Dünya Astım Günü

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde "Dünya Astım Günü" nedeniyle düzenlenen etkinlikte, vatandaşlara ücretsiz solunum fonksiyon testi yapıldı.

Dünya Astım Günü
Dünya Astım Günü
GİRİŞ 06.05.2015 17:21 GÜNCELLEME 06.05.2015 17:21

ERÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından astım hastalığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, Gevher Nesibe Hastanesi ana girişine stant kuruldu.

Astım hastalığıyla ilgili broşür ve afişlerin dağıtıldığı stantta, vatandaşlara solunum fonksiyon testi de yapıldı.

Solunum testinde sıkıntı gözlenen vatandaşlar ise göğüs hastalıkları polikliniğine yönlendirildi.

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, burada yaptığı açıklamada, amaçlarının astım hastalığı konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

Astım hastalığının, tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediğini ifade eden Gülmez, "Ülkemizde ise her 100 erişkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde astım görülmektedir. Astım, alerjik veya alerjik olmayan nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle kronik öksürük, şiddetli öksürük ya da hışırtılı solunum olan kişilerin mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir" diye konuştu.

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnsu Yılmaz ise astımın her yaştan bireyi etkileyebilen ve kontrol altına alınamadığında günlük aktiviteleri ciddi olarak sınırlayabilen kronik bir hastalık olduğunu belirtti.

Astımlı hastaların en çok dikkat etmesi gereken konunun, ilaçlarını düzenli kullanmaları olduğunun altını çizen Yılmaz, "Hastalar ilacı doktorları önermediği sürece kesmemelidir. Hastalıkları ve tedavi ile ilgili kendilerini endişelendiren her şeyi doktorlarına sormaları, tedaviye uyum göstermeleri açısından önemlidir. Ayrıca astımlarını kötüleştiren etkenlerden kaçınmaları da önemlidir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitili ateşleyen Güney Afrika'dan bir İsrail adımı daha! Resmen harekete geçtiler
Protestocu gençleri hedef aldı! Skandal sözler: Filistinlilerin işgal ettiği topraklar…