Trump'ın başkanlığı garantilendi

ABD'nin seçilmiş başkanı Cumhuriyetçi Trump, 538 üyeli Seçici Kurulun oylamasında başkanlık için gereken 270 sayısını geçerek 8 Kasım'da yapılan seçimlerdeki başarısını garantiledi

Trump'ın başkanlığı garantilendi
Trump'ın başkanlığı garantilendi
GİRİŞ 20.12.2016 02:59 GÜNCELLEME 20.12.2016 03:06

ABD'nin "seçilmiş başkanı" Cumhuriyetçi Trump, 538 üyeli Seçici Kurulun oylamasında başkanlık için gereken 270 sayısını geçerek 8 Kasım'da yapılan seçimlerdeki başarısını garantiledi. Seçici Kurul üyelerinin oyları, 6 Ocak'ta ABD Kongresi'nde sayılıp Başkan Yardımcısı Biden tarafından resmen kamuoyuna ilan edilecek

ABD Başkanlığına seçilen Cumhuriyetçi Donald Trump,  538 üyeli Seçici Kurulun ülke genelindeki oylamasında başkanlık için gereken 270  sayısını geçerek, 8 Kasım'daki başarısını garanti altına aldı. 
 
Başkanlık seçimlerinin gerçekleştirildiği 4 yılda bir seçmenlerin  doğrudan başkanı değil, başkanı seçmekle görevli Seçici Kurul üyelerine oy  verdiği ABD'de, delegeler partilerinin adayları için oylarını kullandı.
 
ABD'de 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerinden galibiyetle çıkarak  ülkenin 45. başkanı olmaya hak kazanan Trump, tüm eyaletlerde yapılan Seçici  Kurul oylamasında da 270 sayısını geçerek başkanlığını garantiledi.
 
Teksas oyları ile 270'i geçti
 
Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, sabah saatlerinde doğu  eyaletlerinde başlayan oylamanın öğleden sonraki bölümünde Teksas eyaletindeki oy  işleminin belli olmasıyla Trump'ın, 270 sayısını geçtiği bildirildi.
 
Böylece Trump, oylamanın sonucunu beklemeden gerekli delege sayısını  aşarak başkanlığını garanti altına aldı.
 
Ülkenin batısında yer alan California gibi eyaletlerdeki oy işlemi  devam ederken ilerleyen saatlerde ülke genelindeki son verilerin ortaya çıkması  bekleniyor.
 
Bu sonuçla, geçen temmuz ayından bu yana ülke gündemini meşgul eden ve  son haftalarda Beyaz Saray düzeyinde resmiyet kazanan "Rusya'nın ABD seçimlerine  siber saldırı yoluyla müdahale ettiği" iddialarının Seçici Kurul oylarını  etkilemediği görülüyor.
 
Trump için "formalite"
 
Seçici Kurul üyelerinin katıldığı oylama, başkanlık için gereken 270  barajını aşıp 8 Kasım'daki seçimlerde 306 delegeye ulaşan "seçilmiş başkan" Trump  için formalite olarak görülüyordu. Hangi adaya oy verecekleri önceden belli olan  kurul üyeleri arasından bugüne kadar sadece bir Cumhuriyetçi delege, partisinin  adayı Trump'a oy vermeyeceğini açıklamıştı.
 
Delegelerin kullandığı oylar, 6 Ocak 2017'de ABD Kongresi'ndeki ortak  oturumda sayılacak ve Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından açıklanacak. ABD'nin  45. başkanı seçilen Trump, 20 Ocak'taki yemin töreninin ardından Beyaz Saray'daki  başkanlık görevine resmen başlayacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama
ABD’de polis, siyahi askeri 6 el ateş ederek öldürdü