15 Temmuz sonrası gündeme gelen "Tuğbay" nedir?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası general ve amiral ihraçları neticesinde gündeme gelen ''Tuğbay'' nedir? Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan bu tabir ne anlama gelmektedir?

15 Temmuz sonrası gündeme gelen "Tuğbay" nedir?
15 Temmuz sonrası gündeme gelen "Tuğbay" nedir?
GİRİŞ 12.07.2017 10:29 GÜNCELLEME 12.07.2017 10:29

Tuğbay, tugay komutanlığı yapan albaya verilen bir rütbedir.  Bu rütbenin ortaya çıkmasındaki neden; general-amiral (tuğgeneral) askerin olmaması ve bu askerlerin komuta etmesi gereken yerlere albay rütbesindeki askerlerin komuta etmesidir. 

CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA KULLANILMIŞTI

Kurtuluş Savaşı sonrası 1930'lu yıllarda general-amiral eksikliğinden doğan ihtiyacı karşılamak üzere "tuğbay" rütbesi kullanıldı. Ayrıca rütbesiz asker er, onbaşıdan başgedikliye kadar erbaş, asteğmenden yüzbaşıya kadar olanlar astsubay, binbaşıdan albaya kadar olanlar da üstsubay olarak atanmıştı.

Aynı uygulama 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde tekrar adından söz ettirdi. TSK'nın içindeki FETÖ örgütü mensubu general ve amiral ihraçları dolayısıyla bu rütbenin tekrar uygulanması gündeme geldi. TSK'dan ihraç olan tuğgenarallerin yerine albay rütbesinde olan askerler atandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar yeni gelişmeyi duyurdu: Gökte Akıncı, denize Albatros!
Putin'in 5. dönemi başladı