İbadi'den çok sert referandum açıklaması

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki referandumu yapan yetkililere karşı gereken tedbirleri artıracaklarını söyledi.

İbadi'den çok sert referandum açıklaması
İbadi'den çok sert referandum açıklaması
GİRİŞ 26.09.2017 02:30 GÜNCELLEME 26.09.2017 10:30
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi,Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) referandumun gerçekleştirilmesinde sorumluluğu bulunan yetkililere karşı gerekli tedbirleri artıracaklarını söyledi.

İbadi, Bağdat'ta Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Referandumun yapılması büyük riskti. Bu, Federal Mahkemenin kararına rağmen yapıldı. Anayasal değil ve sonuçlarını tanımayacağız." dedi.

SONUCU TANIMAYACAĞIZ

"Referandum hiçbir uluslararası destek bulmadan gerçekleştirildi." diyen İbadi, "İlginçtir ki hiçbir gözetime tabi tutulmayan referanduma karar verenler sonucunu da kendileri açıkladı. Bunun sonucunu asla konuşmayacağız, tartışmayacağız ve tanımayacağız." ifadelerini kullandı.

Merkezi yönetimin referandum ihlaliyle ilgili yeni adımlar atacağını aktaran İbadi, şunları kaydetti:

REFERANDUMUN SORUMLULARINDAN HESAP SORACAĞIZ

"Maalesef ki referandum, mezhepçi ve etnik temelli duyguları harekete geçirdi. Buna rağmen Kürt vatandaşlarımızın güvenliğinden vazgeçmeyeceğiz ancak referandumun sorumlularından da hesap soracağız.

Onlara yönelik tedbirlerimizi daha da artıracağız. IKBY'de de tüm federal yetkilerimizi kullanacağız ve oradaki vatandaşların güvenliğini sağlayacağız. IKBY denetimindeki üç vilayet ve tartışmalı bölgelerdeki vatandaşlardan referandum sırasında çok sayıda şaibe, zorla oy kullandırma ve tehcir ettirme şikayetleri aldık. Tartışmalı bölgeler de anayasa yoluyla çözülene kadar merkezi yönetime geri dönmek zorunda. Irkçı ve mezhepçi devletin kurulmasını kabul etmeyiz. "

IKBY'DEKİ TARTIŞMALI REFERANDUM 

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

YORUMLAR 34
  • oleka bıllis se 6 yıl önce Şikayet Et
    SiZ nezaman tanıdınıZki Onları hiç bir haklarını Irakın anayasasında güvence altına aldınızki Sen onları tanımasan . Onlarda seni tanımazlar Ne demişler fazla sıktınmı kopar
    Cevapla
  • anti rum 6 yıl önce Şikayet Et
    Vala uluslar arası destek görsün görmesin ırasını bilmem ada adamlar % 97 ewet dediler demeki bağımsızlığıdahak etmişler
    Cevapla
  • lider 13 6 yıl önce Şikayet Et
    O gün bölmeseydiniz Bu gün bölönmiyecektiniz
    Cevapla
  • osman girnavazoğlu 6 yıl önce Şikayet Et
    Barzani Irak anayasasına ve dünyaya karşı suç işlemiştir. Derhal barzani ve yandaşları hakkında tutuklama kararı verilmelidir. Ve acilen yargılanıp cezalandırılmalıdır.
    Cevapla
  • icraat lazım 6 yıl önce Şikayet Et
    Ulan görevden aldığın Kerkük Valisi seni sallamıyor ve hala koltuğunda oturuyor.Anca esip gürleyin,icraata gelince elde var sıfır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'i çıldırttı! Kürsüde antlaşmayı parçaladı
Blu Tv'nin sahibinden skandal sözler: İsrail katliamını böyle meşrulaştırdı!