7 Nisan neden Dünya Sağlık Günü olarak kutlanır?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) anayasasının hayata geçirilmesiyle birlikte her yıl 7 Nisan tarihinde Dünya Sağlık Günü kutlanmaktadır. Çeşitli etkinlikler vesilesiyle hatırlanan Dünya Sağlık Günü'nde, ''Sağlık'' kavramının önemi ve hayatımızdaki yeri vurgulanır. Kaliteli ve sağlıklı yaşama teşvik için kutlanan Dünya Sağlık Günü hakkında ayrıntılar...

7 Nisan neden Dünya Sağlık Günü olarak kutlanır?
7 Nisan neden Dünya Sağlık Günü olarak kutlanır?
GİRİŞ 07.04.2018 14:48 GÜNCELLEME 07.04.2018 14:48

Dünya Sağlık Günü, sağlıklı ve kaliteli hayatı simgeleyen ve bu noktada yönlendirici/teşvik edici faaliyetlerin düzenlendiği bir gün olarak karşımıza çıkmaktadır. 7 Nisan 1949 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) anayasasının uygulanmaya başlanmasıyla birlikte her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak nitelendirilmesi sonucunda pek çok etkinlik ve seminerler eşliğinde kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Günü'ne özel gerçekleştirilen bu etkinlik ve seminerlerin en temel amacı; kamuoyunu sağlıklı yaşama davet ederek, sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmelerini sağlamak ve farkındalık oluşturmak hedeflenmektedir. Bu sayede Dünya Sağlık Günü'nde toplumumuzu ayakta tutan ve daima güçlü kılan sağlık kavramının öneminin ve hayatımızdaki vazgeçilmez yerinin en etkili ve sağlam bir şekilde vurgulanması söz konusudur. 

Öte yandan bireylerin sağlıklı olmasıyla toplumların da doğru orantılı olarak sağlıklı olacaklarını temsil eden Dünya Sağlık Günü'nün kutlanmasında etkin rol oynayan Dünya Sağlık Örgütü, uluslararası bir örgüt olmakla birlikte 7 Nisan 1948 tarihinde İsviçre'nin Cenevre merkezinde kurulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluşu, beraberinde yapısını oluşturacak anayasaların da hayata geçirilmesi neticesinde, Dünya Sağlık Günü'nün kutlanmasında vesile olmuştur.

 

 

sağlık

Dünya Sağlık Günü'nün ilan edilmesinde ve Dünya Sağlık Örgütü anayasasının temellerinin atılmasını sağlayan örgüt ve üyeler arasında; BM’e üye 51 ülkenin temsilcisi ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), OIHP (Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Halk Sağlığı Bürosu), PAHO, Kızılhaç, Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu ve Rockefeller Vakfı temsilcileri Dünya Sağlık Örgütü yer almaktadır.

7 Nisan tarihinde kutlanan Dünya Sağlık Günü'nde; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanan sağlık kavramının hayatımızda hiçbir kavramın yerine geçemeyecek kadar önemli olduğu aktarılır. Öte yandan, toplumlarımızı sağlıklı yaşama davet edecek, yönlendirici ve teşvik edici faaliyetlerin gerçekleştirilmesini hedef alan 7 ve 13 Nisan tarihleri de Dünya Sağlık Haftası olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün de bu noktada son dönemlerde sağlıklı yaşam konusundaki çalışmalarına hız ve yoğunluk kazandırdığı görülmektedir. Çünkü dünyadaki yaş ortalamasının her geçen gün artış göstermesiyle paralel olarak yaşlılık sürecinin de uzamasıyla birlikte daima sağlıklı kalabilmek büyük önem arz etmeye başlamaktadır. Bu doğrultuda sağlıklı yaşayabilmek hususunda yalnızca gençlik dönemi değil, bununla birlikte yaşlılık dönemi de önemli ve gereklidir. 

sağlık

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail Refah'ta katliam yaptı: Şehit ve yaralılar var
Kassam Tugaylarından İsrail'e 'Rajum' sürprizi! İsrail karargahına peş peşe fırlatıldı