103 kişi gün ışığına kavuştu

Yeryüzü Doktorları, Sudan'da göz rahatsızlığı bulunan 103 hastayı ameliyat ederek gün ışığına kavuşturdu.

103 kişi gün ışığına kavuştu
103 kişi gün ışığına kavuştu
GİRİŞ 07.05.2014 16:09 GÜNCELLEME 07.05.2014 16:09

Yeryüzü Doktorları Derneği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2006 yılında başlatılan "Göz Nuru" Projesi ile önlenebilir nedenlerle körlük ya da görme güçlüğü çeken ama tedavi alamayan hastalar gün ışığına kavuşturulmaya devam ediliyor.

Proje kapsamında, Sudanese Islamic Medical Association (SIMA) ve Al-Basar Foundation'a bağlı Makkah Eye Complex uzmanları ile Sudan'ın Marawi şehrinde katarakt ameliyatı bekleyen hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için "Göz Kampı" düzenledi.

Türkiye'den Yeryüzü Doktorları Derneği yönetim kurulu üyeleri Uzm. Dr. Hasan Oktay Özkan, Uzm. Dr. Yusuf Özay, proje yöneticisi Selimcan Azizoğlu, Uzm. Dr. Raşit Kılıç'ın yanı sıra Sudan'dan 3, Suriye'den de bir uzman doktor, 4,5 gün boyunca Sudanlı hastalara gönüllü hizmet verdi.

Gönüllü ekip, 27 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde 103 ameliyat ile 550 göz muayenesi gerçekleştirdi, 350 gözlük dağıttı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünya genelinde körlük sebeplerinin yüzde 50'sini kolayca tedavi edilebilecek katarakt vakaları oluşturuyor. Kötü yaşam koşulları, sahra şartları, yetersiz beslenme, Afrika'da katarakt başta olmak üzere birçok göz hastalığının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu nedenle Sahra Altı Afrika'da milyonlarca insan gün ışığına hasret yaşıyor.

Yeryüzü Doktorları, göz hastalıklarını iyileştirmek amacıyla başlattığı projeyle katarakt ameliyatlarının yanı sıra önleyici tedbirler uygulayarak, diğer göz hastalıklarını da tedavi ediyor, Afrikalı insanların gün ışığına kavuşmasını sağlıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Blu Tv'nin sahibinden skandal sözler: İsrail katliamını böyle meşrulaştırdı!
Türk SİHA’ların ‘yerli’ gözü: Milyar dolarlık mesele