Yabancı akademisyenden başvuru yağdı

Türkiye’ye göç eden yabancı akademisyenler için hayata geçirilen Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi’ne iki günde 5 bin başvuru geldi.

Yabancı akademisyenden başvuru yağdı
Yabancı akademisyenden başvuru yağdı
GİRİŞ 15.04.2016 10:09 GÜNCELLEME 15.04.2016 10:09

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye göç eden yabancı akademisyenler için hayata geçirdiği Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi'ne (YABSİS) ilk iki günde başvurular 5 bine ulaştı. YÖK Başkanı Yekta Saraç Türkiye'de ilk olan bu çalışmayı 11 Nisan Pazartesi günü hayata geçirdiklerini belirtti. Saraç, Başbakanlıkla işbirliği yapılarak hayata geçirilen uygulama ile savaş gibi olumsuz nedenlerle Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan akademisyen ve araştırmacıların veri tabanını oluşturarak ihtiyaç halinde mesleklerini Türkiye'nin ilgili mevzuatı çerçevesinde icra etmelerine imkan sağlamayı amaçladıklarını anlattı. Saraç, başta üniversiteler olmak üzere ihtiyaç halinde başka kurumlar, araştırma merkezleri ve hatta özel sektörün bu portalda yer alan akademisyen ve araştırmacılar havuzundan yararlanabileceğini belirterek her kesime erişim kolaylığı sağladıklarını bildirdi.

BAŞARISINI KANITLADI

Saraç, sisteme ilk iki günde gelen yabancı akademisyen başvuru sayısının mutluluk verici olduğuna işaret etti. "İlk gün gelen verilere göre YABSİS'e başvurularda, Suriye uyruklu bin 200'e yakın bir müracaat var. Irak'tan 150 başvuru, Mısır'dan 31 başvuru geldi. Başvurular arasında Afganistan, Cezayir, Eritre, Fas, Filistin, Fransa, İran, Libya, Lübnan, Moritanya, Pakistan, Rusya, Sierra Leone, Sudan, Tunus, Ürdün, Yemen gibi ülkelerden de başvurular geldi. Görüldüğü gibi Ürdün gibi ülke içinde herhangi bir karışıklığın olmadığı ülkelerden, Afrika, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden de CV'lerini yükleyen akademisyenler bulunuyor. Bu bizim şevkimizi arttırıyor" diyen Saraç, “Amacımız sadece akademisyenleri ülkemize cezbetmek değil, aynı zamanda yüksek öğretimimizi bölge için bir cazibe merkezi haline getirmek ve geniş çerçevede bu çalışmayı sürdürmek” dedi.

BİZE ENSAR VAZİFESİ VERİLDİ

Saraç, Suriyeli akademisyenle aralarında geçen bir diyaloğu ise şu sözlerle aktardı: “Suriyeli akademisyenlerin, halkımıza ne kadar şükran borçlu olduklarını ifade eden cümleler kullandıklarında çok etkilendik. Kendilerine şunu söyledik: Bölgemiz, tarihe bakıldığında çok fazla göçlerin, harplerin, sıkıntıların olduğu bir bölge. Allah, bu dönemde bir millete muhacir, diğer millete de ensar olma vazifesini verdi. Bu vazifeyi biz bir takdiri ilahi olarak görüyoruz. Türk milleti şu an bütün imkanlarıyla ensar olma durumunda. Her iki halkın da bu imtihanda başarılı olacağını düşünüyoruz.”
 

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez