Türkiye bu listeye damgasını vurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl UNESCO'ya başvurduğu 13 ayrı dosya kabul edildi. Listedeki varlık sayısı bakın kaça yükseldi.

Türkiye bu listeye damgasını vurdu
Türkiye bu listeye damgasını vurdu
GİRİŞ 18.04.2014 15:35 GÜNCELLEME 18.04.2014 15:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mersin Kızkalesi, Malatya Arslantepe Arkeolojik Alanı, Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı alanları ve Kırşehir Ahi Evran Türbesi'nin de aralarında bulunduğu 13 tarihi alanımız UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdi.

13 AYRI DOSYA KABUL EDİLDİ

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl UNESCO'ya 13 ayrı dosyayla başvurdu ve Dünya Miras Merkezince gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı sonucunda 13 dosya da kabul edildi.

UNESCO'nun önemini her fırsatta vurgulayan Bakan Ömer Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, doğal ve kültürel değerlerin, bir milletin sahip olduğu paha biçilemez ve yeri doldurulamaz en değerli varlıklar olduğunu belirtti.

Türkiye'nin coğrafi ve tarihi konumu itibarıyla çok zengin bir kültürel ve doğal mirasa sahip olduğunu ifade eden Çelik, bu mirasın yalnızca bizim için değil tüm insanlık için çok önemli olduğunu söyledi.

KARARLI ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Çelik, bu kültürel ve doğal mirasın zarar görmesinin yalnızca ülkemiz için değil tüm insanlığın kültürel yoksulluğuna yol açabileceğini çok iyi bildiklerini kaydederek, Bakanlık olarak, bir taraftan kültürel ve doğal varlıklarımızın uluslararası ölçekte tanınırlığını arttırmaya diğer taraftan da toplumda bu mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

11 ALANIN SAYISI ARTACAK

Bu kapsamda yürüttükleri çalışmaların olumlu sonuç verdiğini vurgulayan Çelik, "Dün aldığımız sevindirici bir habere göre UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne değerlendirilmek üzere önerdiğimiz 13 alanımızın tamamı Dünya Miras Geçici Listesi'ne kaydedilerek büyük bir başarı kazanılmıştır.

Böylelikle Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki varlık sayımız, gösterdiğimiz kararlı çalışmalarla 54'e yükselmiştir. Dünya Miras Geçici Listesi'ne damgasını vuran ülkemiz, Dünya Miras Listesi'ndeki 11 alanımızın da sayısını arttırmak için aynı kararlı çalışmalarını sürdürecektir" dedi.

DÜNYA MİRAS LİSTESİNE KABUL EDİLEN ALANLAR

UNESCO Dünya Miras Merkezince 15 Nisan'da yapılan değerlendirme sonucunda Dünya Miras Geçici Listesi'ne kabul edilen alanlar şöyle:

"Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir), Anavarza Antik Kenti (Adana), Kaunos Antik Kenti (Muğla), Kızkalesi (Mersin), Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya), Kültepe Arkeolojik Alanı (Kayseri), Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale), Eflatunpınar Kaya Anıtı (Konya), İznik (Bursa), Mahmutbey Camii (Kastamonu), Ahi Evran Türbesi (Kırşehir), Titus-Vespasianus Tüneli (Hatay), Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi (Mardin)"

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Aslan GÜL 9 yıl önce Şikayet Et
    GÖBEKLİ TEPE NEDEN YOK !. şanlıurfanın göbekli tepesi , dünyanın bilinen en esik yerleşim birimi. 11500 yıllık, dünya da yok böyle bir yer. ama liste de yok...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı