Hasankeyf'te 2 anıt mezar bulundu

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde devam eden kazılarda Kripta yada mumyalık adı verilen kümbet altı mezarlardan oluşan anıtsal boyutlu iki tane mezar bulundu.

Hasankeyf'te 2 anıt mezar bulundu
Hasankeyf'te 2 anıt mezar bulundu
GİRİŞ 29.06.2006 20:29 GÜNCELLEME 29.06.2006 20:29
Yılmaz Ekinci'nin haberi

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde devam eden kazılarda Kripta yada mumyalık adı verilen kümbet altı mezarlardan oluşan anıtsal boyutlu iki tane mezar bulundu. Hasankeyf kazı ekibi başkanı A. Selam Uluçam, anıtsal mezarların tahrip edildiğini, iskelet ve kemiklerin birbirine karıştığını belirterek, 'Üstünden lağım çukuru akıyor. İskelet kemikleri hamur şeklinde erimiş tamamen, tabutlarla birlikte. Form vermeyen bir hal almış. Ancak yukarıdaki İkinci kripta da ise nispeten daha sağlam bir cesedin diz kapaklarından alt bölümü yani bacak ve ayak bölümleri kalmış.' dedi.

KazI Başkanı Prof. Dr A. Selam Uluçam, Kazı çalışmalarında bu sene Hasankeyfteki en eski İslam mezarlığında başladıklarını, ilk araştırma ve gözlemlerinde olduğu gibi değişik dönemlere ait mezar tipleri ortaya çıkardıklarını söyledi. Bütün dünyaca meşhur olan, bütün dünyaca tanınan Ahlat mezarlığı seviyesinde olmasa bile Ahlat mezarlığında mevcut kabartmalı sanduka tipi mezarlara rastladıklarını kaydeden Prof. Dr Uluçam, 'Kültür varlığı açısından bir bütünlük teşkil etmesi çok önemli. Çünkü burada aynen Erciş Çelibağında hem de Ahlat Mezarlığında gördüğümüz şekilde mezarlığın yapısal formu üzerindeki süslemeleri ve yazılarıyla kültürün bir devamı, bir bütünü olduğunu ortaya koyuyor ki, işte bu Orta Asya geleneğinin Anadolu’ya yansıyan şeklinin bir bütün halinde ortaya çıkarılması olması da kültür tarihi açısından önemli.'diye konuştu.

‘TARİHİ ESERLER DEĞERLENDİRİLECEK’
Hasankeyf’teki diğer mezarlıklarda daha eskilere inen, kimlik bilgisini içeren tarihli yazı taşları yani şahide adını verdikleri birkaç mezara rastladıklarını dile getiren Uluçam, 'Birkaç tane hem ismi hem de ölüm tarihini içeren mezara rastladık. 13. yüzyıla kadar inen bir takım bilgiler veriyordu. Bunların hepsi yeniden okunacak, değerlendirilecek ve bilim alemine sunulacak.' dedi.

‘MEZARLARIN ÜSTÜNDEN LAĞIM SUYU AKIYOR’
Hasankeyfteki en eski İslam mezarlığının üst kesiminde yamaçta iki tane kripta yada mumyalık adını verdiğimiz kümbet altı yada akıt türü dediğimiz mezarlardan oluşan anıtsal boyutlu mimari ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr Uluçam şöyle konuştu: 'Birisinde bölümlenmiş, cesetleri konulabileceği şekilde ızgara planlı 6 mezar çıktı. Maalesef her biri tahrip edilmiş. Çünkü bütün iskelet kemik birbirine karışmış. Üstünden lağım çukuru akıyor. İskelet kemikleri hamur şeklinde erimiş tamamen, tabutlarla birlikte. Form vermeyen bir hal almış. Ancak yukarıdaki İkinci kripta da ise nispeten daha sağlam bir cesedin diz kapaklarından alt bölümü yani bacak ve ayak bölümleri kalmış. Öbürünün üzerini yıkılmış halen açmadık. Böylece mezarlıkta hem kültür tarihi hem de yapı formu açısından önemli çalışmalar yaptık.'

YAZLIK MALİKANELER VAR
Mezarlık çalışmalarından sonra Kasımiye bölgesinde kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr Uluçam, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bölgedeki köşkler veya kasır adını verdiğimiz yazlık malikanelerde çalışmaları sürdürüyoruz. Geçen sene 5 tane ortaya çıkarmıştık. Şimdi de muhtemelen konumu ihtimaliyle mescit veya cami olabilecek bir yapı üzerinde çalışıyoruz.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünyada ilk 10'a girdiler! En güçlü ordu sıralamasında Türkiye sıralama atladı...
The Economist yazdı: Dolar hakim olsa da çöküş yakın