Arap sabunu faydaları nelerdir? Arap sabunu ev temizliğinde hijyen sağlar mı?

Geçmiş zamanlarda çok fazla tercih edilen ancak zaman içinde unutulan Arap sabunu, son yıllarda doğal ve sağlıklı olana dönmeye çalışma düşüncesiyle yeniden popülerleşmeye başlamıştır. Doğal olmasına rağmen oldukça etkili bir temizlik sunan Arap sabunu, kıyafet, bulaşık, koltuk, halı ve yüzey gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Peki Arap sabunu ile nasıl temizlik yapılır? İşte Arap sabunu ile ev temizliği...

Arap sabunu faydaları nelerdir? Arap sabunu ev temizliğinde hijyen sağlar mı?
Arap sabunu faydaları nelerdir? Arap sabunu ev temizliğinde hijyen sağlar mı?
GİRİŞ 27.09.2021 09:05 GÜNCELLEME 27.09.2021 09:10

Eski zamanların en sık tercih edilen temizlik ürünü olan Arap sabunu, yeni çıkan kimyasal bazlı deterjanların yaygın kullanımı nedeniyle pek fazla tercih edilmez oldu. Ancak, ekolojik temizliğin popüler olduğu bu günlerde Arap sabununa olan ilgi yeniden arttı. Sabun bazı ve ay çiçek yağından elde edilen Arap sabunu, kimyasal malzeme içermediği halde zor lekeleri çıkarma konusunda oldukça etkili olduğu kullananlar tarafından belirtilmektedir. Arap sabunu, doğal olması nedeniyle kıyafet, koltuk, perde, tül ve yüzeylerin yıpranmasına engel olmaktadır. 

 

 

ARAP SABUNU NE İŞE YARAR?

Kimyasal temizlik malzemelerin günümüzdeki kadar yaygın olmadığı zamanlarda birçok kişinin yaygın olarak kullandığı Arap sabunu, kıyafetlerin temizliğinden halı ve koltuk yıkamaya kadar pek çok alanının temizliğinde değerlendirilmekteydi. Hem kıyafetlerin hem bulaşıkların hem de perde ve koltukların temizliğinde kullanılan ve beklentinin üzerinde performans gösteren Arap sabunu, yeni çıkan temizlik malzemelerinden dolayı pek fazla tercih edilmemekteydi. Ancak son zamanlarda doğal olan birçok ürüne ilginin yeniden artmasıyla Arap sabunu da birçok kesim arasında popülerleşmeye başladı. 

 

 

ARAP SABUNU NASIL KULLANILIR?

Doğal olmasına rağmen oldukça etkili bir temizlik sonucu çıkaran Arap sabunu, birçok yerin temizlenmesinde kullanılmaktadır. Çamaşır, koltuk, halı, bulaşık, tül ve perde dışında saç ve saç derisi bakımında oldukça etkili olduğundan dolayı kullanılması tavsiye edilmektedir. En inatçı lekelerin dahi dolayca temizlenmesine yardımcı olurken hiçbir kimyasal madde içermemesi daha çok tercih edilmesine sebep olmaktadır. Arap sabununu yüzey, banyo, mutfak ve halı temizliğinde kullanırken içerisine doğal çiçek yağ ve esansları eklendiğinde evin daha doğal ve güzel kokması sağlanabilir. Arap sabunu kullanıl alanları: 

1- Çamaşır Yıkama: Hem elde hem de makinede çamaşır yıkarken Arap sabunu kullanılabilir. Çamaşır makinelerinin deterjan gözüne normalde kullanılan deterjanla birlikte karıştırılarak kullanıldığında çamaşırların hem daha iyi temizlenmesine hem de mikroplardan arınmasını sağlar. Hassa kıyafetler ye da tül ve perdeler yıkanırken sadece Arap sabunu kullanımı da önerilir. Elde yıkanan hassas ipek, saten vs gibi kıyafetler için ise Arap sabunu kullanılabilir. 

2- Mutfak ve Banyo Temizliği: Fayans, duşakabin, lavabo, klozet, ocak ve fırının temizlenmesinde de kullanılan Arap sabunu, yağ, kir, kuruyan çıkmayan lekeler, sararmış yüzeylerin temizlenmesinde etkili olduğu görülür. Özellikle tezgah, lavabo, klozet gibi mermer yüzeylerde meydana gelen sararmaların çıkarılması için Arap sabununa başvurulabilir. 

3- Halı Temizliği: Arap sabunu ve ılık su ile hazırlanan karışımla halı ve yüzeylerin temizlenmesinde kullanıldığında halıların temizlenmesinden ziyade mikropların kırılmasında ve alerjik etkinin azalmasını sağlamaktadır. 

4- Bulaşık Yıkama: Elde bulaşık yıkarken Arap sabunu ile hazırlanan su kullanıldığında bulaşıkların daha doğal ve iyi temizlenmesi sağlanır. Arap sabunuyla bulaşık yıkarken dikkat edilmesi gereken şey, bol su ile durulamak. İçerisinde bulunan yağlar bulaşıkların yağlı kalmasına neden olabilir. 

5- Saç Bakımı: Her yerin temizlenmesinde etkili olan Arap sabunu saç bakımında da oldukça faydalıdır. Özellikle saç derisinin daha sağlıklı kalmasına yardımcı olarak saç derisi kaşıntısı, kepeklenme ve döküntüye engel olmaktadır. İlk defa Arap sabunu kullanan kişilerin sabunu duruladıktan sonra saç kremi vs gibi ürünler kullanması önerilir. Arap sabununa alışık olmayan saçlar ilk etapta sertleşerek zor taranabilir. Zaman içinde Arap sabununa alışan saç daha yumuşak ve parlak olmaya başlar.

6- Cilt Bakımı: Direkt olarak yüze uygulanması tavsiye edilmez ancak duş jeli yerine vücudun temizlenmesinde kullanılması önerilmektedir. Vücudun kirden arındırarak gözeneklerin açılmasına yardımcı olmaktadır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!