İsrail'in bu saldırısı BM'yi acil topladı!

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in BM'ye okulu vurması ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi üzerine acil olarak toplandı.

İsrail'in bu saldırısı BM'yi acil topladı!
İsrail'in bu saldırısı BM'yi acil topladı!
GİRİŞ 31.07.2014 21:17 GÜNCELLEME 31.07.2014 21:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, İsrail'in Gazze'deki BM okuluna yaptığı saldırının ardından yaşanan sivil ölümleriyle ilgili olarak ''BM okuluna yapılan saldırı uluslararası toplumun şahitlik ettiği en trajik koruma sorunlarından biri'' dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ürdün'ün teklifi üzerine, İsrail'in BM tesislerindeki bir okula düzenlediği saldırı nedeniyle acil toplantı gerçekleştirdi.

UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl, video konferans yöntemiyle bağlandığı Güvenlik Konseyi toplantısında, Gazze'nin Cebeliye bölgesinde bulunan BM'ye ait okula İsrail'in düzenlediği saldırının uluslararası toplum tarihine geçeceğini belirterek, ''BM okuluna yapılan saldırı uluslararası toplumun şahitlik ettiği en trajik koruma sorunlarından biri'' dedi ve BM'yi harekete geçmeye çağırdı.

Gazze'deki ''Nüfusun uçurumla karşı karşıya kaldığına ve uluslararası toplumun bu soruna karşı atılması gereken acil adımları atması gerektiğine inanıyorum'' diyen Krahenbühl, ''Şimdi eylem zamanı ve sorumluların hesap vermesi zamanı'' ifadelerini kullandı.

Krahenbühl, Gazze'deki şartların çok kötü olduğuna dikkati çekerek, İsrail saldırlarından kaçan 220 binden fazla kişinin BM tesislerine sığındığını bildirdi.

'Ateşkes yeterli değil, abluka da kaldırılmalı'

UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl, İsrail'in saldırıları başlattığı 8 Temmuz tarihinden bu yana 8 BM çalışanının hayatını yitirdiğini belirterek, ateşkesin tek başına yeterli olmayacağını, Gazze'ye yapılan yasadışı ablukanın da kaldırılmasını isedi.

Krahenbühl, konuşmasında Hamas'ın füze saldırılarının da ''kabul edilemez'' olduğunu kaydederek, bu saldırıların da biran önce sonlandırılmasını istedi.

İnsani yardım için ateşkes çağrısı

BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında uzun vadeli bir ateşkes anlaşmasına kadar, yardıma muhtaç yüzbinlerce insana yardım dağıtılabilmesi, yaralıların kurtarılabilmesi ve savaşın ortasındaki sivillere nefes aldırılabilmesi için günübirlik ateşkesler verilmesi çağrısında bulundu.

BMGK toplantısına video konferans yöntemiyle bağlanan Amos, 251'i çocuk olmak üzere bin 300'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirterek ''Gazze'de dünyanın gözü önünde çocuk ve sivillerin çaresizlik içinde dehşet verici bir saldırı altında'' olduğunu söyledi.

Öte yandan 3 haftayı geçen İsrail saldırılarında BM'ye ait okul ve tesisler beşinci kez hedef olurken, BM kayıtlarına göre daha önce de defalarca okul ve barınma alanları bombalandı.

BM raporuna göre, Lübnan'ın güneyini 1982 yılında işgal eden İsrail, 1996 yılında Kana'daki BM tesisinde 100'den fazla sivil ölümünden sorumlu tutulurken, 2002 yılında İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron, Batı Şeria'ya verdiği saldırı emrinin ardından İsrail ordusunun kasıtlı olarak BM ambulanslarını hedef aldığı kaydedilmişti.

2006'da Lübnan'ı işgali sırasında BM gözlemcisini vuran İsrail, 2009 yılındaki ''Dökme Kurşun'' adını verdiği saldırı da bir kaç BM binasını hedef almıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • egemen doğan 9 yıl önce Şikayet Et
    öldürmeye devam. BM,nato,ab yahudi ve hristiyanları korumak için var onun için bir etkisi olmayacaktır, olmayacaktır da
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı