Atatürk'ün çiftliğine kilit vuruldu!

Mersin'de 2011 yılında eğitim verilecek diye açıklanan Atanın çiftliği kaderine terk edildi.

Atatürk'ün çiftliğine kilit vuruldu!
Atatürk'ün çiftliğine kilit vuruldu!
GİRİŞ 22.09.2014 11:18 GÜNCELLEME 22.09.2014 11:34

Mehmet Miras'ın haberi

Mustafa Kemal Atatürk'ün kooperatifçilikte örnek uygulamalar gerçekleştirmek amacıyla 1936 yılında kurduğu ve ilk üyesi olduğu Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesindeki "Gazi Çiftliği" Mersin Üniversitesi Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksek okulu bünyesinde 2011 Yılında eğitim verilecek diye açıklanan Atanın çiftliği kaderine terk edildi.

Atatürk tarafından kurulan ilk Gazi Çiftliğini Silifke Tapu Sicil Müdürlüğünün 8 Temmuz 1925 günü ve 4-5-6 numaralı kayıtlarına göre Olukbaşı Mahallesindeki 12 bin 607 dönümlük araziyi Mustafa Kemal Atatürk 36 bin liraya satın almış. 1936 yılında kooperatif haline getirilen Tekir Çiftliği Tarım Kooperatifinin 1 nolu üyesi Atatürk olmuş. Atatürk, Türkiye'de ilk traktörü de bu çiftlikte kullanmış. Tarımsal ve hayvansal yeni türler de bu çiftlikte denenip üretilerek, tüm ülkeye dağıtılmış. Yurt dışından getirilen damızlık hayvanlar da yine bu çiftlikte ülke şartlarına göre yetiştirilmiş. Ulu Önder Atatürk daha sonra çevre köylülerin eğitilebilmesi için çiftlik bünyesinde bir Bölge Ziraat Okulu olarak hizmet veren çiftlik Atatürkün ölümü ile kaderine terk edilmişti 

500 Bin lira harcandı

Çiftliğin Teknik elemanların raporlarında, Ziraat Okulu yapımında zeminin seramik kaplı olduğu ve Selanik'ten getirildiği, duvarlarda da sfenks çalışması yapıldığı konusunda bilgi sahibi olduğunu belirten Aydın, "Çiftlik, 1955 yılına kadar kooperatif ve bölge ziraat okulu, 1955'den sonra da bir süre köy ilkokulu olarak kullanıldıktan sonra uzun yıllar bakımsız, virane durumda bekletilmiş. Daha sonra Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 06.10.1994 gün ve 1913 sayılı kararı ile "Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tescil edilmiş. "Gazi Çiftliği'' olarak anılan Tekir Çiftliği, yaklaşık iki yıl önce Mersin Valiliği  İl Özel İdaresinden yüzde 5'i de belediye kaynaklarından olmak üzere toplam 500 bin TL ödenekle aslına uygun olarak restore edildi. Yeniden canlanan tarihi bina kapılarına  kilit vurularak, kaderine terk edildi.


  
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Daire Başkanı Aşkın Günay,  Atatürk tarafından kurulan ilk Gazi Çiftliğini Silifke Tapu Sicil Müdürlüğünün 8 Temmuz 1925 gün ve 4-5-6 numaralı kayıtlarına göre Olukbaşı Mahallesindeki 12 bin 607 dönümlük araziyi Mustafa Kemal Atatürk 36 bin liraya satın alındığını söyledi. Günay, "1936 yılında kooperatif haline getirilen Tekir Çiftliği Tarım Kooperatifinin 1 nolu üyesi Atatürk olmuş. Atatürk, Türkiye'de ilk traktörü de bu çiftlikte kullanmış. Tarımsal ve hayvansal yeni türler de bu çiftlikte denenip üretilerek, tüm ülkeye dağıtılmış. Yurt dışından getirilen damızlık hayvanlar da yine bu çiftlikte ülke şartlarına göre yetiştirilmiş. Ulu Önder Atatürk daha sonra çevre köylülerin eğitilebilmesi için çiftlik bünyesinde bir Bölge Ziraat Okulu yapılmış.Bu tarihi  yapıyı  bünyemize kazandırmaktan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Burhanettin Kocamaz, atamızın mahviyetini,  korumaktan yaşatmaktan,   büyük onur duyar. " diye konuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesi Turizm tanıtma Müdürü Halil Ulvi Uslu, ise  321 Km sahil şeridine sahip olan Mersin ve ilçelerinde yer alan tarihi dokuları tanıtmak için projeler dahilinde çalışmaları yaptıklarını söyledi.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitili ateşleyen Güney Afrika'dan bir İsrail adımı daha! Resmen harekete geçtiler
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu