Dinçer Şanghay'da Türk öğrencilerle buluştu

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, UNESCO'nun eğitim kongresine katılmak üzere geldiği Çin'in Şanghay şehrinde Türk öğrencilerle bir araya geldi.

Dinçer Şanghay'da Türk öğrencilerle buluştu
Dinçer Şanghay'da Türk öğrencilerle buluştu
GİRİŞ 16.05.2012 23:45 GÜNCELLEME 16.05.2012 23:45

Şanghay ve Çin'in farklı eyaletlerinden gelen Türk öğrencilerin sorunlarını dinleyen Bakan Dinçer, iki ülke ilişkilerinin ivme kazandığı bir dönemde bulunulduğunu ifade ederek, çeşitli alanlardaki eğitimlerini Çin'de sürdüren Türk öğrencilere, ''gelecek adına umutlu olmaları'' mesajını verdi.

İki devlet arasındaki ilişkilerin her geçen gün güçlendiğini vurgulayan Ömer Dinçer, ''Bundan sonra burslu olarak Türkiye'den Çin'e gelen öğrenci sayısının artması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Türkiye'de eğitim alanında geliştirilen proje ve atılımlara da değinerek, 'Fatih Projesi ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'' gibi teknolojik sistemlerin içeriği hakkında Türk öğrencileri bilgilendirdi.

-Çince'nin tarihi ve önemi-

Çin dilinin Türk tarihi adına da önemli bir yeri olduğuna işaret eden Dinçer, ''Türk tarihi ile ilgili bir şey öğrenmek istiyorsanız bunu ancak Çince'den öğrenebilirsiniz. Çünkü Türklerin yazılı kaynakları varsa bile şu anda elimizde yok. Tek kaynağımız olan Orhun Abideleri ise bir tarafı Göktürk alfabesiyle, diğer tarafı Çin alfabesiyle yazılmıştır. Bizim Türk tarihiyle ilgili elde ettiğimiz tüm bilgiler Çinlilerin arşivlerindeki imparatorluk günlüklerine dayanır'' diye konuştu.

Çince'nin günümüz adına da öneminin giderek arttığını vurgulayan Bakan Dinçer, ''Çin'in sürekli gelişen ekonomisi ve iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerin artması yönünden bakılacak olursa, aynı şekilde Çince'ye ihtiyacımız var'' ifadelerini kullandı.

Şanghay'daki doktora öğrencileri, buluşmanın sonunda, Bakan Dinçer'e, hazırladıkları Çince-Türkçe sözlüğü takdim etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!