KPSS kalkıyor mu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, KPSS sınavının kaldırılacağı iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

KPSS kalkıyor mu?
KPSS kalkıyor mu?
GİRİŞ 13.02.2015 11:04 GÜNCELLEME 13.02.2015 11:07
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan’a KPSS sınav şartının kaldırılacağı iddiasının doğru olup olmadığını sordu.

YÖNETMELİĞE İŞARET ETTİ

Soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Devlet Memurları Kanununun 50’nci maddesinin birinci fıkrasında, Devlet kamu hizmeti ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu; Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'te ise; kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak çalışmak isteyenlerin Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) (A) veya (B) grubu kadrolar için yapılacak oturumlara katılmak zorunda olduklarının hükme bağlandığı belirtildi.

Çalışma Bakanı, mezkur Yönetmelik gereği memur alımlarında kayırmacılığın önüne geçilebilmesi ve objektif bir yerleştirme yapılabilmesi amacıyla uygulanan bu sistemde, Devlet memuru olmak isteyen adayların işe yerleştirilmelerinin adayların Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girmelerini müteakiben başladığını kaydetti.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARI KPSS SONUÇLARINA GÖRE ALIM YAPIYOR

A grubu kadrolar için anılan Yönetmeliğin 14’ncü maddesine göre; adayların öncelikle bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılacak KPSS' ye girmeleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının belirleyeceği bir taban puanın üzerinde KPSS puanı almış olmalarının şart olduğunu kaydeden Çalışma Bakanı, kamu kurum ve kuruluşlarının KPSS puan sonuçlarına göre belirlenen adayları yazılı ve/veya sözlü sınavlara aldığını ve sonuçta başarılı olan adayların atamalarının yapıldığını söyledi.

Çalışma Bakanı, B grubu kadro ve pozisyonlar için ise kurumsal alım ve merkezi yerleştirme sistemi uygulandığını ifade ederek şöyle dedi:

SINAV SONUCUNA GÖRE YAZILI VE SÖZLÜ SINAV

Merkezi yerleştirme sisteminde, personel alımı adayların ÖSYM Başkanlığınca KPSS Tercih Kılavuzu ile ilan edilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonlara başvurmaları halinde, KPSS puanları, kurum ve unvan tercihleri ile KPSS Tercih Kılavuzu'nda belirtilen nitelikler dikkate alınarak bilgisayar ortamında yapılmakta olup, adayların yerleştirilmelerinde başka bir niteliğe göre ayrım yapılması söz konusu değildir. B grubu kadrolar için yapılan kurumsal alımda da kamu kurum ve kuruluşları, KPSS puan sonuçlarına göre belirlenen adayları yazılı ve/veya sözlü sınavlara almakta ve sonuçta başarılı olan adayların atamaları yapılmaktadır.”

“KPSS SINAVININ KALDIRILMASINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA YOK"

KPSS sınavının kaldırılmasına yönelik bir çalışma bulunmadığını belirten Çalışma Bakanı, “KPSS sınavlarından sonra yapılan sözlü sınavlarda, adayların; sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, genel yetenek ve genel kültürü, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı yönlerinden değerlendirme yapılmakta; ayrı ayrı puan verilmek suretiyle değerlendirme gerçekleştirilmektedir” dedi.

YORUMLAR 8
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Kpss in adı değişti AKPSS oldu
    Cevapla
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    zaten kpss nin bi fonksiyonu kalmadı. önlisans mezunuyum 2012 kpss den 81 aldım atanamadım, 2014 kpss den 87 aldım gene atanamadım. devlet dairelerinde çalışanlar kaç puanla atanmış çok merak ediyorum.
    Cevapla
  • serhat 9 yıl önce Şikayet Et
    Eğer KPSS kalkarsa büyük adaletsizlik olur.Kul hakkına girer bu.O zmn Torpil dönemi başlar.Buna Şiddetle karşıyım.Kesinlikle KPSS kalkmamalı
    Cevapla
  • uğur 9 yıl önce Şikayet Et
    dayısı olan giriyor zaten, sınava ne gerek var?
    Cevapla
  • Kpss 9 yıl önce Şikayet Et
    Şunu üzülerek söylemek istiyorum. Eskiden 100 tane kurum kpss puan sıralamasına göre memur alırken artık bu kurum sayısı 50 ye düştü. Mülakatlı alımlara geçildi. Mülakatlı alım adam kayırmadır, kim yaparsa yapsın ister cemaat ister parti olsun kul hakkıdır. Son zamanlarda torpilli alımlar daha da arttı. Bu da demokraside süper gelişmiş! hak hukuk ve adalet ülkesi olan Türkiye'nin en büyük ayıbıdır..Eşit ve adaletli bir sistem oluşturmak için, ösym'nin şeffaf olması lazım, siyasilerin bu tür kurumlara müdahale etmemesi lazım, bundan da önemlisi Merkezi atamaların artması lazım.
    Cevapla
  • Kpss 9 yıl önce Şikayet Et
    Bir üniversiteli olarak şu analizimi sizinle paylaşmak istiyorum. Her gelen hükümet kendi adamını dolduruyor. Sağcı sağcıyı solcu solcuyu. Bu kısır döngü sürekli birbirini tekrar ediyor. 21. Yüzyıldayız, bu ülkenin bu ilkel taktiklere bi son vermesi, kabuklarını kırması, ufkunu genişletmesi ve dar görüşlerden vazgeçmesi lazım. Ne zaman ki kuranda bahsedilen "nisa suresi 58. ayet; Emanetlerinizi ehillerine veriniz." hükümlerle hükmedilmeye başlanılır o zaman ülke gelişme kaydederiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gelinin duvağını toplarken başından vurulmuştu: 3 aylık hamile kadından acı haber!
Büyükekşi'ye 'Bylockçu' diyen Ahmet Çakar beraat etti!