İran-Türkiye İlişkileri Sempozyumu

İranlı ve Türk akademisyenler, başkent Tahran'da düzenlenen sempozyumda, bölgede yaşanan gelişmeler çerçevesinde yapılabilecek işbirliklerini ele aldı

İran-Türkiye İlişkileri Sempozyumu
İran-Türkiye İlişkileri Sempozyumu
GİRİŞ 27.12.2014 23:38 GÜNCELLEME 27.12.2014 23:38

İran'ın başkenti Tahran'da iki ülkeden akademisyenlerin katılımıyla "İran-Türkiye İlişkileri Sempozyumu" düzenlendi.

İran Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırma Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma, aralarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nden de katılımcıların bulunduğu yaklaşık 20 akademisyen katıldı.

"İran ve Türkiye'nin işbirliği zaruridir"

İran'ın eski Ankara Büyükelçisi Muhammed Gencidost, burada yaptığı konuşamada, "Bölgedeki sorunlar göz önüne alındığında, İslam dünyası ve bölgeye sağlayacakları katkılar değerlendirildiğinde İran ve Türkiye'nin işbirliği yapması zaruridir" dedi.

Gencidost, AA muhabirine yaptığı açıklamada da iki ülke arasında yapılacak işbirlikleri ve çalışmalarla, Müslümanların ve demokratik çabaların yüz akı olabilecek şeyler gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

Bu tür toplantılarda ortak aklın bir araya geldiğini hatırlatan Gencidost, "Akademisyen ve uzmanların bir araya geldiği böylesi toplantılar, doğru yol ve stratejinin bulunmasında, IŞİD gibi hareketleri ortaya çıkaran faktörlerin önlenmesinde fayda sağlar" diye konuştu.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Yalvaç da, "Türkiye-İran ilişkilerinin genel değerlendirmesini yapıyoruz. Sadece siyasal değil, ekonomik ve kültürel ilişkileri de ele alıyoruz. Bu tür davetler, ülkeler arasındaki sorunların çözülmesi ve karşılıklı anlayışın gelişmesinde çok önemli bir ortam sağlıyor" şeklinde konuştu.

"Sorunlara değişik açılardan bakmaya sağlayacak"

İran Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Mustafa Zahrani ise kısa bir süre önce Van'da akademisyenlerin katıldığı toplantıyı hatırlattı.

Bu gibi toplantılarda akademisyenlerin bölge meseleleri konusunda daha geniş düşünme fırsatı bulduklarını ve birbirlerini daha çok anlama fırsatları elde ettiklerini belirten Zahrani, Türkiye'deki bazı stratejik araştırma merkezleriyle de diyalog ve işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

ODTÜ Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Ceylan da "Avrupa'da 30 devlet bir araya gelerek ortak sorunlarını tartışırken, Ortadoğu ülkelerinin birbirinden kopuk, hatta çatışma içerisinde olmaları üzüntü verici" değerlendirmesinde bulundu.

Ceylan, "Bu tür toplantı ve ziyaretler, halkların ısınmasına, dostluk ve kardeşlik temelinde sorunlara değişik açıdan bakılmasına imkan sağlayacak, kolektif kültürü zenginleştirecektir. Bu tür toplantılar desteklenmelidir" ifadesini kullandı.

Türkiyeli akademisyenler yarın, İsfehan ve Kaşan kentlerinde tarihi yerleri ziyaret edecek ve İsfehan Üniversitesi'nde incelemelerde bulunacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama
Blu Tv'nin sahibinden skandal sözler: İsrail katliamını böyle meşrulaştırdı!