Sırbistan Başbakanı Vuçiç, 2014 yılını değerlendirdi

Vuçiç: "Sırbistan bugün, modern tarihinde Avrupa ve dünyada kendisine en çok saygı duyulan dönemini yaşıyor"

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, 2014 yılını değerlendirdi
Sırbistan Başbakanı Vuçiç, 2014 yılını değerlendirdi
GİRİŞ 27.12.2014 17:12 GÜNCELLEME 27.12.2014 17:12

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, "Sırbistan bugün, modern tarihinde Avrupa ve dünyada kendisine en çok saygı duyulan dönemini yaşıyor" dedi.

Vuçiç, düzenlediği basın toplantısında 2014 yılını ve başında bulunduğu hükümetin çalışmalarını değerlendirdi.

Hükümetin sekiz ay önce göreve geldiğinde kendine, "önceki hükümetlerden farklı, zorlu hedefler" koyduğunu anlatan Vuçiç, bu zorlu hedeflerin Sırbistan'ı değiştirmek üzere konulduğunu söyledi.

Vuçiç, Sırbistan'ın daha önce "politikacılardan zengin iş adamlarına, ülkeye zarar veren hırsızlara terk edildiğini" ifade ederek, başında bulunduğu hükümetin ilk işinin, "bu ülkenin dürüst insanların, işçilerin ve köylülerin ülkesi" olduğunu açıkça söylemek olduğunu kaydetti.

"Dürüst, sorumlu ve açık" bir şekilde çalıştıklarını belirten Vuçiç, hükümetin kurulmasının hemen ardından, yüzyılın en büyük sel felaketinin ülkeyi olumsuz etkilediğini ve yeni hükümetin göreve gelir gelmez böylesine büyük bir felaket ile yüzleşmek zorunda kaldığını ifade etti.

Vuçiç, sekiz aylık görev süresi içerisinde Sırbistan'ın sadece bölge ülkeleri arasında değil, büyük ülkelerle karşılaştırıldığında da dış politikada en aktif ülkelerden biri halide geldiğini kaydederek, "sağlam, istikrarlı, açık ve ciddi bir politika" sayesinde Sırbistan'ın dış politikasını inşa ettiklerini söyledi.

Hiç kimseye tutamayacakları sözleri vermediklerini vurgulayan Vuçiç, "Her zaman ve her yerde açık, tanımlanmış ve sorumlu bir politikamız oldu. Bu politika bizlere saygı duyulmasını sağladı. Sırbistan bugün, modern tarihinde Avrupa ve dünyada kendisine en çok saygı duyulan dönemini yaşıyor" ifadesini kullandı.

"Kosova ile müzakereler, 9 Şubat'ta devam edecek"

Vuçiç, daha iyi bir ekonomiye sahip olmak için başlattıkları yolsuzluk ve organize suçla mücadele sayesinde ülkedeki suç oranının yüzde 9.5 azaldığına işaret ederek, özellikle uyuşturucu ve ticari suçlarının deşifre edilmesinde iyi sonuçlar aldıklarını söyledi.

Sırbistan ekonomisinin geçen yılın aralık ayına oranla bu yıl büyüme gerçekleştirdiğini kaydeden Vuçiç, en büyük sorunlarının endüstride büyüme yaşanmaması ve yeterli düzeyde yatırım yapılmaması olduğunu ifade etti.

Vuçiç, 2015 yılının "Sırbistan'ın yüzünü değiştireceği" bir yıl olacağını belirterek, uygulanan tüm kemer sıkma politikalarına rağmen işsizliğin artmamasını hedeflediklerini, ayrıca 2015 yılının büyük yatırımların yılı olmasını beklediklerini kaydetti.

Kosova ile müzakerelere 9 Şubat'ta devam edeceklerini söyleyen Vuçiç, Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde de gelecek yıl yeni fasılların açılmasını ve entegrasyon sürecinde ilerleme kaydetmeyi beklediklerini ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş'a Ernest Muci piyangosu! İngiliz devi dudak uçuklatan rakamla geliyor
İl il en uzun yaşam süresinin olduğu şehirler belli oldu! İşte illere göre yaşam süreleri