Afyonkarahisar'ın eşsiz lezzeti 'Göce köftesi' tescillendi!

Afyonkarahisar'ın yöresel lezzetleri arasında yer alan ve coğrafi işaret tescili alan halk arasında 'göce köddüsü' olark bilinen göce köftesi yoğun ilgi görüyor. UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan göce köftesi kentteki pek çok restoranın menüsünün vazgeçilmezi hali geldi. Göce köftesi çekilmiş buğday ve ince bulgura pek çok baharat eklenmesiyle elde ediliyor.

Afyonkarahisar'ın eşsiz lezzeti 'Göce köftesi' tescillendi!
Afyonkarahisar'ın eşsiz lezzeti 'Göce köftesi' tescillendi!
GİRİŞ 11.03.2021 10:59 GÜNCELLEME 11.03.2021 11:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'ın yöresel lezzetlerinden 'göce köddüsü' ismiyle de bilinen göce köftesi ilgi görüyor. Kentte uzun süre eşiyle birçok kuruma, özel firmalara yemek yapan Ayşe Safkurşun, artık Burmalı Mahallesi Basın Caddesi'nde yöresel lezzetleri halkla buluşturan restoranında hizmet veriyor. Safkurşun, eşi ve kızlarıyla birlikte hizmet verdiği işletmede, coğrafi işaret tescilli olan keşkek, ekmek kadayıfı gibi birçok lezzeti Afyonkarahisar'ın geçmişi, kültürünü yansıtan çok sayıda yemeği ile tatlılarını hazırlayarak müşterine sunuyor. Ayşe Safkurşun'un menüsünde Afyonkarahisar'da dededen toruna geçen lezzetler arasında yer alan ve coğrafi işaret tescilli lezzetlerden 'göce köddüsü' ismiyle bilinen göce köftesi de yer alıyor.

Kars'ın geleneksel lezzeti: Tandırda kaz!

Atalarımızdan öğrendiğimiz eşsiz lezzet

Göce köftesinin çok talep gördüğünü söyleyen Safkurşun, bu yemeğin UNESCO tarafından tescilli, Afyonkarahisar'ın eşsiz lezzetlerinden biri olduğunu kaydetti. Ayşe Safkurşun, "Atalarımızdan öğrendiğimiz, annelerimizin çocukluğumuzda yaptığı, eşsiz olan bu lezzeti göce köddümüzü lezzetli bir şekilde işletmemizde yapıyoruz. Gelen misafirlerimize de bunları ikram ediyoruz. Çok mutlu ayrılıyorlar, bu da bizi ayrıca mutlu ediyor" dedi.

Afyonkarahisar'a has lezzetimiz çok beğeniliyor

Göce köftesinin Afyonkarahisar halkı tarafından çok beğenildiğini ve çok talep gördüğünü belirten Safkurşun, "Coğrafi işaretli göce köddümüz, Afyonkarahisar'ımıza has bu lezzetimiz, halkımız tarafından da çok beğeniliyor. Restoranımızda da çok talep gördüğü için daha fazla tüketiliyor ve mutlu oluyorlar. Biz de elimizden geldiğince, tüm Afyon halkına bunu sunuyoruz" diye konuştu.

Göce köftesi nasıl yapılır

Göce köftesi nasıl yapılır?

Afyonkarahisar'a özgü göce köftesi; adına 'göce' denilen çekilmiş buğday ile ince bulgur (düğü), un, nane, soğan, salça, yumurta, sıcak su, tuz, yoğurt, tereyağı ve ayçiçek yağı kullanılarak yapılıyor. Sıcak suyla birbirine karıştırılarak yoğurulan malzemeler, yine biraz sıcak su eklenerek bekletiliyor. Sonrasında üzerine un ve yumurta eklenen malzemeler yeniden yoğuruluyor. Malzemeler bir süre daha beklemeye alınırken, bu sırada yemeğin sosu hazırlanıyor. Tencere içerisine konulan yağ ile soğan ve salça kavrulduktan sonra üzerine su eklenerek, sos tamamlanıyor. Ardından yoğurulmuş malzemelerden fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanarak, sosun içerisine atılıyor. Sosla birlikte pişirilen köfteler, sulu biçimde tabağa alınarak, üzerine yoğurt, salça, tereyağı ve nane ilave edilerek, servise hazır hale getiriliyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • Yıldırım Güven 3 yıl önce Şikayet Et
    topalak desenize
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı
Türkiye'de bir ilk! TCG İstanbul göreve bir ay sonra göreve hazır...