AB sürecinde kritik hafta: 33 fasıl açılıyor

Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinde 6 ay içinde ikinci fasıl olan "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33. fasıl bu hafta açılacak.

AB sürecinde kritik hafta: 33 fasıl açılıyor
AB sürecinde kritik hafta: 33 fasıl açılıyor
GİRİŞ 28.06.2016 09:41 GÜNCELLEME 28.06.2016 10:15
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinde 6 ay içinde ikinci fasıl olan "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33. fasıl bu hafta açılacak.

Faslın açılacak olması dolayısıyla perşembe günü Brüksel'de yapılacak olan Hükümetlerarası Konferansa Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbalkatılacak.

Mali ve Bütçesel Hükümler faslı üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor.

5 FASIL HALA DURUYOR

Bu hafta açılacak 33. fasılla toplamda 16. faslın açılmış olacağını vurgulayan Yenel, "Rumlar'ın engellediği 5 fasıl hala duruyor. Buna rağmen 29 Kasım anlaşmamızda bu fasıllara ilişkin olarak hazırlıkların yapılması anlaşmaya varıldı. Nitekim bu sağlandı. Gerekli bütün hazırlıklar yapıldı. Eğer, Kıbrıskonusunda bir ilerleme olursa, bir nihai neticeye varabilirsek, bu fasıllar çok süratli bir şekilde açılabilecek ve üyelik müzakereleri normal seyrine dönecek." ifadelerini kullandı.

VİZE MUAFİYETİ KONUŞULACAK

33. Fasıl açılışı için Brüksel'e bu hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABBakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın geleceğini açıklayan Yenel, "Bunun dışında vize muafiyeti çerçevesinde bir takım tamamlanamayan kriterler vardı. 5 kriter vardı. Bu çerçevede AB Bakanımız ile Sayın Dışişleri Bakanımız, AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'la Hükümetlerarası Konferans'tan sonra bir görüşme gerçekleştirecekler. Geri kalan 5 kriteri de ele alacaklar. Bu konuda bir yol haritası yapılacak ve amacımız en kısa zamanda vize muafiyetini sağlamak." değerlendirmesinde bulundu. 

İNGİLTERE ZATEN AYRICALIKLIYDI

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı "Brexit"le ilgili Yenel, "AB'de zaten İngiltere ayrıcalıklı bir konumdaydı.Schengen'de değil, Avro'da değil, bir takım başka adli hükümlerde de değil. Kendisi zaten birçok yerden kendisini ayırmıştı. O bakımdan kendisi ayrıcalıklı bir üye konumundaydı. Şimdi bundan vazgeçiyor." diye konuştu.

YORUMLAR 7
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    gelin bu sevdadan vaz geçelim !
    Cevapla
  • Yilmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    bu gidisle 25-30 yil sonra bir iki fasil daha acilir. malesef ne TRde nede ABde samimiyet, ciddiyet yok.
    Cevapla
  • Erkek 7 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet yorumcu, senin aklin ermez bu ișlere, """Mehmet HANIM,,
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    önce sagiyi ögren dingil. illa da salyangoz sacmak istiyorsan, degil ab´nin bize yaklasmasina izin vermek buradaki kiliselerinizi de müzeye cevirecegiz. sen iyisi simdiden ab´ye yaylan derim.
    Cevapla
  • Köksal 7 yıl önce Şikayet Et
    Isine yarayan standartlari alin... Girmeye kimsenin niyeti yok.
    Cevapla
  • hür 7 yıl önce Şikayet Et
    fasıl uydururlar daha
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçim için kritik karar! Fenerbahçe taraftarını heyecanlandıran hamle
Gelin duvağını toplarken magandanın kurşunuyla vuruldu!