Türkiye Fati ile birlikte gülüyor, yürüyor...

Türkiye onu çok sevdi... 'Birlikte Yürüyoruz' kampanyasının yüzü Fati görme engelli ama karanlıkta top oynayıp, gol atıyor. Kitap okuyup, santranç bile oynayabiliyor. Kampanya ile engellilere karşı toplumun bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

GİRİŞ 04.04.2013 15:36 GÜNCELLEME 04.04.2013 21:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Beyazay Derneği tarafından yaklaşık 5 ay önce başlatılan ve 3 yıl sürecek olan "Birlikte Yürüyoruz" isimli kampanya, karakteri Fati ile birlikte büyük beğeni topladı ve farkındalık yarattı. Kampanya kapsamında haber7.com'u ziyaret eden Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva ve Genel Koordinatör Hasan Feyzi Giray projeyi anlatırken kampanyanın güler yüzü Fati ise sempatik tavırları ve sürprizleriyle kendisine hayran bıraktı. Arkadaşlarıya oyun oynayan hatta bilgisayar bile kullanıbilen Fati, ara ara yaramazlık yaptığını da itiraf etti. 

Fati'nin ilk animasyon filmi de haber7.com'da yayınlanıyor...

Fati, görme engelli arkadaşları için hem kabartma hem de sesli dergilerin hediye edildiğini ayrıca kendisiyle arkadaş olmak isteyenlerin fati.com.tr'den kendisine ulaşılabileceğini söyledi. Haber7.com okuyucularına sürprizi olduğunu ekleyen Fati facebook'ta yarışmalarının olduğu müjdesini vererek, "Arkadaşlarım benim facebook'ta paylaştığım fotoğrafları yayın gününden itibaren 15 gün içinde kendileri de paylaşırlarsa onlara hediye gönderiyoruz. İkincisi ise benim dijital sesli dergilerim çıktı. Tüm kulüp üyeleri mail adreslerine hediye olarak bu dijital sesli dergi hediye olarak gidiyor" dedi. 

'Birlikte Yürüyoruz' kampanyasına dair soruları cevaplayan Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, projenin geldiği noktayı ve daha neler yapılacağını anlattı. 

-Birlikte Yürüyoruz Kampanyası'na neden ihtiyaç duyuldu?

Başka bir ihtiyaç yüzünden ihtiyaç duyduk. "Onların dünyası" diye başka bir dünyaya gönderiliyoruz, Allah'tan başka bir dünya yok. Yok da yollarımız bir yerlerde kesişiyor. Şu hayat yürüyüşünü birlikte yapamıyorduk ve hala yapamıyoruz. Şu eğitimi, iş hayatını, piknikleri, sosyal hayatı birlikte yaşayalım istiyoruz. İnsanın beni istememesini, benimle bir şeyleri paylaşmak istememesini anlayabilirim. Lakin bunu beni bilerek, beni tanıyarak yapsın. Kafasındaki imajlara bakarak yapmasın. Ben bir insanımızın kafasındaki imajla sınırlı değilim. O imajla ben de birlikte hayat yürüyüşü yapmak istemem tabi ki. O imajdaki kişi işe yaramaz, millete yük olan, 24 saat ağlayıp inleyen, şikayet eden, tuhaf tuhaf konuşan, pis pis kokan falan bir imaj. Pekiyi bu imaj neden hala devam ediyor? Çünkü, doğru imajı anlatamadığımız için. Şimdi doğru imajı vatandaşımıza arz edeceğiz. İhtiyacımız doğru bilinmekti ve bu ihtiyaçtan doğdu.

-Kampanyanın amacı nedir?

İnsanların bizleri yani özürlüleri, sakatları veya engellileri dost doğru bilmesi ve hayaletlerle değil de gerçeklerle muhatap olması ve ona göre de karar verip davranmasıdır. Tabi ki biz hayatı birlikte yürümek istiyoruz. Hakkımızda doğruları bilerek yürümek istememesini anlayışla karşılarız. Ama doğruların bilinmesi halinde hayatta birlikte yürüyeceğimize inanıyoruz. Amacımız doğruları aktararak hayatı paylaşmak.

-Kampanyanın hedefi nedir?

Kampanyamızın hedefi 3 yıl içinde toplumumuzun %5'ine doğru bilgileri ulaştırmak ve hayatta birlikte yürümeye ikna etmek. Sonra da onların bu güzellikleri başkalarıyla paylaşmasını talep etmektir.

-Kampanyanın hedef kitlesi kimlerdir?

Kampanyamızın hedef kitlesi "Söyleyeyim çocuğum, işit annesi babası" şeklindedir. öncelikle çocuklarla ve gençler. Ama çocuklar ve gençler üzerinden büyükler.

-Kampanya kapsamında neler yapılması planlanıyor? Şimdiye kadar neler yapıldı?

Kampanya kapsamında öyle şeyler yapılacak ki vatandaşlarımız iyi ki bunlar yapıldı, ben de bunları öğrendim ve hayatın güzelliklerinin farkına vardım diyecek. Hem eğleneceğiz, hem öğreneceğiz, hem düşünecek, hem de güleceğiz. Tabi ki kampanyanın hedef kitlesine görevler düşecek, gönüllü olacaklar. Programlara katılacaklar, okuyup, çözecekler. Bilgisayar kullanacaklar ve sonuçta tutum değişikliği olacak.

-Kampanyanın yüzü Fati nasıl ortaya çıktı?

Size özel olarak işin perde arkasını açıklayayım. Bu bir ekip işidir. Ekibimizde konusunda uzman birçok arkadaşımız var. Fati'nin ismine gelince, çocukların kolay söyleyebileceği kelime bulalım dedik. "Fati" o bakımdan iyi bir kelime. Sonundaki h harfinin olmayışını da bir nüfus memuru efsanesiyle açıklıyoruz. Vardır ya hani, "nüfus memuru yanlış yazmış" diye. Biz de o efsaneden faydalanarak öyle yapalım dedik. Yani nüfus memuru yanlışlıkla h harfini yazmayı unutmuş. Dedesi de bu ismi çok sevmiş ve değiştirtmemiş. Hani Edirneli vatandaşlarımız h ile pek muhatap olmazlar, bazı dostlar "Fati Edirnelimi" falan diyorlar. Edirneliler baştaki h harfini pek söylemiyorlar. Bizim "Fati" yerli. Yaşını da söylemiyoruz. Görme engelli olduğu kesin. Ama zeki bir çocuk. yaramaz da diyebilirim. Çizen arkadaş başka görme engelli bilmediği için midir nedir, şeklinin şemalinin de bana benzediği söyleniyor.

-Fati ile birlikte başka engelli karakterler de düşünüyor musunuz?

Tarama engelli, R engelli falan mı (gülüyor) tabi gelecek. İşitme, yürüme ve diğer. Hatta cinsiyet de sorun oldu. Bazı engelli kızlar bizi protesto etti. Efendim, "Fati neden kız değil?"miş. Fati kız olamaz, erkek ismi. Kız olsaydı "Fatiye" derdik. Laf aramızda kayıtları bir karıştırdık Sinop bölgesinde "Fati" ismi var ve kadın ismi. Başka engelli karakterler de olacak.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • berke yaren 11 yıl önce Şikayet Et
    Fati çocukların yeni kahramanı. Bence gayet başarılı bir isim ve güzel bir karakter Eğer Fati'nin ismini nasıl aldığını bilseydiniz böyle konuşmazdınız..Fati nüfus memurunun yanlış yazması ile espritüel bir isim olmuştur.Buda çocukların bir hayli ilgisini çekiyor.Bence kahramanımızın çizeri ince ruhlu ve pedogolojiden anlayan bir insan..Her kim yaptıysa bu karakteri ellerine sağlık
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 11 yıl önce Şikayet Et
    o isimle kahraman olamaz. o komik Fati ismini kim bulduysa çocuklardan pek anlamıyor anlaşılan...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Devlet Bahçeli'den önemli açıklamalar!
7 yıl sonra bir ilk! Türkiye'ye gelip kritik anlaşmalara imza atacak