25 bin internet kafeye neşter vurulacak

TİB, 25 bin internet kafeye neşter vurmak için harekete geçti. Cinsel içerik ve şiddet oyununa izin veren kafeler mühürlenecek.

25 bin internet kafeye neşter vurulacak
25 bin internet kafeye neşter vurulacak
GİRİŞ 24.04.2015 09:50 GÜNCELLEME 24.04.2015 09:51
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Hükümet, internet oyunları sektörüyle ilgili kapsamlı bir program hazırlamak için düğmeye bastı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Dairesi, 8 milyona yakın kullanıcının gittiği 25 bin internet kafeyi yakın takibe alacak.

Bu mekânlara sertifikasyon zorunluluğu getirilirken, sınıflandırmaya gidilecek. Çocukların yaş gruplarına göre belirlenecek oyunlarda bandrol zorunlu olacak. Cinsellik ve şiddet içeren oyunlara izin veren internet kafeler mühürlenecek.
 
ÇOCUKLARA KORUMA: Kalkınma Bakanlığı'nca hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 16 yaş altı çocuklar ve kadınlara özel işletme modelleri ortaya konulacak. Aile, Adalet, Milli Eğitim başta olmak üzere ilgili bakanlıkların birlikte hazırladığı çalışmayla kafelerin hem hizmet hem de fiziki koşullarına standart getirilecek. Buralar çocuk ve gençlerin eğlence, eğitim amaçlı nitelikli zaman geçireceği dijital kültür merkezlerine dönüştürülecek. Hangi yaş grubunun hangi oyunları oynayabileceği akıllı işaretlerle belirlenecek. 
 
6 KRİTER GELİYOR: İnternet kafelerin denetiminde 6 kriter dikkate alınacak. Aydınlatma, havalandırma, büyüklük, bilgisayar donanım ve yazılım kapasitesi, engellilere uygunluk, bandrol zorunluluğu kriterlerini taşımayan kafeler sertifika alamayacak.
 
OYUNLAR AYRILIYOR: Dijital oyunlar yaş gruplarına göre sınıflandırılacak. Böylece 8 yaşındaki bir çocukla 20 yaşındaki bir gencin oynayacağı oyunlar farklı olacak. Oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri azaltılmış olacak. Oyun CD'lerinde içeriği, hangi yaş grubuna ait olduğu bilgilerine de yer verilecek. 
 
KAFELERE DE YILDIZ: İnternet kafe işletmecileri de uzmanlar tarafından belirlenen bir müfredat üzerinden sertifikalı eğitim alacak. Belirlenen standartları taşıyan internet kafelere otellerde olduğu gibi yıldız sistemiyle puan verilecek. 
 
IP LOGUNDAN İZLENEBİLİYOR

 
Kuralara uymayan kafeler Telekom'un tuttuğu IP logundan izlemeye alınacak. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), savcıların soruşturulmasını istediği internete düşen kayıtları ya da mesajların kaynağını belirleyebiliyor. Telekom internet kafelerin de logunu tutuyor. Savcılıklar, soruşturmalarda söz konusu kayıtları telefonda olduğu gibi iletişim tespiti kapsamında sorgulayabiliyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 12
  • erman 8 yıl önce Şikayet Et
    devlet ekmek vermez birde rızık peşinde koşanın elinden almaya çalışır
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    25 bintane işletmecinin ekmegiyle oynamayınız evie ekmek götürene karşı cıkan bir nilletiz işte
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    sayın yetkililer her işiniz bittide devleti düzelttinizde internet cafeler kaldı uyşturucuyu iceni satanı bitirdiniz piskobatlıgı bitirdiniz sıra internet cafelere geldi helal olsun bu devlete ve yönetenlere
    Cevapla
  • levent 8 yıl önce Şikayet Et
    ben bir internet cafeci olarak internet cafeler bence daha güvenli benim 25 makinem var hepsi benim gözetim altında hiç kimsede sakıncalı sitelere giremiyor ya evinde bilgisayar olanlar çoçukları kim denetliyecek televizyonlarda olan pisliği fuhuşu kumarı içkiyi esrarı kim denetliyecek onun için adaletli olalım
    Cevapla
  • neşter. 8 yıl önce Şikayet Et
    kafelere NEŞTER atılacak deniliyor kapatılacak diye yazılmıyor bunda PANİKLEMEYE gerek yok sadece çocuk ve GENÇLER için daha TEMİZ KALİTELİ bir ORTAM SUNULACAK kimsede göz göre göre çocuklarını AHLAKSIZLIĞIN oldugunu yere GÖNDERMEK İSTEMEZ..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar