Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey

Kahve telvesi temizlikte tavaları yağdan arındırmaktan ahşap parke ve mobilyalardaki çizikleri gidermeye kadar pek çok yerde kullanılabiliyor. İşte kahve telvesinin ev temizliğinde bilmediğiniz şaşırtıcı kullanım alanları…

Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey
Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey
GİRİŞ 24.10.2023 16:09 GÜNCELLEME 24.10.2023 16:09

Kahve, tüm dünyadaki en popüler içeceklerden biridir. İster Türk kahvesi olsun ister filtre kahve ya da başka bir kahve çeşidi fark etmeksizin tüm kahvelerin telvesi çöpe atılmaktadır. Dünya genelinde sadece çok az bir kesim kahve telvesinin değerlendirilebileceğini biliyor.

Kahve telvesinin doğal bir böcek uzaklaştırma etkisi olduğunu daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta kahve telveleri eski zamanlarda bitkileri güçlendirmek için topraklarına eklenirdi. Bunun yanı sıra kahve telvesi temizlikte de kullanılabileceğini duymuş muydunuz?

Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey

Kahve telvesi temizlik de hem temizlik hem de onarım maddesi olarak kullanılmaktadır. Limon, karbonat ya da sirke kadar ev temizliğinde kullanılacağı bilinmediği için ilk kez duyanlar olabilir. Gelin kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şeyi birlikte öğrenelim.

KAHVE TELVESİ İLE TEMİZLEYEBİLECEĞİNİZ 6 ŞEY

  • Zorlu Yağ Kalıntılarını Temizleyin

Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey

Kahve telvesi doğal yağ giderme özelliğine sahiptir. Tencere ve tavalardaki gres yağı dâhil tüm inatçı yağ kalıntılarını temizlemede yardımcı olur. Kahve telvesinin doğal yapısı, aşındırıcı etkiye sahip olduğu için özellikle dibi tutmuş tencereleri iyi temiler ve yağlarından arındırır.

Karbonat aşındırıcı bir yapıda olduğu için teflon ya da dökme demir tavalarda kullanılması uygun değildi. Kahve telvesi hafif aşındırıcı özelikte olduğu için teflon ya da dökme demirlerde de gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Karbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şeyKarbonatla asla temizlememeniz gereken 6 şey

Kahve telvesi ile tencere ve tava gibi şeyleri temizlemek için kabın üçte birini sabunlu ılık su ile doldurun. Ardından içerisine bir yemek kaşığı kahve telvesi ekleyin. Bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile güzelce ovalayarak temizleyin ve durulayın.

  • Fırın ve Izgaranızı Temizleyin

Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey

Yağ giderme konusunda iyi iş çıkaran kahve telvesi ile temizlenecek bir diğer şey fırın ve ızgara eşyalarıdır. Kahve telvesi yağlı kalıntıları ve yapışan yiyecekleri rahatlıkla çıkarır. Yıkayacağınız eşyanın içine rahatlıkla girebileceği bir kabın içerisine ılık su ve iki yemek kaşığı kahve telvesi ekleyin. Eşyayı bu su içerisinde en az 45 dakika bekletin. Süre sonunda bir eldiven giyin ve sünger yardımıyla ovalayarak kalıntıları temizleyin. Ardından akan su altında durulayın.

  • Kötü Buzdolabı Kokularından Kurtulun

Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey

Buzdolabı içerisinde unutularak çürüyen ya da dökülen yemeklerden kalan parçalar zamanla ne kadar temizleseniz de koku yapabilir. Kötü koku, buzdolabınızı defalarca temizleseniz de geçmesi bazen aylar sürebilir.

Sirkeyle asla temizlememeniz gereken 8 şeySirkeyle asla temizlememeniz gereken 8 şey

Buzdolabını temizledikten sonra kalan kokuyu ortan kaldırmak için küçük bir kâseye ya da bir fincanın içerisine kurumuş kahve telvesi koyun ve bunu buzdolabının altına yerleştirin. Zamanla kahve telvesi kokuları emerek kokunun kaybolmasına yardımcı olur.

  • Soğan, Sarımsak Gibi Kokuları Giderin

Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey

Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz bir diğer şey yemek yaparken ellerinizde kalan sarımsak, soğan gibi kokuların giderilmesidir. Bunun için avucunuza bir çay kaşığı kahve telvesi alın ve ellerinizi yavaş yavaş birkaç dakika bu şekilde ovun.

Limonla asla temizlememeniz gereken 5 şeyLimonla asla temizlememeniz gereken 5 şey

Kahve telvesi ellerinizdeki soğan, sarımsak kokusunu gidermenin yanı sıra ellerinizi nazikçe peeling etkisi göstererek ölü deriyi temizleyecek ve daha yumuşak görünmesini sağlayacaktır.

  • Ahşap Mobilya ve Zeminlerdeki Çizikleri Kapatın

Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey

Kahve telvesi temizlikte ahşap mobilya ya da döşemelerde meydana gelen çiziklerin onarılmasında da gönül rahatlığıyla kullanılır. Ahşap eşyaların cilasını eski haline getirmek için kahve telvesini az miktarda su ya da yemeklik yağ ile karıştırıp kalın bir macun oluşturun. Bu oluşan macunu çiziklerin üzerine uygulayın ve 15 dakika bekletin. Ardından nemli bir bez ile fazla kalan kısmı silin ve kurulayın. Hasar tamamen geçene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

  • Şömine ve Soba Temizliğinde Kullanın

Kahve telvesi ile temizleyebileceğiniz 6 şey

Şömine ya da soba külü temizlemek oldukça kirli bir iştir. Kül çok hafif yapıda bir toz olduğu için ne kadar yavaş hareket edilirse edilsin uçuşarak her yere dağılır. Şömine ya da soba temizlemeden önce kül ve tozların uçuşup evin içerisine girmemesi için kahve telvesi kullanabilirsiniz. Kahve telvesi külün üzerine serpin. Kahve telveleri külü ağırlaştırarak dağılmasını ve uçmasını önceleyecektir.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 34 ile son dakika uyarısı!
Bakan Yerlikaya: 1 Mayıs'ta 226 kişi gözaltına alındı