateri, ötekiyse ABD'nin Maryland Eyaleti açıklarında Chesapeake Körfezi suları altında bulunan bir krater kalıntısıydı. Şimdiyse Roald Tagle başkanlığındaki yeni bir grup araştırmacı Popigai kraterinde bulunan elementler üzerindeki incelemeleriyle, gökcisminin kondrit denen ve tipik bir kuyruklu yıldız çekirdeğinini bileşiminden çok farklı olan bir kayadan oluştuğunu gösterdiler.



Araştırmacılara göre bulgular, bu dönemde yer kabuğunda açılan yaraların sorumlusunun bir 'asteroid yağmuru' olduğunu gösteriyor. Bulgularını Science Dergisi'nde yayınlayan araştırmacılar, temel kanıt olarak Popigai kraterinin duvarlarının üst kısmında bulunan ve çarpma sonucu erimiş kayalarda bulunan platin grubu elementlerinin bolluğuna işaret ediyorlar.



Ekibe göre dünya 35 milyon yıl önce uzayda parçalanan bir asteroidin parçalarının bombardımanına uğradı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Filistin topraklarında bir işgal var!
Türkiye'den yeni doğal gaz anlaşması! Bakan Bayraktar açıkladı