İran ile nükleer müzakerelerin uzatılması

Tahran Cuma İmamı Kaşani: -"Hamaney ve İran halkı, nükleer müzakere heyetimizin arkasındadır. Bu destek devam ettiği sürece İran diz çökmeyecek. Bu nedenle taraflar, İran ile uzlaşmak zorundadır"

İran ile nükleer müzakerelerin uzatılması
İran ile nükleer müzakerelerin uzatılması
GİRİŞ 28.11.2014 15:22 GÜNCELLEME 28.11.2014 15:22

Tahran Cuma İmamı Ayetullah İmami Kaşani, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubunun İran ile uzlaşmak zorunda olduğunu savundu.

İran resmi ajansı İRNA’nın haberine göre, Kaşani, cuma hutbesinde, "Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney ve İran halkı, nükleer müzakere heyetimizin arkasındadır. Bu destek devam ettiği sürece İran diz çökmeyecek. Bu nedenle taraflar, İran ile uzlaşmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Kaşani, müzakerelerde İran'ın kendi mantığını kullandığını belirterek, "İran açısından nükleer silah üretimi ve kullanımı haramdır ancak ülkemizin ihtiyaçlarını da barışçıl şekilde çözmek gerekir. İran'ın bütün temel ilkeleri İslam sayesindedir. İran dini lideri, meclisi, anayasası ve halkı, nükleer enerjinin barışçıl kullanımının peşindedir" diye konuştu.

"Batılıların müzakerelerde yaptığı jestler, sömürgeci jestidir"

Batılı ülkelerin "kibirli olup kendilerini daha büyük gösterdiklerini" öne süren Kaşani şunları kaydetti:

"Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve beraberindeki heyet, nükleer müzakerelerde büyük metanet ve güçle hareket ederek İran'ın nükleer silah arayışında olmadığını dünyaya gösterdi. Batılıların müzakerelerde yaptığı jestler bir tür sömürgeci jestidir."

İran'ın Dini Lideri Hamaney, İran Gönüllü Güvenlik Güçlerinin (Besic) kuruluş yıl dönümü kutlamalarında yaptığı konuşmada, 5+1 ülkeleri arasında sürdürülen nükleer müzakerelerde, İran heyetini, "çaba, gayret ve azimlerinden" dolayı kutlamıştı. Hamaney, İran ile 5+1 grubu arasında sürdürülen nükleer müzakerelerde, ABD'nin anlaşmaya daha çok ihtiyacının olduğunu iddia ederek, "Herhangi bir anlaşmazlık ABD'ye zarar verecek. Müzakerelerin ilkelerine başından beri karşı olmadığımız gibi müzakerelerin uzatılmasına da karşı değiliz" demişti.

Ülkede cuma ve bayram namazı kıldıran imamlar, İran'ın en üst otoritesi olan Ayetullah Hamaney'i temsilen konuşma yetkisine sahip bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak