Almanya'da terör örgütü IŞİD'le mücadele

Çeşitli ülkelerdeki terör örgütlerine katılmak için yurt dışına çıkmayaisteyen Alman vatandaşlarının kimliklerine 18 ay süreyle el konulabilecek

Almanya'da terör örgütü IŞİD'le mücadele
Almanya'da terör örgütü IŞİD'le mücadele
GİRİŞ 28.11.2014 14:11 GÜNCELLEME 28.11.2014 14:11

Almanya'da, yurt dışına çıkarak terör örgütlerine katılmak isteyenlerin kimliklerine 18 ay süreyle el konulması için çalışma başlatıldı.

İçişleri Bakanlığınca hazırlanan yasa tasarısına göre, Suriye ve Irak gibi ülkelere gidip terör örgütlerinin saflarında eylemlerde bulunmayı amaçlayan Almanya vatandaşlarının yurt dışına çıkışı engellenecek.

Bu amaçla söz konusu kişilerin nüfus cüzdanı ile pasaportlarına el konulacak ve bunlara sadece Almanya ile Schengen ülkelerinde geçerli olan geçici kimlik belgesi verilecek.

Geçici kimlik kartlarının geçerlilik süresi önce 6 aylık olacak ancak gerek görülmesi durumunda süre 18 aya kadar uzatılabilecek.

Güvenlik birimlerince tehlikeli ve şiddet yanlısı olarak değerlendirilen kişilerin nüfus cüzdanlarını teslim etmemeleri durumunda, kimlik belgesine zorla el konulacak.

Gerektiğinde ilgili kişinin evinde arama yapılacak, nüfus cüzdanları geçersiz ilan edilecek ve Schengen bilgi merkezine bildirilerek İnterpol'ün arananlar listesine eklenecek.

Almanya hükümetinin, bu işlemler için 400 bin avroluk kaynak ayrılması bekleniyor.

Öte yandan, Alman vatandaşları pasaport olmaksızın sadece kimlik kartlarıyla aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok farklı ülkeye seyahat edebiliyorlardı ancak söz konusu tasarı ile geçici kimlik verilen kişiler Schengen ülkeleri dışına çıkamayacak.

Taslağın 11 Aralık'ta Almanya Bakanlar Kurulu'na gelmesi orada kabul edildikten sonra Federal Meclis (Bundestag) ile Federal Konsey’in (Bundesrat) onayına sunulması bekleniyor.

Almanya'dan Suriye ve Irak’ta giderek terör örgütü IŞİD saflarına katılanların sayısının 550 olduğu belirtiliyor. Bunlardan 60’ının çatışmalarda öldüğü 180'inin de Almanya'ya geri döndü ifade ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Güneş'te olağanüstü patlama! Dünyada 19 yıl sonra bir ilk! Tüm geceyi aydınlattı
CHP'li belediyede bir 'akraba ataması' daha: Eşini daire başkanı, kardeşini müdür yaptı!