Felaketin 30. yıldönümü

Ukrayna’da meydana gelen ve tarihin en büyük nükleer felaketi olarak bilinen Çernobil nükleer patlaması 30. Yıl dönümünde.

Felaketin 30. yıldönümü
Felaketin 30. yıldönümü
GİRİŞ 26.04.2016 10:25 GÜNCELLEME 26.04.2016 10:25

30 yıl önce bugün, nükleer santraldeki dördüncü reaktörde günün erken saatlerinde ilk patlama yaşanmıştı.Bu yüzden ülkede günün ilk saatlerinde sirenler çalındı. Çernobil'deki bir reaktörde meydana gelen patlama sonucu 1986 yılında geniş bir alan radyoaktif sızıntının etkisine maruz kalmıştı.



ÖLENLERİN SAYISI BELİRSİZ

Çernobil, bugüne kadar yaşanan en büyük nükleer felaket olarak tarihe geçti.Radyoaktif madde yüklü bulutlar farklı ülkeleri etkilemişti.Ölenlerin sayısı tartışmalı.Faciada kaç kişinin öldüğü konusu hâlâ belirsizliğini koruyor..Olayın en başında ve kurtarma çalışmaları sırasında 30 kişinin öldüğü düşünülüyor.Birleşmiş Milletler'e göre facianın neden olduğu hastalıklar sonucuysa yaklaşık 4000 kişi yaşamını yitirdi.

Çevrede hâlâ radyasyon seviyesi yüksek

Patlamadan sonra, radyasyon sızıntısını önlemek için patlamanın meydana geldiği reaktör ve radyoaktif yakıt biriminin olduğu yerde aceleyle duvar örülmüştü.Ancak bu geçici önlemin yerini alacak daha sağlam ve güvenli bir yapı inşa edilmesi çalışmaları sürüyor.Bu proje, uluslarararası çapta bağışlarla hayata geçirilmeye çalışılıyor.Uzmanlar, çalışmalar sırasında eski reaktörlerin çökmesi durumunda atmosfere yeniden radyoaktif maddenin yayılmasından korkuyor.

Çernobil santralini çevreleyen 30 kilometrelik alana giriş çıkışlar büyük ölçüde yasak.Sadece söz konusu yeni yapıyı inşa eden işçilere ve kısa süreliğine giriş yapan bazı ziyaretçilere bölgede bulunma izni veriliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İl il en uzun yaşam süresinin olduğu şehirler belli oldu! İşte illere göre yaşam süreleri
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu