Son dakika haberi: Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahibi oldu

Son dakika haberi: Nobel Barış Ödülü, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmet Ali'ye verildi. Etiyopya Başbakanı Ali, yıllardır süren çatışmalara son vererek Eritre ile barış yapmıştı. Nobel Barış Ödülü verilmeden önce uluslararası kamuoyu aralarında Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ve genç çevre aktivisti Greta Thunberg'i favori adaylar olarak gösteriyordu. Peki ödülü alan Abiy Ahmed Ali kimdir?

Son dakika haberi: Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahibi oldu
Son dakika haberi: Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahibi oldu
GİRİŞ 11.10.2019 12:04 GÜNCELLEME 11.10.2019 20:03
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, komşu Eritre ile olan sınır çatışmasını çözmeye yönelik çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

 

Norveç Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, 2019 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Abiy Ahmet Ali'nin, Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki ile yakın iş birliği içinde Etiyopya ve Eritre arasında uzun süredir devam eden açmazı sona erdirmek için bir barış anlaşmasının ilkelerini hızlı biçimde şekillendirdiği, kararlı inisiyatifi, uluslararası iş birliğine ve barışa ulaşılmasındaki çabaları dolayısıyla bu ödüle layık görüldüğü bildirildi.

Açıklamada, Ali'nin çabalarının teşvik edilmesi gerektiğine inanıldığı, ödülün barış ve uzlaşı konusundaki önemli çalışmasında Etiyopya Başbakanı Ali'yi güçlendirmesinin ümit edildiği ifade edildi.

Ali'nin Etiyopya'da da birçok vatandaşa daha parlak bir gelecek ve iyi bir hayat ümidi veren önemli reformlara imza attığı aktarılan açıklamada, başbakan olarak uzlaşıya, dayanışmaya ve sosyal adalete ön ayak olmaya çabaladığı belirtildi.

Peki ödülü alan Abiy Ahmed Ali kimdir?

Abiy Ahmed Ali, 1976 yılında doğdu. 2 Nisan 2018 tarihinden bu yana Etiyopya'da başbakanlık makamında bulunmaktakdır.

2008-2010 arasında Bilgi Ağı Güvenliği Ajansı başkanlığını yürüten Abiy, 2015 ile 2016 yılları arasında hükûmette yer alarak Bilim ve Teknoloji Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Abiy 27 Mart 2018 tarihinden bu yana da Etiyopya Halkları Devrimci Demokratik Cephesi'nin liderliğini yürütmektedir.

Ülke genelinde yaşanan huzursuzluk ve gösteriler sonucu 11 Mart 2018 tarihinde istifa eden dönemin başbakanı Hailemariam Desalegn'nin ardından 2 Nisan 2018 tarihinde başbakanlık makamına getirilmiştir.

ÖDÜL OLARAK 9 MİLYON İSVEÇ KRONU ALACAK

Öte yandan, Barış Ödülü'nün sahibi Ali'nin 9 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 900 bin dolar) tutarındaki ödülünü 10 Aralık'ta başkent Oslo'da düzenlenecek törenle alacağı duyuruldu.

Etiyopya ve Eritre sınır ihtilafı nedeniyle 1998-2000 yılları arasında savaşmıştı. İki ülke ilişkileri Temmuz 2018'de yeniden tesis edilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • VATANSEVER 4 yıl önce Şikayet Et
    3 milyon Suriyeliyi bombardımandan koruyanlara vermeyin sizi gidi içi kokuşmuş batı.
    Cevapla
  • Halil 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka.
    Cevapla
  • Gudor 4 yıl önce Şikayet Et
    3 milyon mülteciye sen bak...
    Cevapla
  • bamsı 4 yıl önce Şikayet Et
    müslüman arakanlılara yapılan zulume sessiz kaldığı için mi vermişlerdir
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu da kim yahu....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle