Sudan'dan IKBY'ye 'vazgeçin' çağrısı

Milli Ümmet Partisi, referandum yapmayı planlayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Kürt liderlere "Güney Sudan'a bakın" uyarısı yaptı.

Sudan'dan IKBY'ye 'vazgeçin' çağrısı
Sudan'dan IKBY'ye 'vazgeçin' çağrısı
GİRİŞ 17.09.2017 08:43 GÜNCELLEME 17.09.2017 12:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Dünyanın gözünü çevirdiği ve bağımsızlık referandumundan vazgeçmeleri istenen IKBY'deki Kürt liderlere bir çağrı da Sudan'dan geldi.

Sudan'da ana muhalefetteki Milli Ümmet Partisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürt liderlere, bağımsızlık referandumundan vazgeçmeleri ve "Güney Sudan'ın acı deneyiminden ders almaları" çağrısında bulundu.

Milli Ümmet Partisi Partisi'nden, Irak'ın Süleymaniye kentinde "Referanduma evet" faaliyetine davet edilmesi üzerine yapılan yazılı açıklamada, "Her yanı acılarla boğuşan ve şimdiye kadar görülmemiş tehditlerle karşı karşıya olan Arap dünyasının değerli bir bölümünü parçalamak için yapılacak bir faaliyete katılmayı reddediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

"GÜNEY SUDAN'A DÖNMEYİN"

"IKBY'deki Kürt liderlere referandumdan vazgeçmeleri ve Güney Sudan'ın acı deneyiminden ders almaları çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri yer alan açıklamada, ülkelerdeki tüm ulusal ve etnik gruplara karşı adaletli davranılması, herkesin evrensel insan haklarına ve temel özgürlüklerine hiçbir ayrım yapılmaksızın saygı gösterilmesinin de Ümmet Partisinin bir ilkesi olduğu vurgulandı.

"Siyasal ve kültürel adaletsizlik ile hakların inkarı problemi, anayasanın ve devletin vatandaşlıkta eşitliği benimsemesi, etnik grupların kültürel haklarını kabul etmesi ve bunu üstlenmesiyle çözülür. Kendi kaderini tayin etmekle değil. Güney Sudan da 2011 yılında bağımsızlık kaderini belirleme konusunda aceleci davranarak, kendi aralarında ve iç çatışmalarla boğuşan iki zayıf ülkenin ortaya çıkmasına neden oldu."

SUDAN'DA NELER OLMUŞTU?

Güney Sudan 2011 yılının Ocak ayında düzenlenen referandum ile Sudan'dan ayrılma kararı vermiş, 9 Temmuz 2011'de de resmen bağımsız bir ülke olmuştu. Fakat Güney Sudan'da devam eden iç çatışmalar ve Sudan'la yaşadığı gerilim nedeniyle bölgede hala istikrarsızlık sürüyor.

YORUMLAR 3
  • ASİLBEY_ÇUBUK06 6 yıl önce Şikayet Et
    Aklını başına al Barzani.ÇAD petrol zengini ülke çıkan petrolün % 85 ini Amerika ve Fransa alıyor.% 15 i ancak ÇAD'a veriliyor.Seninde başına gelecek bu kaynakların size % 10 ununu verirler yiyecek ekmeğe muhtaç kalırsınız.
    Cevapla
  • hüseyin 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu olay ABD'nin son Türkiye testi. Olay Barzani falan değil. O yüzden Barzani'ye çağrı da boş. ABD Mümbiç, Halep ve Afrin'de kırmızı çizgisini savunamayan Türkiye'yi son olarak Kerkük'te de sınıyor. Barzani'ye belli ki garanti verilmiş. O yüzden kimseyi dinlemiyor. Kimse de doğrudan ABD'ye parmak sallayamadığı için iş bu noktaya geldi.
    Cevapla
  • Polat 6 yıl önce Şikayet Et
    vazgeçmesini istenilen şey Türkiye nin 1.dünya harbinden önceki sınırlarına kavuşmasının bu refaranduma bağlı olması. Barzani ne düşünüyor bilemem ama TÜRKİYE ARTIK KÜÇÜK DÜŞÜNMÜYOR BUNU TÜM DÜNYA BİLİYOR...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Güneş'te olağanüstü patlama! Dünyada 19 yıl sonra bir ilk! Tüm geceyi aydınlattı
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!