Mersin en önemli geçim kaynağını kaybediyor

Bu yıl portakal ve mandalina hem kaliteli hem de yüksek rekolteli olmasına rağmen üretici ürününü satamadı.

Mersin en önemli geçim kaynağını kaybediyor
Mersin en önemli geçim kaynağını kaybediyor
GİRİŞ 05.11.2014 15:54 GÜNCELLEME 05.11.2014 16:00

Mehmet Miras'ın haberi

Toptan kilosu 25-30 kuruşa düşmesine rağmen hale giden ürünler satılmayınca vatandaş toplama masrafı vermemek için ürünü ağaçta bıraktı Mersin . ve çevresinde binlerce ton portakal ve mandalina ağaçların üzerinde çürümeye terk edildi.

Kış hastalıklarına ve gribe karşı oldukça etkili olmasına rağmen portakal ve mandalinanın bu yıl satılmadığını ve ürünlerin ağaçta kaldığını belirte Mersinli üreticilerden Fuat Baz., “Geçen yıl toptan kilosu 30 kuruş olan portakal ve mandalinayı bu yıl dönüp bakan olmadı. Eskiden bahçeden ağaçların üzerinde satılırdı. Bu yıl satılmadı. Kendimiz toplayıp hale götürdük öldüm parasına vermek istedik yine alan çıkmadı. Şimdi bari toplamak için ayrı masraf etmeyelim diye ürünlerimizi ağaçta bekletiyoruz. Çürüyen dökülüyor, belki yeniden alıcı çıkar diye ağaçta bekleyeni sonuna kadar bekleteceğiz” dedi.

Mandalinanın tamamen bitmek üzere olduğunu ve çiftçinin malının genellikle ağaçta çürüdüğünü belirten Ahmet Yeşil tepe  ise narenciye yetiştiriciliği yapanlar hayal kırıklığı yaşadı. Portakal için henüz ümitler tükenmiş değil ama biz yine de endişeliyiz. Meyve suyu firmalarını Mersin'e davet ediyoruz. Bu mahsulün bu şekilde çürüyüp gitmesi hem üreticinin emeğinin hem de milli servetin heba olması demek” diye konuştu.

Narenciye Bahçeleri betona teslim

Narenciye piyasasının yüzde, 30 karşılayan Mersin’de üreticiler. Yetiştirdikleri ürünleri dalında para etmeyince borç batağından kurtulmak için bahçelerini cafelere çeviriyor. Ya da çok katlı binalar yapılması için inşaat  satmak zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Çiftçi Mehmet Şahin," Borç batağından kurtulmak için limon ağaçları ile donatılan yüzlerce ağacı yok  edip bahçemizi   satmak zorunda kalıyoruz. "

Teşvik için festival yapılıyor

15- 16 Kasım 2014 tarihleri arasında yapılacak olan festivalde değişik figürlerde 70-80 ton narenciye kullanılacak.

Mersin Ziraat odası Başkanı Cengiz Gökçel Narenciye sektörünü dış piyasaya tanıtmak için bu festivalin yapılması gerektiğini söyledi. . Gökçel, ayrıca  üreticinin yüzü gülmesi için  teşviklerin sürekli olması gerekir. diye vurdu yaptı.

Başta Tarsus Mersin, Tece, Tömük, Erdemli, Kargı pınarı, Limonlu beldesi olmak üzere yaklaşık 46 narenciye üreticileri dalında kalan narenciyenin festival olmaz..Bu yıl  narenciye festivalin bütçesi 900 yüz bin TL olarak planlanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitili ateşleyen Güney Afrika'dan bir İsrail adımı daha! Resmen harekete geçtiler
Filistin'in BM üyeliği onaylandı