Barış Kartalı'na test uçuşunda tam not

Türkiye'nin havadan erken ihbar ve kontrol uçağı Barış Kartalı, test uçuşunu Suriye sınırının da dahil olduğu bir bölgede yaptı.

Barış Kartalı'na test uçuşunda tam not
Barış Kartalı'na test uçuşunda tam not
GİRİŞ 20.01.2014 15:28 GÜNCELLEME 02.02.2014 01:41
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türk Hava Kuvvetleri hizmetine 6 yıl önce girmesi planlanan ancak radar sistemlerinde yaşanan sorun nedeniyle teslim edilemeyen uçakların Türkiye'deki test çalışmaları devam ediyor.

Hürriyet'in haberine göre, testte Suriye 'nin askeri üslerinden kalkan uçakların ve helikopterlerin yüzlerce kilometre uzaktan izlenebildiği görüldü. Uçaklardan ilkinin yıl içinde TSK envanterine girmesi planlanıyor. Barış Kartalı adı verilen E737 uçakları tüm yurt hava sahasını denetlemeye başladı.

3 BİN CİSMİ GÖRÜYOR

Dünyanın en çok satan yolcu uçağı Boeing 737 üzerinde geliştirilen Barış Kartalı uçağı tepesinde özel bir radar taşıyor. Radar, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Havadan yakıt ikmali yapılırsa 24 saat görevde kalabiliyor. Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek uçaklarla birlikte Türkiye'nin hava sahası sıkı kontrol altında tutulacak.

Uçak, radarları sayesinde hava sahasına giren yabancı uçaklar ve füzeler anında tespit edilebilecek. Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip olacak. Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılacak.

10 YILDIR BEKLENİYOR

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, uçaklar için ihaleyi 2000 yılında açtı. Barış Kartalı programı kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme 2003 yılında yürürlüğe girdi. Boeing 737 yolcu uçağının askeri uçağa dönüştürülme işlemleri ABD-Seattle'da yapıldı. Uçağın test işlemleri ise Türkiye'de devam ediyor.

YORUMLAR 7
  • Adem SARIKAYA 10 yıl önce Şikayet Et
    uçak güzel ama önce sınır güvenliği. yapandanda yaptırandan da ALLAH razı olsun ama önce hükümetimizden bir isteğimiz var. Kara sınırlarımıza duvar örülmesini talep ediyoruz. terörün bitmesi için, kaçakçılığın bitmesi için, bazı dış ülke ve vatan hainlerinin hayallerinin suya düşmesi için en önemlisi BÜYÜK TÜRKİYE için hükümetimizden talebimiz yollarımıza kaldırım yapayın o imkanlarla sınırlarımıza duvar örün.
    Cevapla
  • OTTOMAN EMPİRE 10 yıl önce Şikayet Et
    cafer mutlu.... AK PARTİ İKTİDARINDAN pek mutlu değilsin anlaşılan... napalım uçak fabriaksı vardı da biz mi mühürledik kapısını...
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 10 yıl önce Şikayet Et
    OTTOMAN EMPİRE kardeşim. Uçak gemisi, yerli savaş uçağı, nükleer güç için ilk adım atıldı. 3 döneme kalmaz bence, tabi AK PARTİ BAŞTA OLURSA. ;)
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 10 yıl önce Şikayet Et
    vatanımıza milletimize hayırlı ve ugurlu olsun inşallah.. şu uçak, üzerinde al rengi, kan kırmızı bayrağım; özgürlük ve bagımsızlığımın sembolü ay ve yıldızım; Türk'ün onuru ve şerefi Türk Hava Kuvvetleri; rabbim, asırlar boyu bu vatan uğrunda bir an tereddüt etmeden dedelerimin atalarımın oluk oluk kanlarıyla sulanmış bu aziz vatan toprakları üzerinde, onların mukaddes ruhuyla yerde ve gökte güvenle uçmayı nasip etsin... Amin. “Benim Türk milletine, Türk cemiyetine, Türklüğün istikbaline ait ödevlerim bitmemiştir, sizler onları tamamlayacaksınız. Siz de sizden sonrakilere benim sözümü tekrar ediniz.” Bunu, her Türk bir parola gibi kendinden sonrakilere mütemadiyen tekrar etmekle son nefesini verecektir. Her Türk ferdinin son nefesi, Türk ulusunun nefesinin sönmeyeceğini, onun ebedî olduğunu göstermelidir. Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur. İşte, parola budur! Mustafa Kemal Atatürk.
    Cevapla
  • cafer mutlu 10 yıl önce Şikayet Et
    NE ZAMAN ?. NE ZAMAN KENDI ''TURK MALI'' SILAHINI URETECEGIZ ? VEYA YENI SILAH iCAAT EDEBiLECEGiZ ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Time dergisinden Filistin kapağı!
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu