YÖK'ten KHK'daki ÖYP'liler için karar çıktı

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamındaki araştırma görevliler için kararını açıkladı.

YÖK'ten KHK'daki ÖYP'liler için karar çıktı
YÖK'ten KHK'daki ÖYP'liler için karar çıktı
GİRİŞ 10.09.2016 15:10 GÜNCELLEME 10.09.2016 15:10

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK),  Kanun Hükmünde Kararname  (KHK) uyarınca kadroyla ilişiği kesilen "Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP)"  kapsamındaki araştırma görevlilerinden yabancı dil barajını geçip lisansüstü  eğitim için yerleştirme bekleyenler ile yüksek lisans eğitimini tamamlayıp  doktora eğitimi için merkezi yerleştirme bekleyenlere, lisansüstü eğitim  yerleştirmesi yapılacak. Bu durumdaki ÖYP araştırma görevlilerinin öğrencilik  statüleri devam edebilecek.

YÖK'ten üniversitelere gönderilen genelgede, 674 sayılı Olağanüstü Hal  Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında KHK'nın 49. maddesindeki "ÖYP  kapsamında, 33. maddenin (a) fıkrası uyarınca atanmış olan araştırma  görevlilerinin statülerinin herhangi işleme gerek kalmaksızın 50/d maddesinde  belirtilen statüye dönüştürüleceği ve bunlar hakkında 50/d maddesi hükümlerinin  uygulanacağı" belirtilerek, "bu şekilde statüleri değiştirilen araştırma  görevlilerinden, yeniden 33. maddenin (a) fıkrasına göre ataması yapılmayanların  mecburi hizmet yükümlülüklerinin kaldırılacağı" hükmü hatırlatıldı.

Üniversitelerde uygulamada birlik sağlanacak

Genelgede, KHK'da yer alan bu hükümlere ilişkin üniversitelerde  uygulamada birliğin sağlanması için bazı kararların alındığı bildirildi.

YÖK'ün üniversitelere gönderdiği yazıya göre, KHK kapsamındaki  ÖYP'lilere ilişkin alınan kararlar şöyle:

"Lisansüstü eğitime kayıtlı olmayan ve bu kapsamda KHK kararı  gereğince kadroyla ilişiği kesilen ÖYP araştırma görevlilerinden, yabancı dil  barajını geçip lisansüstü eğitim için yerleştirme bekleyenler ile yüksek lisans  eğitimini tamamlayıp doktora eğitimi için YÖK'ten merkezi yerleştirme bekleyen  araştırma görevlilerine Başkanlık tarafından lisansüstü eğitim yerleştirmesi  yapılacak ve bu şekildeki ÖYP araştırma görevlilerinin öğrencilik statüleri devam  edebilecek. Bununla birlikte KHK ile statüleri 50/d maddesine dönüştürüldüğünden  araştırma görevlilerinin atamaları, söz konusu kanun maddesi uyarınca bir  yıllığına yapılabilecek."

"Akademik gerçeklik ve teamüller dikkate alınmalı"

YÖK, üniversitelerden "Üniversite dışında lisansüstü eğitim gören  araştırma görevlilerinin geri çağrılma işlemlerinin  akademik gerçeklik ve  teamüller dikkate alınarak, araştırma görevlisinin lisansüstü eğitim gördüğü  programın, çağrıldığı üniversitede faal olup olmadığı, lisansüstü eğitim yapılan  alanın niteliği, teknik ve akademik destek verebilecek öğretim üyesi sayısıyla  bilimsel çalışma yapılabilecek imkanlar, lisansüstü eğitim yapılacak alanın fen,  mühendislik ve sağlık bilimlerinde olması halinde ise tam gün laboratuvar  çalışmasına katılma zorunluluğu gibi hususlara bilimsel zeminde özen  gösterilmesini" de istedi.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak