Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli:

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, "Kestane balı rekoltesinin bu yıl çok düşük gerçekleşmesini fırsat bilen bazı merdiven altı üretim yapan firmalar piyasaya 'Gürcü Kestane Balı' adı altında sahte bal sürmeye başladı. Ölüme kadar varabilen sonuçlara neden olan bu ballara karşı dikkatli olunmalı" dedi.

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli:
Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli:
GİRİŞ 16.08.2015 16:09 GÜNCELLEME 16.08.2015 16:09

Elevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava koşulları nedeniyle kestane balı rekoltesinde bu yıl yüzde 99 rekolte kaybı yaşandığını belirtti. 

Hava koşullarının çiçek balı rekoltesinde de ciddi zarara neden olmasını beklediklerini ifade eden Elevli, "Bu durum maalesef sahte bal üretimi yapanların işine yaradı. Son dönemlerde piyasaya çok miktarda çeşitli adlar altında sahte ballar sürülüyor" diye konuştu. 

Özellikle bu günlerde Gürcistan'dan getirildiği belirtilerek "Gürcü Kestane Balı" adı altında balların satıldığını vurgulayan Elevli, şöyle konuştu:

"Gürcistan ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin coğrafi özellikleri aynı. Bir farkımız yok. Bu yıl hava şartları nedeniyle kestane balında yaşadığımız sıkıntı orada da mevcut. Kaldı ki Gürcistan'dan Türkiye'ye bal girişine izin verilmiyor. Piyasada son günlerde ise 'Gürcü Kestane Balı' diye satılan ballar var. Bunlar kesinlikle bal değil. Kestane balı rekoltesinin düşük olmasını fırsat bilen bazı merdiven altı firmalar glikoz, tatlandırıcılar, kestane aromaları ile renklendiricilerle sahte bal üretimi yapmaktalar. Yani bu balların arı ile kesinlikle alakası yok. Tamamen sahteler."

Vatandaşlardan, "Gürcü Kestane Balı" adı altında satılan ballara karşı dikkatli olmalarını isteyen Elevli, "Bu ballar kesinlikle alınmamalı. Çünkü bunlar merdiven altı üretim. İnsan sağlığı açısından büyük tehlikeleri beraberinde getiriyor. Ölümlere bile neden olmakta. 'Şifa' diye alınan bu ballar ölüm saçmakta" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi sona erdi: Özel, görüşmenin detaylarını açıkladı
Yunanistan ve Türkiye'nin ortak yemeği! En iyisi Türk mutfağından seçildi...