Türkiye'den ABD'ye şartlı IŞİD desteği

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'e karşı yürütülecek '4 ayaklı' planı dünyaya açıklarken, Türkiye'nin tavrı da netleşiyor.

Türkiye'den ABD'ye şartlı IŞİD desteği
Türkiye'den ABD'ye şartlı IŞİD desteği
GİRİŞ 12.09.2014 07:47 GÜNCELLEME 12.09.2014 07:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ankara oluşturulacak koalisyonda, muharip asker vermeden rol üstlenecek ve koalisyon güçlerinin İncirlik Üssü'nü kullanmalarına sadece 'insani yardım' şartı ile izin verilecek. Uluslararası koalisyonda aktif görev üstlenmeyecek olan Türkiye'nin koalisyona vereceği destek 3 ana unsurdan oluşacak. Bu unsurlardan ilki, hem Irak hem de Suriye'ye yakın olması bakımından stratejik önem taşıyan Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nün kullanımına ilişkin olacak. Ankara, İncirlik'i ABD ve diğer müttefiklere açacak. Ancak üssün kullanımı, silah dışındaki lojistik ihtiyaçlar ve insani yardımlarla sınırlı tutulacak Koalisyon güçlerinin hava operasyonu gerçekleştirecek uçakları İncirlik'i kullanamayacak.

YARDIM ÜSSÜ GİBİ ÇALIŞACAK

Ankara'nın destek vereceği ikinci unsur ise insani yardım olacak. Koalisyona katılan ülkeler tarafından İncirlik Üssü vasıtasıyla ulaştırılacak olan gıda, ilaç ve silah dışındaki diğer malzemeler, Türkiye tarafından hem Irak hem de Suriye'de IŞİD'den zarar gören unsurlara ulaştırılacak.

STRATEJİK KONUM KULLANILACAK

Koalisyona destek anlamındaki üçüncü husus ise istihbarat olacak. Türkiye, kendisine ulaşan istihbari bilgileri operasyonel anlamda da kullanılabilmesi için operasyon merkezine ulaştıracak. 

İKİ NOKTADA HASSASİYET

Türkiye'nin hassasiyetini belirleyen iki önemli unsur var. IŞİD'in rehin tuttuğu 49 Türk ile bölgeye gönderilecek silahların çözüm karşıtı PKK'lı grupların eline geçme ihtimali. 

Türkiye'ye büyük oranda uyuyor 

Obama'nın açıkladığı plan, Türkiye'nin öne çıkardığı unsurlarla büyük oranda örtüşüyor. Plandaki, IŞİD'e yönelik operasyonun Suriye'yi de kapsaması ve mücadele için ÖSO'nin desteklenmesi, Irak'a kara operasyonu yerine Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmerge ve merkezi orduya destek verilmesi Türkiye tarafından savunuluyordu.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 2
  • hakan haklı 9 yıl önce Şikayet Et
    anlamadığım neden türkiye destek vermiyor. destek verki bu sorun çözülsün suriyeliler yezitler ülkelerine dönsün bizde rahat bir nefes alalım
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Recep Tayyip Erdoğan Anlamak !. Biz Toprakları Değil Gönülleri Fethetmeye Gidiyoruz, Diyen Cennet Mekan Fatih Sultan Mehmet Hanı Anlamak Olacaktır !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
The Economist yazdı: Dolar hakim olsa da çöküş yakın
Rusya’da akıllara zarar kaza, facia böyle geldi! Yolcu otobüsü nehre uçtu: Ölüler var...