Fındık üreticilerine uyarı

Trabzon'da fındık üreticileri, mart ayında bahçelerinde yapmaları gerekenler konusunda uyarıldı.

Fındık üreticilerine uyarı
Fındık üreticilerine uyarı
GİRİŞ 03.03.2015 10:45 GÜNCELLEME 03.03.2015 10:45

Trabzon Ticaret Borsasından yapılan yazılı açıklamada, martın, soğuklar zaman zaman görülse de hava ve toprağın ısınmaya başladığı ay olduğunu belirtti.

Artık bitkilerin ihtiyacı olan besin maddelerinin yani gübrenin toprağa verilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Özellikle azotlu gübrelerin tavsiye edilen miktarının yarısı bu ay içinde, çiftlik gübresinde olduğu gibi dal iz düşümlerine serpildikten sonra 5-10 santimetre derinlikte çapalanan toprağa karıştırılır. Yalnız gübre verilmeden önce toprak analizleri yaptırılıp gübreyi ona göre vermekle, eksik veya fazla gübreleme önlenmiş olur" ifadesine yer verildi.

Gübrelerin çapalanarak toprağa karıştırılmasıyla hem gübrenin yararının sağlanmış, hem de kışı toprakta geçiren çeşitli zararlı böceklerle kültürel mücadele edilmiş olacağı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Çeşitli tomurcukların arasına girerek kozalak veya fındık gülü adı verilen fındık kozalak akarı zararlısı için ilaçlı mücadeleye de havaların sıcak gittiği yıllarda yine bu ay sonlarında, yeni sürgünlerde dipten itibaren üçüncü yaprak geriye devrildiğinde ilaçlı mücadeleye başlanır. Fındık yaprak deleniyle mücadelede yine bu ayın başlarında, larvaları galeri açmadan önce yapılır. Bu ayda, ilkbahar geç donlarından erken yeşillenen bahçelerde zararlanmalara karşı önlemler alınmalıdır. Bu arada, kıştan zarar görmüş sürgün ve dalların ayıklanmasına yine devam edilir. Yazlık gübrelerle ahır gübrelerinin ocaklarının dibinde 50-60 santimetre uzaklıkta, dalların altına gelecek şekilde serperken, mutlaka çapalanmalı ve toprağa karışması sağlanmalıdır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Güneş'te olağanüstü patlama! Dünyada 19 yıl sonra bir ilk! Tüm geceyi aydınlattı
BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'i çıldırttı! Kürsüde antlaşmayı parçaladı