TAI'nın helikopteri T-625'ten ilk görüntü!

TAI’nın özgün tasarımı olan genel maksat helikopteri T-625 görücüye çıkacağı günü bekliyor.

GİRİŞ 06.05.2017 08:21 GÜNCELLEME 06.05.2017 11:22
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Silahlı ve silahsız versiyonlarıyla insansız hava aracı (İHA) ANKA, eğitim ve hafif sınıf saldırı uçağı Hürkuş, taaruz ve taktik helikopteri T129 ATAK, şu an Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ-TAI) gökyüzünde süzülen 3 eseri olarak dikkat çekiyor. Yaklaşık 1 yıl sonra ise bunlara bir de TAI’nin özgün tasarımı olan genel maksat helikopteri T-625 eklenecek.

T-625'İN ANLAMI

TAI Genel Müdürü Temel Kotil genel maksat helikopterinin isim hikâyesini anlattı:

Türk veya Türkiye’ye atfen “T”, helikopterin maksimum 6 ton kalkış ağırlığı, 2 motor ve 5 pale sahip olması sebebiyle, T-625 olarak isimlendirilmiş. 

TAMAMEN MİLLİ

Zorlu iklim şartları ve coğrafyalarda, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz şartlarında etkin bir şekilde faaliyet göstermek üzere tasarlanan T-625 helikopteri’nin, TAI’nin ATAK helikopteri programında kazandığı bilgi, birikim, beceri ve yeteneklerle, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarım ve üretimlerinin de tamamen milli kaynaklarla kullanılarak gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

12 YOLCU, 2 PİLOTLA UÇACAK 

Çift motorlu, özgün, genel maksat helikopteri olarak tasarlanan T-625’in başta VIP olmak üzere ambulans, arama-kurtarma gibi birçok versiyonlarının geliştirilmesi söz konusu. Helikopterin hizmete girmesinden sonra ise sivil modellerine, askeri amaçlı olarak kullanılacak tiplerinin de eklenecek. Ancak, şu an öncelik, sivil genel maksat helikopteri olarak T-625’in sözleşmeye uygun olarak zamanında Türkiye’ye kazandırılmasında. Ayrıca T-625’in yurtdışına da pazarlanabilmesi için bir yandan da Avrupa sivil havacılık otoritesi EASA’dan sertifikalandırılması için hizmete giriş zamanına paralel olarak çalışmalar yapılacak.

HABERTÜRK

YORUMLAR 88
  • aziz yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    hep beraber gurur duyalım ama motor üretmezsen hepsi hikaye..f16 ları toplamaktan farkı yok..atak ın motor gm..bunun motor kimden bilmiyorum ama önce motor..kötü komşu adamı mal sahibi yaparmış...almanlar leoparların ydk.parçalarını vermiyor..yerli imkanla gidiyorruz..motor üretelim.
    Cevapla
  • ferhat 6 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar gurur duysak az. emegi gecenlerin önünde saygıyla eğiliyorum. yıllarca buyuk guclerden medet umduk. simdi kendimiz uretecegiz.allahim devletimize zeval vermesin.
    Cevapla
  • a.cola 6 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim kem gozlerden fitnelerden fasatlardan vesveselerden korusun,amin.ulkemizi gavura karsi ustun kilsin zafer Allah cc.olsun amin
    Cevapla
  • 2023 6 yıl önce Şikayet Et
    turkiyem savas uçagi, yolcu uçagi, uzaya satelit firlatan, astronot firlatan, aletler beklentimiz.insallah.
    Cevapla
  • Koray 6 yıl önce Şikayet Et
    Toplu iğne yapamayız diyen bir toplumdan, tankını topunu uçağını helikopterini yapan ve dahasını da yapabileceğine inanan bir toplum haline geldik. Seversin yada sevmezsin ama hakkını vermek gerek ki, toplumun kendine güvenmesini sağlayan, her şeyi başarabileceğine inandıran Sn.Cumhurbaşkanı olmuştur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adana Demirspor - Galatasaray! CANLI
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır