Rehine operasyonu devletin gücünü gösterdi

Türkiye büyük bir operasyonla geçen Cumartesi günü, terör örgütü IŞİD'in elinden 46 vatandaşımızı kurtardı.

Rehine operasyonu devletin gücünü gösterdi
Rehine operasyonu devletin gücünü gösterdi
GİRİŞ 23.09.2014 10:00 GÜNCELLEME 23.09.2014 14:02
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner'in haberi...

Türkiye 19 Eylül Cumartesi sabaha karşı IŞİD terör örgütünün elindeki 46 vatandaşımızı sağ salim vatan topraklarına getirdi. Dünya kamuoyunda büyük ses getiren bu operasyonu eski MİT mensubu Prof. Mahir Kaynak,  İsrail eski büyükelçisi Dr. Oğuz Çelikkol ve Emniyet eski istihbarat daire başkanı Bülent Orakoğlu son yapılan rehine kurtarma işinin Türkiye’nin nasıl büyük devlet olduğunun en büyük kanıtı olduğunun bir göstergesi olduğunu söylediler.

MAHİR KAYNAK:

Bunun pazarlık olduğunu pazarlık olmasa bile anlaşma olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi bu hareketle IŞİD’le savaşmamızı isteyenler dış güçler var. Şimdi onlar Türkiye’nin    dışarıdaki güçler Türkiye’nin büyük güç olmasını engellemek istiyorlar. Bu yüzden bu IŞİD  bir Batı operasyonu olarak görüyorum.

MİT KABUK DEĞİŞTİRDİ

MİT önceden kendi vatandaşlarına zarar veren bir yapıydı. Bırakın faydayı ancak zarar veriyordu. Yakın zamanda değişiklikler oldu. Şu andaki yapısıyla modern istihbarat çağını yakalamış ve küresel bir aktör durumunda

KUZEY IRAK VE KUZEY SURİYE TÜRKİYE’YLE BÜTÜNLEŞECEK

Başından beri öngörüm şu Kuzey Irak ve Kuzey Suriye Türkiye ile yakınlaşacak hatta bütünleşecek bu bütünleşme  sınırların genişlemesinde etkili olmayabilir  Bu iki ülkenin Irak ve Suriye’nin de bölüneceğini düşünüyorum.

OĞUZ ÇELİKKOL:

Yani bence bu operasyonun 3 aya yakın süren bir çalışmanın sonucu yapıldığını anlıyoruz. Gördüğüm kadarıyla dıştan bir destek alınmadığı ortaya çıkıyor fidye ödenmediği ortada bunlar çok olumlu gelişmeler tabii bu operasyonun ayrıntıları daha sonra öğrenilecek.

TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ ETKİNLİĞİ ARTTI

Tabi bu operasyonun başarılı bir şekilde yapılması yani Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini arttırılacak bir gelişme olarak yorumlanabilir ondan daha da önemlisi  Türkiye’nin eli epey serbestleşti. New York’ta yapılacak görüşmeler bakımından gayet iyi oldu. Türkiye bölgedeki operasyonel gücünü göstermiş oldu.

YEREL UNSURLAR ARTIK TÜRKİYE’NİN KONTROLÜNDE

Türkiye’nin Ortadoğu’daki en büyük başarılarından birisi sadece merkezi yönetimlerle değil daha çok gruplarla teması olması. Hem Irak hem Suriye bağlamında yerel merkezleriyle daha kolay temas kurabilmesi. Çünkü buralarda tabii merkezi yönetimin gücü zayıfladığı için  bu ülkelerde yerel olan güçlerle yerel olan merkezlerle kabilelerle zaman zaman gruplarla temas edebilmek çok önemli tabii bunda çok başarılı olduğu anlaşılıyor. Ben Irak temsilcisi iken de   o dönemlerde karşılaştığımız en büyük sorunlardan bir tanesi  gruplarla temasımızın olmamasıydı.

BÜLENT ORAKOĞLU:

Türkiye hem bölgesel hem de küresel bir güç olma yolunda stratejik adımlarla çok önemli işlere imza atıyor. Şunu söyleyebilirim ki burada vatandaşlarımız ne şekilde kurtarılmış olursa olsunlar bu çok büyük bir iştir.

3 AYLIK DEV OPERASYON

 3 aydan beri bu iş üzerinde çalışılmış ve burada teknolojinin de son imkanları kullanılarak devletin tüm kurumları birbirileriyle müthiş bir uyum içinde son dönemlerin en büyük operasyonunu gerçekleştirmiştir.

Şöyle düşünün; dünyadaki bu örgütü yaratanların kendi vatandaşlarını kurtaramadıklarını görüyoruz. Amerika, İngilizler gibi.

ESKİ MİT DIŞARIDAN BESLENİRDİ YENİ MİT İSE ÇOK FARKLI

Son MİT yasasının gerekliliği ortaya çıktı. 49 vatandaşımızın burnu dahi kanamadan ülkemize getirilmesi Türkiye devletinin büyüklüğünün bir göstergesidir.

Bunlar hep arka kapı diplomasisidir. Bu kadar vahşi bir örgütün elinden böyle bir operasyonu yapmak çok büyük bir iştir.

Eski Türkiye’deki MİT ve Yeni Türkiye’deki MİT diye ayırmak lazım. Eski MİT diğer ülkelerin istihbarat kaynaklarından beslenip aldığı bilgiyi doğru olup olmadığına bile bakmadan kullanırdı. 2007 yılında Erdoğan’ın tamamen bağımsız politikalar gütmesi MİT’i de mecburen o yöne sevk etti.

İSTEMEDİKLERİ TEK ŞEY: BÜYÜK TÜRKİYE

Türkiye’nin bu operasyonuna tüm dünya parmak ısırdı. Türkiye kesinlikle kara harekatına müsaade etmez. Türkiye’nin Ortadoğu politikalarının bizzat Obama tarafından doğru olduğu kabul edilmiştir.

Türkiye Esed’i istemiyor. O bölgede tampon  bölge oluşturulmadı. Türkiye İncirlik üssünü de kullandırmaz.

Küresel güçlerin istemediği tek şey: Türkiye’nin dünyada küresel güç olmaması.

serkan.ustuner@haber7.com

@sustuner

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın yeni süper gücüne hoş geldin diyelim. Biz bunca meşakkate alkış uğruna katlanmadık, halis niyetimiz rızayı ilahidir. Yavuz Sultan Selim Han!. Dünya haritasını yeniden çizme vakti geldi. Ulu Hakan Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Hanın Torunu Üç Kıta Yedi Denizin Başkomutanı, Osmanlı Payitahtının Velihatı, Evladı Osmanlı,Yeni ve Tam Bağımsız Büyük Süper Güç Yeni Türkiye,nin Seçilmiş İlk Devlet Başkanı, Uzun Adam Recep Tayyip Erdoğan,ı Anlamak Her Şeyi Anlamak Olacaktır !
    Cevapla
  • Bünyamin BAŞARAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Sonraki kurtarma kime olacak. Hoca endişeyle kendisini kurtarmaya gelmelerinden endişe ile bekliyor muştur. O yüz den allah yollarını kessin diye dua etmiştir tekrardan....
    Cevapla
  • yusuf tekin 9 yıl önce Şikayet Et
    düzenlenmesi gerekli. eğer türkiye işide karşı sert tutum içinde olmazsa ve bir operasyon düzenlemezse aldığı milyonlarca kürt oyunu kaybedecektir. operasyon çözüm sürecinide olumlu yönde etkileyeceği aşikardır..
    Cevapla
  • dudu durdu 9 yıl önce Şikayet Et
    işid batı operasyonu ise. işidin rehine alması üzerine türkiye fevri ve duygusal davranıp işidle savaşacak diye düşündüler büyük ihtimal türkiye profesyonel davranıp rehineleri haklı mazeret olarak gösterince işide rehineleri teslim et dediler büyük ihtimal. batı türkiyeyi savaşa çekmeye çalışıyor başka türlü türkiyeyi bölemez. kürtlere kürdistan vaad edip türkiyeyi bölüp ermenistan kuracaklar. kürdler boşuna heveslenmesin din kardeşlerine karşı savaşıp öldükleri ile kalacaklar. batı ırkçıdır önce ırkımdan olsun der sonra ırkımdan değilse dinimden olsun der ikisinden de değilse kendi ırkından ve dininden birilerini oraya getirmeye çalışır. kürdistan batının kürtlere uzattığı havuçtan başka birşey değil. batı türkiyenin doğusunu ermenistana güneydoğusunu Hz İbrahimin ata yurdunu israile vermeyi planlıyor. kürtler türklerle beraber hareket etmezse kaybedecek. çünkü batı haçlı zihniyetini bırakmadı.
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    0-Türkiye'siz olmaz !. Neredeyse dünyanın tamamı MİT'in IŞİD'in elindeki 46 Türk rehineyi nasıl kurtardığını anlamaya çalışıyor! Pekçok soru peşpeşe soruluyor! Ama içlerinde kötü niyetli olan çok! Anlamaktan öte "Neden Ankara'yı sarsacak şekilde bu iş sonuçlanmadı" diye üzülüyorlar! Hem içeride hem dışarıda kahrolan çoktu! Peki aslında bölgede ne oluyordu? Galiba önce bu sorunun cevabını bulmak şarttı!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?